Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте.Синът ми е приет в ЦДГ106 в район Сердика.Заведох го в детската градина и още на 2-рия 3-тия ден учителките ми казаха ,че той не е за тази група и ,че трбва да го заведа на специалист.Заведох го при Доц.Д.Циркова в Центрър за психосоциална подкрепа и тя установи минимално изоставане в рамките на нормалното за взрастта и ,че той може да посещава масова детска градина и ,че сред децата ще навакса изоставането.После се разболя не беше на детска градина 3 седмици.Днес го заведох и им  дадох мнението от доц.Циркова и си тръгнах.Към 12 часа ми се обаждат да ида да си го взема ,защото плаче и се държи неадекватно.Като отидох директорката ме извика и ми каза ,че това мнение не я устройва и ,че иска поне още 3 мнения от специалисти и ,че немогат да направят нищо за да помогнат за развитието на детето ми в детската градина ,защото не могло да се работи с него и да потърся помощ в Александровска болница-там са най -добрите.Това са думите на директорката.Това е накратко случая.Някой може ли да ми каже какво аз да направя ?За да не ми подлудят детето.

# 1
 • Мнения: 1 175
Аз само мога да добавя, че детето е като всяко друго дете! Познавам го от както се е родил, да малко по-чуствитвлен е но това е т.к. до сега никога не се делил от мама и тати. По цял ден е с двамата си родители и според мен за него е огромен стрес сблъсъка с новата обстановка,порядки и хора. Той не е ходил на ясла и не е свикнал с общо установения ред, но за 3-4 дни ходене на градина няма как да свикне!!! Моя син вече трета година е на градина и още не свикнал, как могат да очакват изобщо за 3-4дни да се впише в обстановката та и заключения да правят!?!?!
Според мен трябва да се пуснат оплаквания в общината въпроса е къде още?

# 2
 • София
 • Мнения: 1 382
Според мен трябва да се пуснат оплаквания в общината въпроса е къде още?

Въпросът е какво целят. Да върнат детето в градината? Тогава мисля, че в Инспектората ще е достатъчно  newsm78 Аз лично бих наела адвокат (щото имам безплатен такъв под ръка  Mr. Green) и да разнищим случая. Звучи ми абсурдна тази ситуация, ако сте описали цялата случка  Confused Rolling Eyes

# 3
 • Мнения: 3 673
Първо, директорката няма право да изисква от теб определен брой мнения, за да й доказваш каквото и да било. Второ, детето има право да ходи на градина и тя няма право да го отписва, да го връща и тем подобни. Опиши ситуацията с жалба до дирекция "Образование" и дай на директорката да разбере, че номерата й не минават и ако служителите й не си вършат работата, а тя ги подкрепя, ще сигнализираш където е необходимо, за да я насочат в правилната посока

# 4
 • Мнения: 1 175
От въпросната градина има много оплаквания. Дечица, които сме отгледали заедно и ги познаваме, както познаваме собствените си деца изведнъж от госпожите бяха започнати да се сочат за проблемни и да им се слагат етикети. Знам от други майки, че целта е да се намалят децата посещаващи градината, т.к. явно групите са доста големи.......
До колкото знам всяко дете има право да посещава детско заведение и отказа на достъп до него според мен нарушава правата му. Въпроса е какъв адвокат точно трябва да се търси????

# 5
 • Мнения: 1 309
Директорката няма право да връща дете и да отказва посещаването му на ДГ. Въпросът е обаче, ако детето бъде допуснато по един или друг начин дали няма да бъде стресирано още повече.
В групата на сина ми има дете, което е със синдром на Даун - не идва редовно , защото посещава детски център, но има дни в които посещава градината и никой не му прави проблем за това.
Доколкото си спомням, по дебелите книжки по педагогика пише, че нормално адаптацията в ДГ протича за около месец, може и повече. Нашите госпожи са дали толеранс на мъниците от първа група (синът ми посещава смесена група) до Нова година за адаптация и приучване към навици в ДГ.
По въпроса за адвокат: трябва ви граждански адвокат, който се занимава и с административно право. Освен нормативните актове, внимателно трябва да се проучи и Правилника за вътрешния ред в съответната градина.

# 6
 • Мнения: 3 673
Е то така или иначе, при положение, че законът не допуска дискриминация и отказ на достъп до детската градина, каквото и да пише в правилника е незаконно. Освен всичко останало, учителите и директорът не могат и нямат право да слагат диагнози. Има си комисии, има си ред за това.

# 7
 • София
 • Мнения: 195
Татяна, съжалявам за случилото се!
Съгласна съм с всичко, което са казали по-горе момичетета.
Съветвам те да направиш следното:
1. Жалба до столична община, дирекция "Образование". (отиваш в СО с жалбата в два екземпляра, подаваш в деловодство единя, на другия да ти сложат вх. номер)
Ако ми опишеш ситуацията - изобщо цялата фактическа обстановка по дати и в подробности ще ти напиша жалбата - ако искаш на лични. Ако имаш заключението от доц. е хубаво да се приложи.
Не ги оставяй да им се размине - явно така са свикнали- ще ти помогна и съдействам. Ще им се незнае в.....
Преди всичко обаче отиди при директорката и и се направи на ударена и и кажи, че ти трябва от нея писмено становище, за това, че детето има изоставяне или както тя се е изразила "Държи се неадекватно" и не може да се адаптира за да го отпишеш. Кажи й, че при този случай няма да настояваш и ще го отпишеш, НО САМО ПРИ ПИСМЕНО СТАНОВИЩЕ ОТ НЕЯ!!!
Мисля обаче, че и при двата случая - да подадеш жалба или не детето може би не е добре да посещава тази ДГ, защото отношението ще се промени към него- лично мнение. Аз не бих си поверила детето на хора с които имам конфликт. Но ти решаваш.
Може после да им спретнем едно дело за обезщетение, не че нещо кой знае какво ще спечелиш, но така за ПОКАЗНО!

Последна редакция: вт, 08 ное 2011, 10:06 от Angela Go

# 8
 • София
 • Мнения: 1 382
Може после да им спретнем едно дело за обезщетение, не че нещо кой знае какво ще спечелиш, но така за ПОКАЗНО!
Освен ако е възможно обезщетението да е преместване в друга детска градина  newsm78

# 9
 • София
 • Мнения: 195
Може после да им спретнем едно дело за обезщетение, не че нещо кой знае какво ще спечелиш, но така за ПОКАЗНО!
Освен ако е възможно обезщетението да е преместване в друга детска градина  newsm78

Не е възможно за съжаление.

# 10
 • София
 • Мнения: 1 205
Напълно съгласна с Angela Go. Вземи писменото становище от директорката и после ги подгони.
Аз със сигурност бих преместила детето си в друга градина. Така или иначе вече са му сложили етикет, а тепърва ще имат и да ти "връщат".
Дано всичко се развие максимално добре за вас  Peace  bouquet

# 11
 • София
 • Мнения: 1 555
Много неприятна ситуация, милото детенце.  Sad И аз обаче мисля като Анжела и другите - задължително трябва да се помисли за преместване на детето в друга ДГ. Дали работната група няма да може да съдейства, защото предполагам, че ще е доста трудно преместването иначе.
И разбира се задължително подайте жалби и предприемете всякакви действия, които можете срещу персонала и директорката - това е безобразие!  ooooh!
Успех!

# 12
 • София
 • Мнения: 2 437
Жалбата може да се подаде и онлайн. Аз съм пускала и всичко протече нормално- получих обаждане от директорката, писмо от нея и писмо от СО.

Според мен на този етап не  е необходимо да наемаш адвокат.

Пусни си в системата да чакаш за преместване през това време.

Изключително неприятна ситуация, още повече, че си представям колко притеснения, нерви и страх ти е причинило това изказване за детенцето ти.

Странно ми е, обаче защо точно по този начин ще намаляват децата в групата....за нашата ясла бях чувала, че оставяли деацта на течение  Rolling Eyes

# 13
 • Мнения: 3 673
Отношението на персонала към детето може да е лошо, ако това им бъде позволено. Аз не бих си преместила детето. Просто няма да ги оставя да се държат зле с него.

# 14
 • Мнения: 988
Отношението на персонала към детето може да е лошо, ако това им бъде позволено. Аз не бих си преместила детето. Просто няма да ги оставя да се държат зле с него.
Точно това исках да напиша. Дай им да разберат, че ще действаш и няма да си оставиш детето така.
Иначе директорите на градини имат връзки по между си, така че преместването не е гаранция, че на друго място няма да е с етикет.

Общи условия

Активация на акаунт