Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 237
Здравейте, момичета Hug.
Четох, четох и вече съвсем се обърках ooooh!.
След около месец и малко ни предстои захранване. Бихте ли ми препоръчали с какво да започна?
Искам да поясня, че искам да кърмя максимално дълго, първата година да ЗА-хранванвам, а не да НА-хранвам и замествам хранения все още.
Към момента бебо не иска вода, само кърма, кърмим се на поискване, около на 2-часов интервал, през нощта също два-три пъти.
Ще съм благодарна на някаква примерна схема, както и как да започна да въвеждам храните, по колко лъжички, абе голяма каша ми е в главата!
Благодаря предварително  bouquet.

# 1
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей,
Разбирам притесненията ти относно захранването. Голяма част от майките се чувстват объркани и се питат как да подходят към него.
Захранването при изключително кърмено бебе е препоръчително да започне слад 6 навършени месеца. Всякакви други храни освен кърма, давани през първите шест месеца от живота, имат изместващ, а не допълващ ефект, защото изместват мазнините и калориите, от които бебето се нуждае в млякото.

Дали бебето е готово за захранване може да се съди и по външни признаци:
-         Бебето седи само. Важно е за преглъщането на твърди храни
-         Бебето показва интерес към това, което ядат възрастните.
-          Бебто би могло да вдига малки предмети-  това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си.
-          Бебето би могло да избута храната с език.

Захранването протича внимателно и обикновено бавно. През първата годинка от живота си, бебета имат основно нужда от мляко, а всички останали храни са за запознаване с различни вкусове. Голяма част от майките избират да захранят със зеленчук, след което постепенно да въведат пловоде и каши. Важното е захраването да е между кърменията, а не за сметка на тях. Голяма част от майките предпочитат да не заместват кърмене през първата годинка от живота на детето, а да му предлагат разнообразни храни между кърменията. Имай предвид, че на възраст между 6 и 12 месеца, кърмата предоставя около 75-80% процента от калориите за деня на едно бебе. 
Би било добре ако нов компонент се въвежда веднъж седмично и се изчака за евентуална реакция от страна на детето. Тоест, за да се избегне алергична реакция, един вид храна се дава в продължение на 5-7 дена, и чак след това се въвежда нова. Ако дадена храна предизвика алергична реакция (обрив, стомашмо-чревни смущения, разраняване на дупето) се изключва от менюто на бебето и му се дава отново след като навърши една година. В началото се дават малки количества храна, които допълват кърменето, като първо се кърми, след което се дава храната - в началото лъжичка, две и така нататък.
Добре е храносмилателната система да съзрее възможно най- много, преди да бъдат предложени сокове. Сокът по-често от плодовото пюре предизвиква алергии и дразни червата. Според Американската академия по педиатрия даването на сокове преди захранването с каши и пюрета може да доведе до заместване на кърмата със сок и в резултат от това – до намален прием на протеини, мазнини, витамини и минерали (желязо, калций и цинк).Плодовите сокове нямат хранителна стойност по-висока от тази на плодовете за децата над 6 месец, те.е за предпочитане  пред соковете са  целите плодове – на пюре или малки парченца.

Има и други видове захранване, като вариант може да се практикува така нареченето педагогическо захранване. При него специфичното е това, че на бебето  се дават малки парченца хранато на възрастните която е съобразена с възрастта му.
Повече може да прочете ето тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=1496

Право на твой личен избор е как да подходиш. Успех!

# 2
  • София
  • Мнения: 237
Много благодаря за отговора  bouquet.
Все още се двоумя с какво да започна, но предполагам с времето нещата ще се изяснят Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт