Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 63
Момичета, как се изчислява кога е 45 ден преди раждането.Аз ли нещо бъркам? EmbarassedТермина ми е на 11.01.2012 г.Аз си го изчислявам,че на 27.11 трябва да ми се издаде първия болничен лист,а моята гинеколожка ми спомена 25.11.А може ли да се издаде със задна дата тъй като ако е на 25 тя не е на работа,а ако е 27 е неделя(т.е почивен ден)?

# 1
  • Мнения: 309
Очакваният термин на раждане е: 11 Януари 2012 г.
На 27 Ноември 2011 г. (45 дни преди термина) трябва да бъде издаден болничният лист за раждане - време е да излезнете в отпуск по майчинство и да се подготвите за срещата с Вашето бебе.На мен са ми издавали със задна дата и съм нямала проблеми нито с работодателя,нито с НОИ.
27.11. е неделя да, в понеделник ще си вземеш болничния с задна дата или малко ще ти изместят ( с два дена ) дата на термина .Два дена +- на термина не мисля,че са от значение , стига документално всичко да е ОК пред НОИ.

# 2
  • София
  • Мнения: 3 040
Болничния ще ти го издаде лекарката, когато е на работа. 45-дневния болничен започва независимо дали е събота или неделя. Т.е. лекарката ти го пише в понеделник,  но първата дата е неделя или събота или национален празник. Това е позволено от закона. Не е позволено да ти го издаде по-рано. Ако преди това не си ползвала болнични, в които да е упомената датата на термина ти, гинеколога може да ти измести термина с 1 или 2 дни и да ти го пише болничния от понеделник. Но тогава трябва във всички документи, които ти е издал (обменна карта и т.н.) да пише изместения термин. Ако обаче вече е написал в друг болничен истинския термин и този болничен е даден в НОИ, то тогава трябва да изчисли дните по него, независимо дали болничния започва събота или неделя. В НОИ много точно изчисляват дните и при несъответствие връщат болничния за поправка. Това удря по плащанията и те се забавят.
Давам пример: С втората бременност 45-дневния болничен ми започваше на 6 май 1010 г. (национален празник), съответно 6 май беше началната дата на болничният, но той беше издаден на 10 май след почивните дни.

# 3
  • Мнения: 63
Благодаря ви за отговорите.И аз си го изчислих на 27.11,но помислих че съм объркала нещо,защото на предната консултация моята лекарка ми го изчисли и ми каза 25.Разликата е 2 дена,но са важни,за да няма разминаване  Simple Smile

# 4
  • Мнения: 1
Здравейте !!!Аз искам да попитам дали този болничен трябва да ми бъде издаден,тъйкато от скоро фирмата в която работех фалира и сега се водя на отчет в бюрото по труда,като безработна.Ако трябва да ми бъде издаден къде трябва да го занеса?В бюрото по труда попитах и от там ми отговориха да попитм в НОИ,от там пък неможаха да ми обяснят,на 30.12.2011 трябва да изляза в майчинство,а термина ми е на 13.02.2012г..Общо взето в която и инстанция да попитам нещо се запъват с отговора  newsm78.Благодаря Ви предварително за отговорите!!!!

# 5
  • Мнения: 6 180
Най-добре да попиташ в темата "Майчинството счетоводно" http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=623262.0

# 6
  • Мнения: 513
карамелче, Deni-meni всичко точно е обяснила, само да добавя, чe може би се водиш на различна дата при твоята лекарка?


buba8686, болничен се взима, за да отсъстваш от работа, на теб за какво ти е?  newsm78
Да не те объркам де, питай най - добре в посочената тема.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт