Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 ноем. 2011, 09:12 ч.

Т.нар. 'занималня' ...

 • 1 702
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 578
Здравейте,
за пръв път влизам в този подфорум, не видях сякаш такава тема.

Интересно ми е как протича занималнята за първи клас в различните градове и училища.

Моя син е първокласник, и го записах на занималня.
С няколко думи - децата от занималня си ходят спокойно до лавката, до тоалетната /където се пръскат с вода/, и се търкалят по мокрият под в коридора след като го измият /това съм го виждала с очите си, мият в 15 часа и после става пързалка/.
Не казвам, че възпитателите са виновни, ясно ми е, че децата са палави и не им се учи.
Но моя син никога не е подготвен, никога не си е написал /има съвсем редки случаи, в които просто е драскал/ и няма пчелички, с две думи - не се справя и не учи на занималня. Просто нищо не прави там. Разбирам, че детето ми не е от съвестните, гледа все да играе, но не е ли задача на госпожата там да създаде дисциплина и децата да си подготвят уроците.

Чашата преля вчера, когато го взех с подуто чело, посинен, почти заспал /за щастие нямаше мозъчно сътресение, но имаше и такава опасност/. Друго дете го ударило в шкафа  Shocked
Госпожата по занималня не е била в стаята /наложило и се да излезе/ и уж имало възрастен човек при тях /но то голяма работа, като нищо не е предпазил/.

Разбира се от днес вече го спрях.

Интересно ми е как е в другите училища, моля да се включите.

# 1
 • Мнения: 767
Моят син е второкласник и също ходи на занималня.Аз съм много доволна от госпожата,има дисциплина,има ред,всичко си написва там и дори разказват уроците по Околен свят.Госпожата им помага да си написват и домашните по английски език,като това не и влиза в задълженията!
С други думи-не сте попаднали на възпитател в занималнята от една страна,но от друга-вероятно и Вашето дете има вина за тези неприятни "случки".То на повечето деца не им се учи,но ние родителите трябва да им създадем навици за подготовка на уроците.Аз имам трима сина,ходя и на работа,но когато се прибера, винаги им проверявам домашните и им давам допълнителни задачи.
Не можем да търсим някаква "вина" в учителите и вечно да си прехвърляме "топката" от учител към родител!Това е моето мнение.
Хубав ден!

# 2
 • Мнения: 17 169
Съжалявам, Вергилия, у нас е на лотариен принцип. Каквото уцелиш.

Ако ти се рискува- опитваш друг тираж /на друго място/. Ако не- организирай половината ден на детето ти. Аз избрах втория вариант и съм доволна дотолкова, че смятам така да постъпя и с второто дете.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 241
При нас занималнята като време, в което трябва да се справят с домашните е до 16,00ч., като до тогава моят син е успял да си напиши всичко и за вкъщи нищо не му остава. След това госпожата ги извежда в двора на училището да играят, ако времето позволява. Ако е много студено си стоят в стаята и там се занимават. До лавката сами им е забранено за ходят.
Но при всички положения до 15,30-16,00ч. госпожата ги занимава и явно успява да се справя с реда и дисциплината.

# 4
 • Мнения: 14 033
Вергилия, дано нямате по-сериозни проблеми от този удар.  Praynig
Сашето е на занималня и е втори клас. Всичко зависи от възпитателя и определено си е до късмет.  Rolling Eyes
Нашата госпожа е сериозна. Има ред и дисциплина. Всички домашни се написват в училище.
Само по Околен свят някои от домашните прави у нас, защото е нужна помощ от родителя за тези, свързани с роднини или родното място, търсене на допълнителни материали.
Аз също винаги проверявам домашните му всяка вечер.  Crossing Arms

# 5
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
В момента малката е във втори клас и е на занималня до 15,30 ч. Идва си научила и написала, а не е от най-бързите. Даже в някои дни успява да напише и по английски, докато госпожата се занимава с другите деца. Обикновено не им позволяват да си пишат домашните по английски, за да им остане нещо и за вкъщи - да придобиват навици, че и вкъщи трябва да си погледнеш раницата.
Домашни проверявам, ако малката смята, че трябва да ми се похвали с красиво писане. У нас давам допълнителни задачи, защото досега не е имало случай да не си напише домашните.
Колкото до дисциплината... И дума не може да става за такива случки като описаната. Не знам как, но госпожата успява да ги укроти и занимава, като редува занятия и почивки.

# 6
 • Мнения: 14 033
И при нас редуват занимания с почивка и игри.
Моето дете дори и по немски си написва на занималнята въпреки, че домашните по език стават все по-дълги.  Wink

# 7
 • I want it all and I want it now.
 • Мнения: 3 451
Съжалявам за детето.
Тука има доста мнения за занималнята. http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=610309.0;topicseen

# 8
 • Мнения: 411
Аз съм решила да не рискувам с училищната занималня.Ще бъде в частна.
Много ми е удобно.От училище ще ги взимат,хранят и учат на английски.
Тази година е предучилищна и е в същата занималня.
Голяма агитация тече в училище за за училищната занималня.Твърдят ,че била много хубава и т.н.Но не знам.Сигурно няма да се поддам на агитацията

# 9
 • Мнения: 903
До училище и възпитател е. В 1ви клас синът ми беше на занималня в 138 у-ще при един господин. Не пишеха домашни изобщо. Чашата при мен преля като се оказа, че бяха ходили с приятел до една книжарница наблизо, пресичайки (макар и малка) уличка...

# 10
 • Мнения: 28 814
Вергилия , съчуствам ти за това , което преживяваш . Hug
За съжаление масово е така - учителите в занималните са млади и незаинтересовани , не умеят или нямат желание да създадат ред и условия за подготовка на децата .

Ако има кой да се занимава с детето , просто го спри . Peace

# 11
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 050
До училище и възпитател е.

И до конкретно дете.

Аз съм с крайно отрицателно мнение за занималните. Понеже и детето ми е видно диване, НЕ посещава такава. Иначе и нашата протича както си го описала.
Но дребчо в 16-17:00ч. е вече НЕадекватен (изморен) и дори ред не може да напише. Затова аз се занимавам с него. И едвам успявам да го накарам да седене и да учи.
Така, че Вержи, имаш баби и дядовци които с радост биха помагали на Иванчо и биха го гледали.
Защото функцията на едно школо е да учи децата, не да ги отглежда.

# 12
 • Мнения: 37 288
Да, както вече са ти писали, навсякъде е различно.
Зависи от учителя, от децата и от това дали са сборна занималня или са си само от класа.
Ако смяташ, че не се работи, както трябва при вас, повдигни въпроса. Докато си мълчите, няма да има оправия.
Това е от нашето училище, пусках го и в другата тема, мога да кажа, че се спазва доста стриктно.

Всеки клас си е на самостоятелна занималня, учителката следи за всичко, и за учене, и за поведение. Извежда ги навън, когато не вали - от 12:30 до 13:30 ч. и след това след 15:30 ч. М/у излизанията е времето за учене, с меджучасия. Но и при нас могат да ходят до лавка, тоалетна и т.н., нормално е  Rolling Eyes

София винаги е с написано домашно, пише си го бързо и правилно, проверено от учителката. За сравнение - взимала съм я няколко пъти по-рано, когато се е налагало, у нас е рев, тръшкане, отлагане и това, което там прави за 1 час, у нас го пише за няколко  Rolling Eyes затова съм доволна, че може да се подготвя при учител, явно мен не ме бива.

Но не съм спокойна, всичко може да се случи. И по време на занималня, и извън нея. Това с шкафа има връзка по-скоро с поведението на децата, с които е заедно, не точно със занималнята, съмнявам се да са кротки и добрички и изведнъж в 13 ч. да се превръщат в нещо др.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
 Според мен си е до възпитател !
 Първо ще кажа , че детето ми е 2 клас и никога не е ходил на занималня.
 Това , което чувам от родители е ужасно. М.г. децата редовно бяа без домашни. Г-жата не можеше да ги озапти. Сбивания , никаква дисциплина , просто не знам как издържаха родителите.
 Т.г. има частна и безплатна занималня. Е, дори за частната има негативни отзиви.
 Истината е , ако има кой да прибира детето , да се учи да се подготвя само. На всички е ясно , че е въпрос на късмет да се попадне на свестен учител в занималнята. За съжаление, честно казано , често всичко това е за сметка на децата!

# 14
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 079
...., у нас е на лотариен принцип. Каквото уцелиш. ....

Мда, така е...

Ние, за щастие, уцелихме този път.
Госпожата е изключително съвестна и децата я обожават. Първо ги води в стола, а след като обядват започват с домашните. Намира време да отдели внимание на всяко дете /общо 18 броя в занималнята/. Не е имало случай, да се прибере с ненаписано домашно и да продължи вкъщи.
Ако им остане свободно време, ходят на разходка в парка, събират листа и правят апликации с тях. Когато вали дъж, им прожектира филмчета, след това рисуват любими сцени от това, което са гледали. Или измисля други подобни занимания.
Самият факт, че детето не иска да го взимам по - рано, когато ми е възможно, а по нейно желание стои в занималнята до последно, за мен е достатъчно показателен  Simple Smile

Но съм в тих ужас какво ще правим догодина, когато ще трябва да търся частна занималня...

Общи условия

Активация на акаунт