Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 ноем. 2011, 11:47 ч.

Снаждане на тръби на климатик - възможно ли е?

 • 3 219
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 101
Помагайте, моля!
Съседите се оплакаха, че нашият климатик (външното му тяло е закачено на тяхната стена) им шуми. Трябвало да го преместим. Добре, не искаме да ги притесняваме. Въпросът сега е, може ли да се снадят външните връзки, тъй като при преместването на нашата стена ще ни трябват по-дълги. Вариантът за разбиване на стените ни вътре, за да се подменят изцяло връзките, не ни допада. Е, какво ще кажете, възможно ли е това упражнение?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 2 785
"преместването" на външното тяло си е монтаж на климатик! Wink
Необходим е специализиран екип, относно НЕ изтичане на фреон!  Embarassed
/ами около 60лв-100лв/

# 2
 • Мнения: 780
Доколкото успях да разбера, искаш тръбите, които свързват външното с вътрешното тяло да се удължат.Май не може, а и дори и да има начин едва ли на някой ще му се занимава-далеч по-лесно е да се пуснат нови.Ама аз не разбирам, така, че ...

# 3
 • Стара Загора
 • Мнения: 687
Всичко може.Обърни се към фирма за монтаж на климатици и хората ще си свършат работата.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 244
Мисля,че е възможно,но се обърни към фирмата,която ти е сложила климатика.Също така виж дали имаш тампони между климатика и планките на които стои.Те обират вибрациите.Ако викнеш друга фирма може да не ти признаят гаранцията.

# 5
 • Мнения: 101
Благодаря ви, дами и господа. Всички тези отговори обаче са аматьорски и не отговарят на въпроса, който поставям. Интересува ме само мнението на професионалисти в бранша, тъй като знам, че има такива между вас. На останалите - отново благодаря, но всичко това го знам и не то е предмет на питането ми.  Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 1 244
Ето тел на фирма за монтаж на климатици
088820911
029560474

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 785
Всички тези отговори обаче са аматьорски и не отговарят на въпроса, който поставям.
   newsm78

Спояване (запояване, заваряване) на медни тръби в климатиците.

Спойка — това е процес на създаване на връзка между две медни тръби на хладилната система, която трябва да има механична якост и херметичност (да издържа на вакуумиране и високо налягане), за да може хладилният агент (фреон) да не изпуска през мястото на спояването,(запояване, заваряване разговорно). Това е много често срещана операция при ремонта и монтаж на климатиците и от нейното качествено изпълнение зависи функционирането на климатика. При монтаж на климатик от типа VRF, VRV или Мулти спли системи, където има дълги медни тръбни пътища с много разклонения, е неизбежно да се направи качествен монтаж без техника да владее тази операция до съвършенство.

Спояването (запояване) се осъществява при температура по-висока от 425°С, но по-ниска от температурата на топене на двата метала, което се води вече за заваряване на метали. Спойката става на повърхността на двата метала в следствие на адхезия (проникване) на припой в двете повърхности на нагрените медни тръби за запояване. Припоят навлиза и се разпределя в пролуките на съединението под действието на капилярните сили.

Не трябва да се бъркат спойките с мек и твърд припой. Съединенията с припой, който се топи под 425°С са спойки с мек припой. Калаен припой е такъв вид мек припой. Той не може да се използва за запояване на медни тръби при монтаж на климатици, термопомпи, VRV, VRF и Мулти сплит системи, но може да се използва при направата на ВиК инсталации от медни тръби. При нужда от запояване (спояване) на медни тръби, при ремонт и монтаж на климатици се използва твърд медно фосфорен припой.

За качествено свързване на двата метала, припоят трябва да се разпредели равномерно между двата метала и да ги "oмокри". Омокряното — това е явление, при което силите на привличане между молекулите на разтопения припой и молекулите на запояваният метал (медни тръби) са по силни, от вътрешните сили на привличане, между молекулите на самият припой.

Степента на омокряне е функция зависеща от процеса на спояване запояване (спояване): метал, припой и температура. Добро омокряне се получава само с чисти и не окислени повърхности.

Видове твърд припой.

Качеството на спойката зависи от операциите, вида на материалите и от припоя. За това много важно е изборът на съответен припой.
Медно фосфорен твърд припой е специално разработен за спояване на мед, латуни, бронз и комбинации от тези метали.
При спояването на латуни или бронз трябва да се използва флюс за предотвратяване образуването на окисни покрития върху запояваните метали. Тези окисни покрития възпрепятстват омокрянето на метала от разтопеният припой. При спояване на мед и медни съединения, медно фосфорният припой се явява самофлюсиращ.
За разлика от медно фосфорният припой твърдият сребърен припой не съдържа фосфор. Този припой се използва за цветни метали, мед и сплави на медна основа, с изключение на алуминий за който е необходим флюс.
В повечето случаи при спойките в хладилната техника се използват Медно фосфорен припой -сплав съдържаща сребро15% и Сребърен припой - сплав съдържаща сребро 45% (съдържа и кадмий който е отровен)

# 8
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 041
по принцип - да.
На практика може и да е не.
На кой етаж си? Ако има вишка, има читави заварчици и после системата да си държи вакуума, би било добре.
Но операцията крие риск за пропуск от огъване/почукване на тръбите.

 PAV1  Hug невероятна си.

# 9
 • Мнения: 101
Оказа се възможно и вече е изпълнено. Край не темата.   baaa

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт