Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 925
Отварям темата с огромен личен интерес към Валдорфската педагогика и надежда, че има и други майки с такъв Simple Smile
Бих се радвала да споделяме конкретни занимания и игри от Валдорфската педагогика, които можем да прилагаме заедно с детето, у дома или в парка/планината/гората.

Това, което досега ние правим с моите деца, са много занимания с ръце - месене на тесто, точене на тестото и изрязване на формички от него; игра с пластилин, правене на човечета и цели композиции от него; работа с естествени материали; куклен театър - с кукли за ръце и пръсти.
Когато сме навън, се старая да не прекарваме времето по площадки, а да изследваме заедно разни неща из гората и по поляните, да събираме листа, да гледаме охлювите, гъбите, цветята, мъха и каквото още ни привлече вниманието и да си говорим за тези неща.

Вие сте - с идеи, занимания и споделяне на опит Simple Smile

# 1
 • В две тъмни очички
 • Мнения: 358
Още съм много далеч от тази педагогика, но все пак ще следя темата с интерес!

Евридик@ , от каква възраст започна да възпитаваш децата по Валдорфската педагогика и с какво?

# 2
 • Мнения: 5 940
Ние правим всичко това, без да сме последователи на Валдорфската педагогика.
Не мога да приема за чак толкова обременяващо четенето на книги на детето в ранна възраст, не смятам, че приказките вредят и като цяло не ми се създава представа у детето, че е много различно от останалите.

# 3
 • Мнения: 925
valerie, не мисля, че Валдорфската педагогика е против четенето на книги и разказването на приказки. Тя не застъпва ранната интелектуализация на детето, но пък акцентира върху развиване на въображението му точно с приказки, истории, театър и т.н.

Иначе си права, не е нужно човек да е последовател на една или друга педагогика, за да измисля и прави интересни неща с децата си.

bubeto_d, от най-ранна възраст може да се правят Валдорфски игри с децата. Ще пиша малко по-късно пак.

# 4
 • Мнения: 925
Продължавам с нов отговор, защото вече не мога да редактирам предишния:

Та от най-ранна възраст може да се възпитава детето по методите на Валдорфската педагогика. Идеята е децата да се занимават предимно с играчки от естествени материали - дърво, вълна (плетени играчки), ръчно изработени играчки, природни материали. Изкуствените материали да са сведени до минимум (доколкото е възможно, струва ми се непостижимо напълно).
Много разходки сред природата, обяснение на природните закони (защо сега вали, защо капят листата - това за малко по-големи дечица от Влади, все пак)  Laughing

Също - валдорфски кукли - вижда се, че лицата на куклите най-често не изразяват емоция и са доста еднакви. Това е с цел детето самО да придаде емоция и израз на куклите - да ги "види" тъжни или весели според ситуацията, която си разиграва.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 273
Аз не съм страстен привърженик на Валдорскатапедагогика, или поне не във вида и в Бг и обвързването й с Бог и учението на Дънов, но ще следя темата с удоволствие.  Peace
Творчеството, работата с естествени материали, поощряването на креативност и въображението при децата са застъпени и в други системи за обучение, които са ми по-близки. Но с удоволствие използваме техниките за рисуване с пастели. Използваме я често, откакто в градината на дъщеря ми започнаха да учат азбуката, а тя не проявяваше интерес.
Допадат ми подхода при обучение по история, география, математика и вероятно ще ги използвам при обучението в къщи, когато му дойде времето.

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 22:29 от avia

# 6
 • Мнения: 3 242
Интересни звучи, не съм запозната с тези методи.
Интересно ми стана защо детските площадки не са препоръчителни?

# 7
 • Мнения: 925
avia, би ли споделила повече за техниката за рисуване с пастели, както и за обучението по другите предмети, които изреди?

Не съм сигурна, че се обвързва Валдорфската педагогика в БГ с учението на Дънов, може би има известно обвързване с религията, да, но нямам наблюдения отвътре в детската градина и училището в София. Те засега са единствени у нас.

Iventse, не че не са препоръчителни детските площадки, спокойно могат и там да се водят децата. Всъщност обаче площадките са улеснение за нас, родителите, а децата могат много добре да се занимават и да си развиват въображението (с наша помощ) и когато играят на поляна, с пръчки, с листа, камъни и какво ли още не.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 273
Относно рисуването имам предвид плоските пастели. Ние белим и начупваме пастелите и рисуваме с плоската част. Например при буквите на лист формат А4 рисуваме буквата почти на целия лист. Ако дете нарисува голяма буква с химикал или флумастер та е разкривена, а ако е с акварелна боя или с плосък пастел се получава красива, дори в неуверена детска ръчичка. След това я украсяваме. Например рисуваме клонки, които са се увили около буквата, вълни, снежинки или какво му хрумне на детенце, правим  "рамка" и украсяваме и нея. С плоските пастели рисуваме каквото се сетиш - ще снимам и ще покажа тези дни.
За другите предмети ми допада цикличността при Валдорфската педагогика - на концентрация и разпускане. При по-сериозните предмети не се набляга само на голата и скучновата фактология, а се поднася като игра с легенди, митове, любопитни факти, рисунки, експерименти и така нученото се помни по-дълго. При математиката имат различни игри - например таблицата за умножение може да бъде заучена с много интересна игра с  кълбо вълна, при която децата сами откриват редица закономерности и е наистина забавно.

# 9
 • София
 • Мнения: 708
запис да следя  Hug

# 10
 • Мнения: 215
Не съм особено запозната с всички аспекти на Валдорфската педагогика, но има някои неща които сме въвели в ежедневието си.
Първо, много държим децата ни да имат близка връзка с природата.Тази книжка е много интересна и има много занимания за децата. Писана е от учителка по Валдорфска педагогика. Много ми хареса в нея идеята за възстановяване на липсващите връзки, като например това да се проследи пътя на хляба от житния клас до готовия продукт. Описано е също как да се направи масло и др. интересни неща, съобразени с различните сезони.
Ние у дома винаги украсяваме къщата според сезона. Имаме си украси за всички сезони и правим неща свързани със съответния сезон. Освен това дъщеря ми си има в стаята нейно цвете за което се грижи само тя, полива го само тя и т.н.

За голямо мое щастие си имаме село, където децата играят на воля, наблюдават природата, участват в работата и учат за света играейки, защото и аз недолюбвам детските площадки.

Друго, което много харесвам в тази педагогика е идеята децата да се научават да правят разни неща (месене на хляб, шиене, работа с чук и трион) с цел да почувстват увереността, че могат да оцелеят и да се справят сами. Сигурна съм, че като пораснат подобна увереност ще им помага да поемат по-големи рискове и съответно да постигат по-големи успехи.

Трето, което е особено важно за мен e да ги науча да не мислят и живеят като консуматори. Правилото към което се стремим е, ако нещо може да се направи у дома, да не се купува.  Това важи в пълна сила за нещата за ядене, но също и за играчки, дрехи и други занимавки. Също заменяме материалните подаръци с преживявания, предимствата на едното пред другото въобще не подлежат на коментар.

Ами това се сещам на първо четене…

# 11
 • Мнения: 10 583
Поредната интересна и обещаваща тема. Simple Smile

Моята взаимка К) от валдорфската педагогика е кошничката ни, в която събираме всякакви естествени неща, които срещнем по пътя си- листа, кестени, желъди..., с които после правим фигури, апликации и пр. неща у дома.

Относно валдорфските кукли наборът ни от такива е богат и те са предпочитани пред останалите. С голямото дете правихме такава и за подарък за РД на малкото.

Далеч не съм горещ последовател нито на валдорфската педагогика, нито на метода на Монтесори, но вземам и от двата нещата, които ми допадат и най-вече допадат на децата ми.

# 12
 • Мнения: 857
Признавам, че не съм чела за тази педагогика /ще потърся повече/, но като гледам повечето от нещата, които сте споменали до тук, ги прилагаме с пълна сила. Особено за взаимовръзките на нещата и природата. Винаги с подробности обяснявам за сезоните, за ден-нощ и т.н. Едно време много ме дразнеше, че като питам ми отговарят "Малка си не разбираш  #Cussing out". Сега разказвам на детето всичко, така както се обяснява на голям човек. Площадките по принцип не са му много любими - никога не са били всъщност, но с клони, листа,камъни много обича да играе.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 844
На 5 май 2012 (събота) от 10:30 – 13:00 ч., в навечерието на Гергьовден,
валдорфско училище "Проф. Николай Райнов" организира пролетни
Отворени врати.
Програмата е:

10:30 - 11:00 посрещаме гостите, Благотворителен Базар, чай, кафе
11:00 - 11:20 беседа на тема: "Въведение в основните принципи на валдорфската педагогика"
11:30 - 12:15 Ритмични игри и урок по математика
12:15 - 13:00 Въпроси и отговори

Заповядайте!

Учениците са нетърпеливи да покажат как се забавляват, учейки.

Как да стигнете до нас?

Автобус 98 от кв. "Хладилника" в посока Симеоново, Бистрица, Железница.
Слиза се на спирка "Ресторант 507" (на ул. "Зографи Молерови", старо
наименование "507-ма", която свързва Драгалевци и Симеоново).
Завийте покрай ресторант 507 нагоре към планината по ул. "508" (ул."Проф.
Йордан Иванов") 18а. Втората пряка - вдясно, градината се пада първата
къща вдясно, входът е откъм ул. 505.

Очакваме Ви!

# 14
 • София
 • Мнения: 2 844
Потърсих с търсачката последната тема за валдорфската педагогика и излезе тази, а то и тя замряла.
По първия пост на авторката на темата - изрязването на нещо с формички не се толерира. Всяко ползване на шаблон за каквото и да било.
Може би Евридика има предвид формички с нож или чаша? Това - мисля, че да.

Най-добре съм запомнила това, че  никога не се казва какво ще се рисува, нито се пита: И какво нарисува сега?
Нито се прави изложба на нарисуваното.
И трите неща имат дълбоко вътрешно обяснение, което напълно споделям.
В държавната детска градина ме потрисаше когато слагаха пред децата грозна рисунка на влак и казваха на всички да го прерисуват. Това е направо престъпление.-
Второто- детето не е длъжно да обяснява, особено пък на чужди хора (както непрекъсанто ни се случва) толкова съкровени неща. Всъщност тук валдорфскотообяснение не знам какво е, това беше моето обяснение Simple Smile
Третото - търси се удоволствието от процеса на рисуването, а не гоненето на цел или още по-малко сравняването чия рисунка е най-хубава.


Относно това дали може да има дом без пластмасови играчки - има, видях такъв - цареше простор, беше прекрасно гостуването ни там!
Майката (на три деца) беше изхвърлила всичко, което не й харесва. Беше разчистила терена за материали и "инструменти". Играчки имаше много, но още повече имаше луди игри.

В интерес на истината  ние в къщи прилагаме малко неща от тази педагогика, научени в детската градина. Но от всичките имаме огромна полза в живота -
 миене на чинии   Joy
месене и печене,  измисляне на рецепти
плетене с пръсти и помощни пособия ("френска кука" ли беше, забравих)
работа с нож - за салати Simple Smile

И за да не пиша повече мои интерпретации, на Деня на отворените врати можете да видите всичко и да попитате.

Общи условия

Активация на акаунт