Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 7 ноем. 2011, 00:03 ч.

Сънят на Ана Каренина - тълкуване

  • 1 284
  • 2
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 298
Реших все пак да пусна тема по този толкова наболял за мен въпрос  Laughing
Не мога да преживея когато не успявам да си изтълкувам някоя книга на 100%. Не казвам, че претендирам за вярно тълкувание, а че държа да имам свое собствено... И ето, че сега съм в задънена улица.
 Не мога да си обясня напълно значението на съня на Ана Каренина от едноименния роман с всичките му елементи.
Става дума за сънят, който тя разказва на Вронски преди да роди и който е сънувала много пъти още преди да се срещне с него. Самият Вронски също има подобен сън.

"Отдавна сънувах тоя сън. Сънувах, че се втурвам в спалнята си, че трябва да взема нещо оттам, да науча нещо; нали знаеш как става това насън — каза тя и с ужас отвори широко очи, — а в ъгъла на спалнята стои нещо. И това нещо се обърна и аз виждам, че е селянин с чорлава брада, дребен и страшен. Поисках да избягам, но той се наведе над един чувал и започна да се рови в него… - Тя представи как се е ровил в чувала. На лицето и бе изписан ужас. И Вронски, като си спомняше своя сън, изпитваше също такъв ужас, който изпълваше душата му. — Той се рови и говори, бързо-бързо на френски и знаеш ли, произнася гърлено буквата „г“: „11 faut le battre le fer, le broyer, le pétrir…“И аз от страх поисках да се събудя и се събудих… но се събудих насън. И започнах да се питам какво значи това. А Корней ми казва: „При раждането, при раждането ще умрете, майчице, при раждането…“ И се събудих…"
Думите на селянинът означават "Желязото трябва да се кове, да се чука, да се мачка"...

Интересно ми е какво е значението на този сън според вас.

Ясно е, че сънят е пророчески за това, което ще се случи. Но какво точно символизират рошавият човек и думите му? Смъртта ли... или железницата? Намек, че желязото ще смачка Ана? А защо говори на френски? И това гърлено "Г"? Какво символизира чувала? Обърканата душа на Ана или нещо друго? А думите на Корней накрая? Означават, че раждането на бебето поставя началото на края или имат някакъв друг по-дълбок смисъл, който ми убягва?  Thinking
И този селянин, той всъщност се материализира накрая за Ана, но пък Вронски го е виждал преди това в мечата хайка. Каква е връзката с лова пък съвсем ми е трудно да определя?

# 1
  • Варна
  • Мнения: 951
Ей, верно си кукувица, златна!
Полунощ в неделя е, жено!  Grinning

Ей на:
http://www.rvb.ru/philologica/05/05sato.htm

Някога, в училище, въпросният мужик естесвено беше олицетворение на всичко онова, което страда в руската действителност, което тормози обществото, разядено от Каренина, Вронски и техните дела. И ще е онова, което ще остане, щом главните герои ги отнесе влакът.

Като вземем предвид и религиозните идеи на Толстой, не е странно. В целия роман, в диалозите, прозира неодобрението му към вълненията на руския елит.

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 02:11 от Ментова

# 2
  • София
  • Мнения: 1 298
Ей, верно си кукувица, златна! Полунощ в неделя е, жено!  Grinning

Ей на:
http://www.rvb.ru/philologica/05/05sato.htmЕми полунощ, де. Едни стават на тикви, други - кукувици. Аз по това време се отървавам от двамата мъжове вкъщи и сядам да чета на спокойствие до 3-4ч... и на сутринта съм със сенки и торбички до коленете. Направо ми се напуква златното огледало като ме види  Joy
Много благодаря за линка, сега ще се напъна да го прочета (с руския не съм съвсем на "ти", ама чичо Гугъл ще помага  Mr. Green )


Ама аз май много задълбавам и се опитвам да търся символи където най-вероятно и самият автор не е мислил, че може да има  Laughing Искам да си изтълкувам всеки детайл - защо "селянин" пък говори на френски, и защо казва гърлено "г", защо му е рошава брадата, а защо носи фуражка, какво символизира чувалът дето го тараши...Повечето неща вече си ги обясних (макар, че ми е интересно да прочета и друга гледна точка), но думите на Корней, че ще умре при раждането не мога да разгадая напълно... Дали става дума за това, че тя по време на родилната треска реално осъзнава тежестта на действията си и греха си и това в крайна сметка я погубва постепенно или има нещо друго вложено в тях  Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 02:48 от *November Rain*

Общи условия

Активация на акаунт