Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ноем. 2011, 20:08 ч.

Конкурс: Моцарт за деца! Спечели CD!!!

 • 4 806
 • 19
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 518
         
Как се отразява класическата музика върху детската игра, творчеството и съня на Вашето дете?
Публикувайте видео, снимка или разказ на уловена ситуация, поведение или реакция на вашето дете, предизвикани от срещата му с класическата музика.
Спечелете една от двайсетте компилации „Моцарт за деца”, в които са подбрани произведения на Моцарт подходящи, както за игра, така и за почивка, с които да въздействате върху потенциала на детето си и да създавате подходяща среда, в която да се развива то.  

Победителите ще бъдат изтеглени на 10 декември и обявени тук в БГ МАММА, а някои от победителите ще ни разкажат на живо за срещата на детото с класическата музика.

Слушате ли Моцарт с детето си?


Класическите композиции за деца оказват влияние върху творческия потенциал и правят малчуганите по-уверени в себе си. Мозъчните вълни, създадени от класическата музика, настройват детето положително към заобикалящата среда.

Доказано е, че успокояващите ноти повишават нивото на серотонин в мозъка, което прави децата по-щастливи и дори ликуващи. Излагането на децата на класически композиции помага и за засилване на техния интелектуален потенциал.

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 23:09 от BG-Mamma™

# 1
 • София
 • Мнения: 708
Докато бях бременна, всяка сутрин преди да стана за работа пусках през телефона ето това уникално произведение

и получавах по някое и друго ритниче от събудило се бебоче  Heart Eyes

В последствие, като се роди Габче, съм й го пускала, когато плачеше от колики. Не винаги се повлияваше, но на мен ми действа/ше успокояващо  Blush
Напоследък не сме слушали класическа музика, че по цял ден изкарвахме навън, но последният път като й пуснах пак горепосоченото видео, танцувахме гушнати. Беше уникално мило усещане. А после малката заспа сладко сладко  Heart Eyes

# 2
 • Мнения: 1 746
Толкова много за Моцарт. Чудо! Примерите са десетки: как кравите дават повече мляко, как пчелите стават по-активни, как проф. Чиркоф го пускаше на пациентите си веднъж седмично на концерт в клиниката по един час... А той не е глупак, нали? Тъкмо обратното.
Ако някой желае - само да потърси в гугъл Моцарт и терапиите.
Защо няма кой да ме чуе???
Преведох част от писмата му - смайващи! Извънземно. Трудно е да се побере в представите ни. Изобщо не говорим за това каква музика е писал - класика ли, поп ли, що ли .... всичко ще е вярно.
ПУСКАЙТЕ МОЦАРТ НА ДЕЦАТА СИ, МОЛЯ ВИ! НЕВЕРОЯТНО ОБОГАТЯВАНЕ! 

Леле майко, ако само знаехте какви простотии - казано по днешному - е писал и говорил Амадеус, редом с 21-вия концерт... или други колосално творения вдъхнати свише.

# 3
 • Мнения: 4
Здравейте, мамчета   Nature Sun With Face
Ето така си слушкаме с дъщеричката ми класическа музика Simple Smile

На снимката е на 4 месеца и половина, а сега е на година и един месец и вече се опитва да танцува. Когато бях бременна, всеки ден слушахме музика, експериментирах с различни стилове, но винаги ми правеше впечатление, че кротуваше докато слушахме класика, сигурно се е успокоявала или е спинкала. Сега също много често слушаме класическа музика и забелязвам, че ефектът е много благотворен и лесно заспива. Това е едно от любимите ни произведения:


Чела съм доста статии на тази тема и съм се уверила, че това е най-прекрасната музика за бебенца и малки деца, създава се една топла и спокойна атмосфера. Класическата музика за мен е един духовен дар, който можем да дарим на нашите съкровища, а и на себе си! Simple Smile

# 4
 • София, център
 • Мнения: 3 450
В къщи обичайно за фон звучи Класик ФМ, тихичко, но запомнящо се. Дъщеря ми е свикнала с класическата музика, и определено я отличава от всичко останало, макар, че нормално за възрастта си, в момента се увлича от рока.
При мен класиката има успокояващо действие, особено в моменти, в които съм напрегната. Релаксира ме невероятно.
Освен това, тази музика не случайно е наречена класическа, т.е. залегнала е във всеки друг стил музика, който ползва нея, за да се развие до крайния си облик.

Водили сме дъщеря си на симфонични концерти в Зала "България", издържа, макар и трудно, но така се гради.

Въобще, мисля че не са необходими кой знае колко пояснения по въпроса.

Да, дъщеря ми слуша и харесва. За мен това е важното. Защото се обогатява и развива слуха и духа си.

А Моцарт!? Моцарт е гений. Нямам какво да добавя.

# 5
 • Мнения: 338
срам не срам  Embarassed признавам си, че не знам кой композитор коя класика е написал. но обичам всичките и ги слушам всичките. дъщеря ми от малка обича да слуша класическа музика, обича да танцува балет и като че ли се превръща в принцеса като слуша класика. има дискове с балет и класика и иска да ги слуша редовно, дори като фон докато прави нещо друго, въпреки че обикновено танцува докато ги слуша.

# 6
 • Мнения: 1 404
Когато забременях с голямата си дъщеря, веднага осъзнах колко грешки са допуснали с мен моите родители, някои познати с децата си и разбира се комшиите с техните. Започнах да градя характера на бъдещото си невероятно дете още веднага и Моцарт зазвуча у дома непрестанно.
Обясних на майките на всички ревливи бебета в квартала защо децата им плачат и как класическата музика, кърменето на поискване и носенето близо до тялото ще успокоят малките ангелчета.
За седем-осем месеца съвети доста жени очкваха с нетърпение да се роди и моето, обгрижвано правилно в утробата, дете.  Настъпи нашият звезден миг и Ния се появи.Интересно, но аз не бързах да се появя с новороденото навън. Нямах представа защо това дете се дере непрестанно- дремва за 10 мин и започва отново. След няколко седмици на денонощно будуване, опити за кърмене, носене и рев в дует( тук бяхме идеален синхрон-разплаква се тя, разплаквам се и аз), забравих Моцарт, вечерните новини, накрая дори четката си за зъби не познавах.

Примирах от срам как ще покажа нещастното дерящо се вързопче на останалите майки и реших да се разходим на първо време на терасата. Беше идеално, но никое щастие не трае дълго- една жизнерадостна група майки и бебета дойде на гости с цял кош подаръци. Такааааа....такива мигове не се забравят-Ния се разрева още докато отварях вратата, после продължи по време на отчаяните ми опити да сваря кафе, почервеня, захласна се, искаше да суче, не искаше да суче, отмяташе назад глава и пищеше. Бях полуприпаднала, когато чух "Аааа, плаче, защото няма музика сигурно". Бясна и с развети потни коси натиснах плей и Моцарт зазвуча. Докато осъзнах, че след раждането за първи път пускам уредбата, усетих страннна тишина. Затвори очи, отворих ги  и погледнах бебето-самата истина-то мълчеше! Гостенките закимаха с глави одобрително и възхитено, а аз поседнах да пийна най-сладкото си кафе Simple Smile

Оттогава доста мои познати пускат класическа музика на децата си и разказват за нас, а аз научих един от най-важните си уроци и раздавам съветите си доста по-умерено Mr. Green

# 7
 • Мнения: 930
Пускам класическа музика още докато бях бременна. Моето мъниче е свикнало с нея и се чувства добре. Сега имаме играчка, която свири класически мелодии и с нея много бързо заспива  Simple Smile

# 8
 • Мнения: 1 878

Музиката е в нас и ние сме в музиката  Mr. Green от най-ранна възраст.
Още като бремена бях убедена, че музиката допада на малкия човек в мен, защото чувайки приятна такава по радио, телевизия или в заведение, дребчо реагираше с ритници и юмруци....с две думи вълнуваше се.
В последствие това привличане порасна и ние около годинката започнахме да посещаваме класа на М. Момирова - така наречената бебешка музикална гимнастика /танци - манци, както я кръстих аз. Госпожата свиреше на истинско пиано и силният звук на музикалния инструмент превръщаше иначе неуправляемите малчугани в заинтригувани малки барабанисти, които с кубчета или дрънкалки по примера на нас мамите около тях тропахме и дрънкахме в ритъм. Разбира се моето гардже получаваше често похвали за доброто си чувство за ритъм и прояви на музикалност  Blush.
В края на заниманията винаги почивахме под звуците на класическата музика, доста често именно под звуците на Моцарт. Просто заемахме удобна позиция на пода, полягахме заедно с малчовците, които учудващо и безропотно притихваха заслушани и така със затворени очи за около 5-15 мин. релаксирахме невероятно приятно и стимулиращо под звуците на класиката.

 В тези дни на музика не спирахме да се усмихваме, малчо сякаш по-мъдър и зрял ядеше и спеше и се държеше като голям  Grinning. Много рядко болудуваше и порасна като едно здраво, усмихнато и ведро дете, много общително и любознателно. Наши познати все му се радват, когато го видят казват "Ей .....ама ти спираш ли някога да се усмихваш"
 
Сега с умиление си спомням за това време и съм убедена че освен вроденото ни чувство за музика, ритъм и такт, именно тези занимания и запознаване с класическата музика от най-ранна възраст породи нашата постоянна любов към нея, моето момче сега вече на 6 г. ходи на пиано и обмисляме варианти за музикално училище за в бъдеще, защото той наистина носи музиката в себе си.

 

# 9
 • Мнения: 39
Здравейте,
аз съм свирила на пиано като дете и от тогава класическата музика ме кара да изпадам в пълен релакс,затова и когато карах тежка бременност произведенията на тази музика ме успокояваха. Дори бях накарала да ми пуснат такава музика по време не секциото ми.Може би и затова 8месечната ми дъщеря заспива почти само на класическа музика. Наложи се да си изтегля пияно за телефона,за да мога да й свиря любимата "На Елиза".Ето уловен момент на блажен сън:

# 10
 • Мнения: 84
Здравейте,

Бих искала детето ми да участва в конкурса "Моцарт за деца". За целта сме заснели кратко видео , но не знам как да го кача на сайта. Бихте ли могли да ми помогнете с това?

Благодаря ви!!!

# 11
 • Мнения: 84
Здравейте,

Използвам възможността да ви разкажа за нашия опит и впечатленията ни от въздействието на музиката на Моцарт върху детското развитие. Името на голямата ми дъщеря е Яна и по стечение на обстоятелствата е родена на 27 януари 2007 г.
По-късно прочетохме, че 27 януари е също и рожденната дата на Моцарт. Вдъхновени от идеята, седмица по-късно закупихме двоен диск, компилация с произведенията на великия композитор. Първоначално намерението ни беше да я запознаем с музиката на Моцарт, когато поотрасне, но в една от "дългите нощи", когато малката беше на около месец и изглежда страдаше от колики, вече не знаех какво да направя, за да я успокоя, реших да й пусна диска. Въпреки явния дискомфорт, който изпитваше, когато музиката зазвуча, мъничето се заслуша...после, разбира се, отново си поплака, но когато силата на музиката се усилваше или започваше ново произведение, тя се услушваше отново. Минаха няколко години, през които в игри и закачки, бяхме позабравили за Моцарт. Миналата зима, по някакъв повод пуснахме диска отново и реакцията на четиригодишната Яна беше много отчетлива: започна да подскача, да подтичва напред - назад по диагоналите на стаята и така докато остане съвсем без дъх. Оттогава периодично се сеща и ми казва : "Мамо, искам да слушам класическа музика". В нейните представи класическата музика е точно определено произведение на Моцарт, а именно "Симфония" № 40. Разбира се, аз й пусках и други произведения както на Моцарт, така и на други композитори, но за нея най-вълнуваща остава точно тази симфония.   
По-долу успях да заснема танца на Яна под звуците на музиката на Моцарт:

# 12
 • Мнения: 97
Здравейте и от нас!!!
Вкъщи поне веднъж дневно се пуска класическа музика, т.к. е предпочитана от децата ми.
Ето едно видео от миналата година, на което съм запазила един от танците на малката ми дъщеря:

# 13
 • Мнения: 168

Чудесна идея, дано повече майки да започнат да пускат на децата си класическа музика!
Публикувам няколко снимки на големия ни син от първите му съприкосновения с истински музикални инструменти. Докато бях бременна с него свирех активно на валдхорна до седмия месец (на снимката е баща му, да не си помислите, че това съм аз:)). Беше изключително спокойно бебе. Нямаше месец, когато за пръв път го "заведохме" на концерт на Пловдивска филхармония. Разбира се слушахме почти на живо от гримьорната. Като започна концерта се ококори и се заслуша, после заспа от вълнение. Като започна да сяда много му пусках Mezzo да може и да гледа и слушаше наистина в захлас. Само за сравнение анимационни филми въобще не го впечатляваха. Сега е на три и непрекъснато имитира, че свири на нещо, пее и танцува. Малкото ни дете няма годинка - грейва, когато пускаме класическа музика, започва да се подрусва, писка и дирижира. За него обаче няма по-голям талант от батко му - за сега той му е любим изпълнител, та ще видим как ще оправяме критериите Simple Smile
Моцарт е велик и не знам дали кравите дават повече мляко, но за децата определено е отлична храна за сетивата.

Последна редакция: ср, 30 ное 2011, 00:33 от Роделинка

# 14
 • Мнения: 28
Привет и от нас!
Представям ви четиригодишния Гошко от Бургас. Гошко е дете с едновременно поражение на слуха и зрението вследствие екстремна недоносеност - роден е в 24-та седмица /начало на 6-ти месец/ и оцеля благодарение на неонатолозите от “Майчин дом”, София.. Неговото състояние се нарича сляпоглухота. При нарушено зрение, дори частична загуба на слух води до много големи отрицателни последствия в развитието на детето, в сравнение със същата слухова загуба при нормално виждащо дете. Ситуацията при Гошко, който според аудиологичните тестове има пълна загуба на слух, е дори още по-сложна, защото той най-вероятно страда от слухова невропатия - трудна за доказване диагноза, при която слуховите протези не са от особена полза. Гошко всъщност чува - но по някакъв странен начин, който ние не можем да си представим. Може би чува думите и изреченията слято, без да е в състояние да отличи паузите между сричките и думите, или пък не може да отличи полезния звук - този, който носи информация - от фоновия шум. Дори за виждащо дете това е трудна за повлияване диагноза.
А има ли начини да се подобри работата на слуховия нерв? Все повече изследвания доказват ползата от музиката в подобни случаи, в частност - музиката на Моцарт, чиято гениалност е била комбинирана с някакъв сорт дефицит в поведението, за който по онова време е нямало дефиниция.
 “If language and music share basic processing mechanisms, the effect of both programs on enhancing phonological awareness should be similar.” Специализираните портали съдържат много статии на подобни теми:

http://focustaiwan.tw/ShowNews/WebNews_Detail.aspx?Type=aALL&ID=201012020036
http://www.medicalnewstoday.com/articles/179886.php
http://www.frontiersin.org/auditory%20cognitive%20neuroscience/1 … 11.00124/abstract
http://f1000.com/reports/b/1/78

С две думи, по времето когато Гошко навърши 3 години, и още не беше проходил, започнахме ежедневни занимания с музика. Олга, която току-що се бе пенсионирала като виолист във филхармонията, му свиреше кратки откъси от класически произведения в продължение на 30 минути на ден.  За два месеца Гошко се отпусна да ходи...нещо, което бяхме чакали с години. В момента сме разредили сесиите при Олга, но затвърждаваме в къщи свирените от нея мелодии /транспонирани с нейна помощ/ върху металофона на Фишер-Прайс. Впрочем звукът му е чудесен! После пускам CD с цялостните произведения и Гошко видимо се радва на познатите темички. Обучението да се слуша е дълъг процес.
Музикотерапията задължително влиза в програмите за обучение на деца с увреждания по света, с неизменното присъствие на Моцарт. По тази тема може да се пише още много, бих се радвала да се включат майки и на други деца с увреждания.
 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1614567806618.2079551. … &l=f9b32409a7

С комплименти към всички участници в тази прекрасна тема,
Мария Попова - майка на Гошко от Бургас


Последна редакция: сб, 03 дек 2011, 21:05 от g-mom

Общи условия

Активация на акаунт