Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 9 006
Ще се опитам да изложа накратко, без да използвам обидни епитети и квалификации. Обаче съм ... направо съм си вбесена.
В началото на уч. година /пети клас/ ни беше обявено, че имало някакъв модул "Ориентиране в природата" /или нещо подобно/, което до четвърти клас било организирано като еднодневни екскурзии в учебно време два пъти годишно. Обаче в горния курс класните ръководители не искали да водят децата на подобни екскурзии, а пък и не било препоръчително учениците да губят два учебни дни, защото и без друго нямали достатъчно предвидени часове за упражнения по различните предмети. Та това наложи да имат като осми час този модул, който всъщност си е едно най-обикновено физическо, но пък се води от външен преподавател. За да не стоят децата в училище от 12.30 до 19.30 в понеделник, по-голямата част от децата в класа на дъщеря ми се отписаха от СИП БЕЛ, който е първия час в понеделник. Така да се каже, бяхме принудени да жертваме час по български заради час по физическо.
Обаче сега има ново становище на училищните власти - поради незнайни причини този модул няма да се провежда в понеделник, а в събота - от 9 до 10.30 ч. През СЪБОТА!
Възмутена съм от дъното на душата си! Та нали  официалните почивни дни и за работещи, и за ученици са събота и неделя. Откъде накъде ще отнемат на децата възможността да почиват? Откъде накъде ще отнемат възможността им да посещават допълнителни занимания, които, заради натоварената програма през седмицата, повечето са изместени за почивните дни? Откъде накъде ще спъват плановете на цели семейства да организират пътувания или  изобщо почивката си заради някакъв модул?
Има ли законово основание, което да дава право на училището да провежда учебни занимания в неучебни дни?
До кого да отнеса протеста си? И изобщо дали има смисъл?
Ако желая да си ползвам нормално почивните дни, то, заради това допълнително занимание, ще трябва освобождавам дъщеря си "по семейни причини", но пък такова право имам само за три дни годишно!

Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 10:07 от baibibi

# 1
 • Мнения: 5 780
Да питаш в РИО? newsm78

Горещ телефон за сигнали:
935 60 81

# 2
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 3 666
Не мисля, че имат право да ангажират децата в не учебен ден. Попитай в министерството. Съвсем изперкаха и само се чудят каква нова простотия да измислят...  Дано се преборите и успете да отмените тази тотална недомислица!

# 3
 • Мнения: 2 866
Този час по модул е задължителен. Друг е въпросът, че не е нормално да се провежда в събота.

# 4
 • Мнения: 9 006
Знам, че е задължителен този модул /не че разбирам какво точно се изучава и кое налага присъствието му в и бездруго натоварената учебна програма/, проблемът касае деня и часа за провеждането му. И ме интересува къде и как законово да протестирам.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 1 630
Не знам дали става въпрос за същото, но ще се включа.

В Пловдив поне там, където работя, се провежда трети допълнителен час по ФВС. Той обикновено се провежда в обратната на децата смяна и е в рамките на един учебен час - 40 минути, в конкретен ден и в конкретен час. На нас, класните ръководители, се налага да го фиксираме в седмичното разписание в деня, в който се провежда по график. Ето, тази година и аз съм класна на 5 клас. Колегата по ФВС си е заложил с моя клас да кара този час в четвъртък като 8 час за първа смяна и нулев час за втора смяна. При нас директорът иска разпределение за темите, по които ще се работи, и съответно тези теми се записват в материалната книга. Естествено, след това подлежат на проверка дали са взети в точния ден.

Ако говорим за същото нещо, но с друго име, определено не смятам, че е законно и де върви по каналния ред оттук-нататък.

# 6
 • София
 • Мнения: 36 890
Тоя, смотания модул, го измисли по-предишният министър с крилатата фраза, че децата трябвало по-малко да учат и повече да играят. Те хубаво го сложиха, ама от кое взееха!

# 7
 • Мнения: 9 990
Този модул нашата класна го използва за преговор и никакви игри няма.Не протестирам по ред причини, не ни засяга просто, поне е слят с програмата и не ни ангаьират допълнително.Събота...че то детето ми има и извънкласни занимания и са точно в събота, ако и пльоснат нещо такова ще съм възмУтена-гласим график прецизно и подобно нещо ще ни катурне сметките тотално.
Не знам законно ли е.Не търси по сайтовете, звънни директно и питай в РИО.

# 8
 • София
 • Мнения: 36 890
Преди години аз ходих в РИО да се консултирам точно за модула. Оказа се, че нещата с него не са много ясни и не трябвало да е в извънучебно време. Май дори не е съвсем задължителен. Не помня много добре, но ако натисне човек, може и да забравят за отсъствието на детето от този модул.

# 9
 • Мнения: 299
Искам да попитам нещо а дали е законно всяка година да ни искат спонсорство ..уж било пожелание ама ако не дадеш  лошо за детето ..това кажете според вас правилно ли е ? newsm78

# 10
 • Мнения: 2 866
Знам, че е задължителен този модул /не че разбирам какво точно се изучава и кое налага присъствието му в и бездруго натоварената учебна програма/, проблемът касае деня и часа за провеждането му. И ме интересува къде и как законово да протестирам.

Часът беше спуснат от министерството, заради обездвижването на децата. Всяко училище решава на педагогически съвет как ще го оползотвори. Може да бъде модул - футбол, гимнастика, танци, туризъм и др. Може да се взема на седмица по един час, може да бъдат 2 часа през седмица или веднъж месечно  4 часа, ако е туризъм. Въпрос на организация. Не влиза в редовната програма. Взема се в извънучебно време.

# 11
 • волно калдъръмче
 • Мнения: 4 006
Това с туризма ми хареса. Ама как така 4 учебни часа на месец? Какъв туризъм ще е това?

# 12
 • Мнения: 9 990
На който му се занимава с туристическо ориентиране-да си го запише.Ако часовете по физическо са им адекватни, ако програмата е съобразена, на децата ще им остава време и да потичат , без да им го спускат като нареждане и без да използват удари под кръста, че били обездвижени.Ми моето не е.Тренира по два часа.Така са половината клас, да не кажа повече.Масово се ходи някъде на нещо и е нормално-човек има някакви интереси, които трябв да може да упражнява извън училище, живота не е училище-вкъщи.От клсаса на моето дете има деца, които ходят на танци и футбол едновременно, дали са обездвижени?С тези 4 часа, които даже са направени така, че да могат да се ползват и не за движение, си го турят в другия крачол просто.Да не говорим, че е модул, който се провежда от класния ръководител, който не винаги е на 30 години млад и подскоклив.

# 13
 • волно калдъръмче
 • Мнения: 4 006
Това с туризма ми хареса.
На който му се занимава с туристическо ориентиране-да си го запише.
ДооОообре! Сиктирдоса ме. Аз отивам да се срамувам в ъгъла.  Embarassed

# 14
 • Мнения: 9 990
Това с туризма ми хареса.
На който му се занимава с туристическо ориентиране-да си го запише.
ДооОообре! Сиктирдоса ме. Аз отивам да се срамувам в ъгъла.  Embarassed

Глупости!
По час на седмица-Нищо туристическо не могат да направят.Също и за 4 часа месечно общо ако ги съберат.4 Учебни часа не са дори 4 астрономически.Докато се съберат в парка, за да разиграят нещо-трябва да си тръгват.Този вид дейност се практикува Всеки ден от хората, които имат желание.И трябва да им бъде оставена възможност да го правят, а не зорлем да тикат в нещо недомислено.
Не съм упрекнала и грам това, че ти харесва туризма.

Общи условия

Активация на акаунт