Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 654
Всеки ден отделям малко време на новините по Интернет.
Чета за света,за България и за моя район.
Понякога се случват неща които се разнасят от уста на уста,но нищо точно.
Почвам аз да търся информация,ама няма.И след два-три дни се появява нещо също толкова мъгляво като новината дето сме я чули.Но,но през това време ние сме изчистили детайлите,а медиите публикуват неточно или невярно.
Преди дни в училището на моя син имаше откриване на нови класни стаи.Имат нови паралелки и се оборудваха за специалностите.Децата са във възторг,учителите с надежда да бъдат полезни.
Та, звъннали в една медия да се похвалят и да ги поканят.
Отговора е бил-Добре,платете и ще публикуваме.
Дали публикацията е могла да се тълкува като реклама?

При вас как е?Научавате ли интересни неща за вашия район от медиите?
Или тоя казал на оня върши по добра работа?

# 1
 • Мнения: 4 916
Зависи как са се похвалили и как са настояли да ги отразят. Ако са започнали с името на фирмата-дарител, нищо чудно, че са им поискали пари.
Ако имат желание, могат да напишат половин страничка текст, с или без снимки, и да пуснат мейл до пет-шест регионални и десетина централни медии, и до всички интернет-базирани. Сигурна съм, че ще попаднат поне в рубриката "Накратко" поне на половината медии, но най-вероятно без имената на дарителите, освен ако не са рекламодатели.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 382
Най-интересните неща се научават от прозореца  Grinning Free of charge.

# 3
 • Мнения: 654
Най-интересните неща се научават от прозореца  Grinning Free of charge.
При нас е от вратата.
Всички колежки сме като един голям кошер.Ама и клиентите ни донасят новини Grinning

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Ако новината не представлява интерес за съответната медия, няма да я публикуват, защото хиляди други "новини" са я засипали и подбират по приоритет, важност, актуалност, скандалност, участници, проблеми които третира и т.н.
Пък и тенденцията е "добрата новина е лошата новина", за съжаление, всички медии се изтрепват коя първа ще отрази лошото.

# 5
 • Мнения: 1 127
Ако материала е тип реклама на съответната фирма-дарител или нещо подобно е напълно законно и нормално медията да поиска пари за публикация.  Peace

# 6
 • Мнения: 262
Ами стана така, че медиите информират, но само за това, за което е платено, те и за това новините са такива натъкмени и нищо съществено. Преди време от едната от 2-те големи телевизии поискаха под сурдинка 5000 лв. само за да споменат в новините за проблем, който засягаше хиляди хора, а и до голяма степен беше и обществен. И това само за една емисия, без да отразяват всички гледни точки. Не беше платено и съответно нямаше такава новина.

# 7
 • Мнения: 654
Прави сте за рекламата.
Но може ли в Сливенска област да не се случва нещо.
Отварям сутрин-пет новини от вчера.
Отварям сега в 16.00-три новини от днес.
Ни хубаво,ни лошо.Заспала работа Laughing

# 8
 • Мнения: 4 916
Ами помисли как един информационен сайт може да си позволи да плаща заплата на двама-трима репортери, на отговорник за рекламата, на ИТ, и това е минимумът от хора, за да може да произвежда качествен материал. Много ясно, че като нямат хора и пари, ще пускат само материали от сесията на ОС и прес-рилийзи, последните, ако някой се сети да им ги изпрати.
Пак да повторя - ако директорката на училището има желание, да седне и да съчини половин страничка текст, който да бъде пуснат на мейлите на околийските и централните медии. Ще видиш колко от тях ще го поместят поне в две изречения, след като им се дава готово смляно.

# 9
 • Мнения: 654
Ще видиш колко от тях ще го поместят поне в две изречения, след като им се дава готово смляно.
Ами...то за журналист не се ли учи Вишу образование? Laughing
Идеята ми беше,че предпочитат да няма новини.
А ако училището много е искало все е щяло да намери начин.

# 10
 • Мнения: 4 916
Повечето от хората в тази професия са завършили друго - икономика, филология, има и такива с право, последните са особено ценени. Логиката е, че в ресорите е по-добре да има човек, който е наясно с материята, отколкото такъв, който тепърва ще търси разликата между закон и наредба, съд и прокуратура, арест и затвор. Или поне докато е учил журналистика, да е имал някакъв интерес към политика, култура или каквото там са го разпределили.
И не съм съгласна, че предпочитат да няма новини. Просто се търси баланс между кадрите и тежест на новината. Ако един сайт има само един репортер, много внимателно ще подбира къде да го изпрати.
За рекламата вече казах - ако от училището са тръгнали с имената на дарителите, напр. "От фирма "Свинестрой" ни дариха боя и ние много искаме да го напишете", ясно е, че няма да им се получи, ако фирмата не е рекламодател в сайта или вестнка.

# 11
 • София
 • Мнения: 5 325
от 6 години, всяка година по едно и също време се опитваме да привличаме вниманието на медиите - както централни, така и регионални - към едно събитие с обществена значимост - защото засяга много хора, защото дава полза за много хора, защото се организира изцяло доброволно и безплатно за хората.
изпращаме прес-съобщения до който се сетиш. включително ползваме и вече установени лични контакти, не разчитаме на мейлове, посочени в рубриката "контакт".
пращаме и на стотиците радиа, вестничета и информационни сайтове от региона, в който провеждаме събитието през съответната година.

независимо от това, събитието почти никога не намира отражение в централните медии или намира толкова орязано отношение, че не се разбира за какво иде реч. от регионалните го отразяват около 10-15%. независимо, че им се поднася всичко смляно и наготово - само да го публикуват.

няма ли кръв, няма ли скандал, няма ли драми и сополи, няма ли плащане - няма новини.

това е нивото и качеството на медиите в България.

# 12
 • Мнения: 654
jam много е лошо това,че си права.
Ама ми омръзна да знам какво става в Бимбинстан.
Интересувам се от България.
За училището може би са решили,че след като компаниите са се охарчили да обзаведат две прекрасни класни стаи,може да дадат и на тях.

Ако беше дошъл на откриването ББ дали щяха да дотърчат и без покана newsm78

# 13
 • Мнения: 4 916
jam,

Ами това не е нещо невероятно - да го орежат или да не бъде публикувано навсякъде.
Трябва ви един разтропан ПР в групичката организатори, който във вашия случай явно ще работи доброволно.
Имам такъв пример пред очите си - моя бивша колежка, която сега си има бизнес в сферата, но всяка година организира и се грижи за отразяването на събитие, което не носи пари и от което никой не се интересува, тъй като е много специфично, а и хората се чувстват виновни, като им се напомни точно за тези проблеми. Обаче тя не само, че намира доброволци, поема цялата скучна административна дейност по отношение на разрешителни, координации с институции, превоз, настаняване и пр., координацията и провеждането, ами и накрая няма медия, която да не го отрази. Естествено отразяването става след доста напомняния и на база прес-рилийза, който тя е написала. В най-добрия случай някоя телевизия е изпратила камера, но само ако не е имало нищо друго за снимане в същия час. Снимки за вестниците и сайтовете прави тя и след това ги разпраща по мейлите.
Та така. За да бъде продадена, добрата новина също се нуждае от правилно търговско отношение.
А да - за личните контакти. Трябва да са с правилните хора.


ПП - не виждам никаква драма в това, че за рекламата на фирми са поискали да си платят за реклама. Колкото и да е изтъркано - сиренето е с пари. Няма пари - няма имена в материала. Ако от училището са поели ангажимент за напоени с благодарствия материали в регионалния печат, вече е друг въпрос, отговорността си е на директорката.

# 14
 • Мнения: 654
argun,изместваш малко нещата.Никой не се е надявал на безплатен обяд.
Просто на фона на нямането на новини..е малко чудно.

Общи условия

Активация на акаунт