Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ноем. 2011, 10:55 ч.

Въпрос към живущите в сгради без акт 16

 • 4 365
 • 4
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 415
Здравейте,

Търся си в момента квартира и харесах жилище, което е без акт 16. Сградата е от 2008г, собствениците са подавали молби и т.н. за получаване на заветното разрешение, но засега без резултат; сградата има обитатели.

Апартаментът много ми харесва, но не знам дали няма да има твърде много усложнения. Искам да попитам тези от вас, които живеят в сгради без акт 16, с какви проблеми може да свързано това:

 • * плащате ли високи сметки - промишлен ток + липса на отделни партиди (предполагам) са предпоставка за това;
 • * неразбории около такива общи плащания;
 • * има ли някакъв режим на вода/ток;
 • * всичко друго, за което се сетите.
Благодаря на отзовалите се   bouquet

П.С. ЗА София става въпрос, ако има някакво значение.

# 1
 • Мнения: 249
Здравей, в момента не, но доскоро живях в такъв блок. След като си само наемател не виждам как това ще ти усложни живота, но все пак имай си едно наум.... Първо цената на пром. вода и тока е малко по-висока. За ВТърново примерно водата от 1,28/или нещо такова/ скача на 2,40 промишлената. Другия проблем е, че ако няма водомери и електромерите не отчитат реално не знаеш колко си употребила и колко да платиш. Става едно закръгляне на калпаку което не е в твой плюс. Говори със собствениците какво е тяхното виждане за плащането на сметките. Режим на тока и водата не сме имали, но промишления ток е много по-слаб / не знам дали се изразявам точно/. Т.е. един отоплителен уред не работи на пълнен си капацитет. Миналата зима я изкарахме така, обаче.... #Crazy.... Духалки, радиатори, те просто не топлят. Накрая сетоплихме с една газова печка. Същия радиатор сега с нормалния ток си топли много добре. Но при нас беше ново и почти необитаемо. Друго - от този временен ток на комшията му изгоря климатика. Дано съм ти била полезна.

# 2
 • Мнения: 4 842
Освен ако не ти го дават за без пари.
Зависи причините, поради които няма акта - може да спират тока, водата и подобни.
Което си е неудобство.
"Познавам" една такава сграда - цяла седмица семейства без ток в студеното време... Close

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 13:24 от lorenca

# 3
 • Мнения: 1 415
Благодаря ви за включването, дами   bouquet

Точно такива неща ме притесняват и мен - общи сметки, някакви неизправности и т.н. А не зная до колко са откровени с мен наемодателите, все пак целта им е да го дадат под наем това жилище. Аз реално мога да се изнеса след месец ако не ми хареса, но пак ще се почне хамалогията по търсенето, а и ще изгубя половин наем, платен на агенцията.

# 4
 • Мнения: 430
Освен общите сметки за ток и вода, за които в последствие стават големи разправий, кой как и колко о използвал ( освен това са по-скъпи от нормалните цени), следва да се има в предвид, че все пак това е незаконно - ако някой се присети и пусне жалба до кмета на Общината и ДНСК, могат да бъдат наложени санкции на нарушителите и да бъде затворена сградта - ето една извадка от страницата на ДНСК:
Какви са последствията за строеж, който е въведен в експлоатация без да е приет по установения ред?
Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях, преди да са въведени в експлоатация от компетентния орган по чл.177 ЗУТ. Компетентния орган по чл.177 ЗУТ е Началника на ДНСК (РДНСК) за строежите от 1, 2 и 3 категория и главния архитект на Общината (Района) за строежите от 4 и 5 категория. Категорията на строежа се определя съгласно Наредба №1/30.07.2003г. за номенклатурата на видовете строежи.
Не се разрешава строежи или части от тях да се ползват не по предназначението им или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация.
При констатиране на такова нарушение на Закона за устройство на територията, Началникът на ДНСК или упълномощено от него длъжностно лице:

забранява с мотивирана заповед ползването на строежите и разпорежда тяхното освобождаване, прекъсване на захранването им с електрическа и топлинна енергия, с вода, газ, телефон и др. Разпореждането е задължително за доставчиците и се изпълнява незабавно.
На база съставен акт по Закона за административните нарушения и наказания, издава Наказателно постановление.

След отстраняване на причините, които са предизвикали забраната, и след заплащане на дължимите глоби и такси въвеждането на строежите в експлоатация се разрешава или удостоверява от органите по чл.177 ЗУТ.

Общи условия

Активация на акаунт