Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 ноем. 2011, 20:31 ч.

Малките тайни на еспресото

  • 4 534
  • 17
  •   1
Отговори
  • www.bg-mamma.com
  • Мнения: 516
****************************** рекламна публикация ******************************



Правенето на кафе е най-добре охраняваната тайна на Италия.

Това е една романтична, забележително ароматна и сложна течност.
Тя е светкавичен разтвор от захари, кофеин, киселини и протеини, емулсия от мигновено унищожени микроскопични частици кафе и мехурчета.

Всичко това е съсредоточено в мъничко съдържание и е покрито от субстанция, позната под думата "каймак".         


От последната бензиностанция в последното градче до Рим, Неапол и Милано, еспресото на италианска територия е катапултирано в друго измерение.
Сутринта започва с cappuccino. Вечерта приключва с Caffe' coretto - кафе, подправено с глътка грапа.
Между тях през целия ден започват да се нижат една след друга чашките - порцеланови или стъклени, с caffe' ristretto (късо кафе).

Ритуалът е да се пие прави, облегнати на бар плота. Всяко едно от тях удря в петите и налива енергия като на анимационен герой. Ristretto буквално означава стеснено. Хватката е такава, че се ограничава количеството вода, което минава през цедката, така че в чашата да попадне унция или дори по-малко течност.


Правилото на палеца

Решаващият признак за истинското еспресо е каймакът.


Дебелината му трябва да е колкото палеца ви. Червеникаво-кафявият плътен слой, който представлява емулсия от кофеиновите масла, се получава от високото налягане, с което водата преминава през цедката - най-малко девет атмосфери.


Правилото на захарта

То се основава тъкмо на дебелия слой каймак. Пробвайте. Изсипете кристалчетата захар бавно и нежно върху повърхността. Има два варианта: ако захарта се строполи на дъното на чашата като гюле, не говорим за еспресо.

Ако се задържи на повърхността, еспресото качествено.

Лесен начин да получим перфектно еспресо са капсулите Lavazza BLUE

bestespresso.bg е online магазин,в който можете да намерите пълен асортимент Lavazza BLUE машини . Доставката в София и повечето градове е безплатна, а плащането се извършва с карта или при получаване на доставката.
На bestespresso.bg можете да намерите и специални промоционални предложения, насочени главно за домашни потребители и малки офиси.
Качеството на продуктите е гарантирано от Вердико - оторизиран дистрибутор на Lavazza BLUE за България.


bestespresso.bg



Последна редакция: чт, 01 дек 2011, 12:25 от zaheto

# 1
  • Мнения: 0
Не съм сигурен, че някой в БГ обръща внимание на тези неща.

# 2
  • Мнения: 2
Не съм съгласна! Аз пия всеки ден кафе и за мен това е изключително удоволствие  Simple Smile Няма нищо по-хубаво от чаша силно кафе  Wink

# 3
  • Карлово
  • Мнения: 43
Който не е пил хубаво италианско еспресо, просто нищо не знае за малките удоволствия в живота. PeaceСамо че рядко се намира,а в домашни условия е почти невъзможно.  Cry

# 4
  • Мнения: 0
аз съм пробвала машините с капсула на лаваца ... нямам търпение да ми позволят да пия отново кафе!

# 5
  • Мнения: 278
Обожавам кафето! Peace  Италианците доказват своята интелигентност в консумацията му, тъй като го пият късо, т.е. с по-малко кофеин Naughty Продължавам да се учудвам как по-голяма част от хората са убедени, че дългото кафе (с повече вода) съдържа по-малко кофеин!

# 6
  • Мнения: 5
Е, точно пък лаваца... и то на капсули...

 Joy


# 7
  • Мнения: 1 352
Обожавам кафето! Peace  Италианците доказват своята интелигентност в консумацията му, тъй като го пият късо, т.е. с по-малко кофеин Naughty Продължавам да се учудвам как по-голяма част от хората са убедени, че дългото кафе (с повече вода) съдържа по-малко кофеин!

Каква интелигентност, пият го на крак за две секунди и тръгват.. Не е ли си да заседнеш поне 3 часа... къде му е удоволствието?

# 8
  • Мнения: 2
Мариета съгласна съм с теб. Имах възможността да отида в Италия наскоро. Всички кафета там нямат столове Simple Smile

# 9
  • Мнения: 1 855
Да! Освен това е един напръстник.
Не е моето кафе.

# 10
  • Мнения: 359
Искам само да отметна, че освен пестене на времето, италианците пият кафето но крак,защото ако седнеш на маса,да ти го донесат струва допълнително пари.... Mr. Green Mr. Green
На бара плащаш само кафето Mr. Green

Лаваца на капсули е наистина разкошно кафе Peace, но дори направено със съответната кафе машина,не е същото като направено в бар,просто защото няма съответното налягане,като машините там Naughty Mr. Green

# 11
  • Мнения: 58
Бихте ли ми казали, освен еспресото с капсули и съответната кафе машина - каква друга
кафе-машина бихте ми препоръчали за хубаво с каймак еспресо?

# 12
  • Мнения: 2
Проблемът е че професионалните кафе машини са ужасно скъпи.

# 13
  • Мнения: 65
Имах шанса да пия италианско кафе в Милано - няма аналог! Наистина е прекрасно.
Аз имам обикновена еспресо кафе машина, без капсули, но с италианско кафе (закупено от Италия) каймакът е фантастичен и ароматът е невероятен. Важно е да се отбележи обаче, е че и водата има значение. Когато  приготвям кафето си с минерална вода (с мек вкус), вкусът и ароматът са едни, а с вода от чешмата - други.

# 14
  • Мнения: 30
Важно е и кафето да се мели непосредствено преди приготвяне,за това най-удачният вариант е кафе роботите,които мелят на момента и се запазва аромата.

Общи условия

Активация на акаунт