Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 ноем. 2011, 16:55 ч.

Дюкански сладкиши по френски: La pastisserie Dukan

  • 21 949
  • 49
  •   1
Отговори
  • Мнения: 0
Весели и режимни празници... с безброй усмивки, смях, веселие, щастие, успехи, сбъдващи се мечти, сняг, игри, играчки, любими хора, нови познайници, вкусни гозби, пивко вино (кола лайт) и свалени килограми!
За коледно-новогодишния сезон ще маркирам по-подходящите за празниците рецепти с малки фльонги - символично подаръче от мен (или поне опаковката на такова)!


Привет дюканки-сладуранки (и може би не само)!
Тук ще се опитам да публикувам главно рецепти за френски дюкански сладкиши от книгата ”La pastisserie Dukan”. За начало ще започна с няколко, а при повече време от моя страна и интерес от ваша, се надявам темата да се позапълни.
Темата май взе придобива собствен живот и беше предложено накрая чат-пат да добавям и мои (не-френски) рецепти.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
Повечето от рецептите не са мои, а от книгата ”La pastisserie Dukan”.

Когато изпробвам рецепта, ще добавям лични коментари и снимки. Ако вие решите да изпробвате нещо и да го снимате, чувствайте се свободни да ми изпратите линк на снимката или направо да се похвалите в дюканската тема, а аз ще ви цитирам оттам.

С френския съм на Вие, така че, ако намерите фрапантни грешки, моля пишете ми на лични.
* Огромни благодарности на galandri за корекциите и уточненията!

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***





СЪДЪРЖАНИЕ

Тричави закуски
      Сладки галети с овесени трици
      Кленови палачинки с овесени трици
       Замразени шоколадови палачинки
      Леки гофрети със зелен лимон

Сладки за чай и кафе
      Кокосови ”скалички” /изпробвана/
      Мадленки с портокалов цвят
      Котешки езичета по дюкански /изпробвана/
      Шоколадови бисквитки
      Мъфини
      Тиквени мъфини /изпробвана/
      Овесени сладки
      Лешникови макарони /изпробвана/
      Бисквитки амарети
      Целувки мока /изпробвана-неуспешно/
       Спекулоос (сладки-огледалки за Никулден)

Кексчета (пандишпанови, дунапренени, разни)
       Най-прекрасната торта - Excellentissime /изпробвана/
       Руло с лешник и кафе /изпробвана/
      Лек пандишпан /изпробвана/
       Сладък хляб с подправки
      Кекс с кисело мляко /изпробвана/
       Морковен кейк
      Мраморен шоколадово-крушов кейк без трици
      Бриош с два вида трици
      Портокалов “фар”

Чийзкейкове
      Кейк с бяло сирене
      Шам-фъстъчено черешови чийзкейкчета

Сладоледи и замразени сладкиши
      Гранита с кафе и канела

Дребни сладки
      Бананови маршмелоуз
       Трюфели /изпробвана/
      Дюкански локум с шам фъстък

Кремове и яйчни десерти
      Истамбулско малеби /изпробвана/
      Шоколадово-портокалов крем

Коледни пънчета
       Коледно пънче мока
       Шоколадово коледно пънче

Дюкански интерпретации на класически десерти
      Еклерчета /изпробвана/
      Фъдж /изпробвана/
      Френско канеле по дюкански
       Торта Шварцвалд /изпробвана/
      Шоколадови кексчета с малина и мента /изпробвана/
      Ромова ”бабка” /изпробвана/
       Тирамису ”The Residence” /изпробвана/
       Торта ”Наполеон”
      Влъхвенска торта (за Богоявление)


И още рецепти - не френски, но дюкански
      Ванилова шарлота /изпробвана/
      Протеинова лимонка (с извара и белтъци) /изпробвана/
      Канелени охлювчета - дваж пекани /изпробвана/

Полезна (надявам се) информация
      Белтъци на прах
      Как се работи с желатин на прах?
      Интересни моменти от дюканските чатове

Последна редакция: ср, 14 дек 2011, 18:48 от ragdoll

# 1
  • Мнения: 0
Целувки мока

12 целувки | подготовка: 10 мин. | готвене: 15 мин.
П – ПЗ дни

3 белтъка
1 шипка сол
6 с.л. подсладител на прах
2 к.л. обезмаслено какао
2 с.л. силно кафе

Разбийте белтъците на твърд сняг, прибавяйки щипка сол.
Добавете подсладителя с какаото и след това и кафето. Разбийте за около 30 секунди.
Разпределете сместа на малки купчинки върху тавичка.
Печете на 150 градуса за 15-20 минути, следейки печенето.




Ами, отказвам се! След няколко неуспешни опита, най-доброто, което успях да изпека от целувчената смес са сухи пълни с въздух сладки, които не са особено впечатляващи на вкус. За тези, които не се притесняват от сурови белтъци, обаче, горещо препоръчвам целувчената смес в сурово състояние... напомня на нещо като по-лек и пухкав шоколадов крем без варене на Д-р Йоткер, само че с ароматната добавка на силно кафе.


Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 10:33 от ragdoll

# 2
  • Мнения: 0
Кокосови ”скалички”

4 скалички | подготовка: 10 мин. | готвене: 15 мин.
П – ПЗ дни

8 с.л. овесени трици*
4 с.л. пшенични трици*
2 к.л. течен подсладител Hermesetas**
30 капки есенция кокос
8 яйца
щипка сол
* Количеството трици е за 4 дни.
** Разяснение от galandri "Подсладителя, течният е като БГ Суитли, доста силен."

Разделете белтъците от жълтъците.
Разбъркайте заедно триците, есенцията, подсладителя и жълтъците.
Разбийте белтъците на сняг, добавяйки щипка сол.
Добавете белтъците малко по малко докато стане компактна смес.
Оформете 4 ”скалички” и печете 15 минути на 210 градуса, следейки печенето.




Кокосът винаги предизвиква в мен един вече далечен спомен за мъничък карибски остров на име Утила, където прелестният, но скалист риф е заобиколен от кокосови палми. Така ми се щеше да мога да изкачвам палмите като кльощавите мургави момченца, които се катереха с жабешки подскоци метри нагоре, отсичаха узрелите плодове и умело ги хвърляха върху мекия бял пясък без да счупят черупката... но тогава тежах над сто кила и само им се наслаждавах отдалеч.
За почитателите на кокоса като мен, рецептата е доста приятна. Не успях да я докарам до вид сходен на този от снимката, но се получиха пухкави кексчета. Направих половин доза, като сложих 2 чаени лъжички кокосова есенция (моята е доста изветряла) и се изкуших да добавя мъничко бакпулвер. Количеството тесто стигна за 6 мъфина и 6 по-дребни сладки. Въпреки че ще ги похапвам щастливо цяла седмица, сякаш нещо им липсва - или някое кокосово кремче с желатин, или пък нещо хрупкаво отгоре, не знам.

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 12:55 от ragdoll

# 3
  • Мнения: 0
Гранита с кафе и канела

2 порции | подготовка: 10 мин. | охлаждане: 1 час и 15 мин.
П – ПЗ дни

500 мл горещо кафе
4 пакетчета подсладител Canderel с ванилов аромат (може да се замени с обикновен подсладител и есенция ванилия)
1 к.л. канела на прах
3 зърна кардамон

Смесете кафето, подсладителя и подправките.
Изсипете в купичка и поставете във фризера за 1 час.
Тъкмо като започне да замръзва, го разбъркайте за 1 минута (от мой опит не с тази рецепта, най-добре става като остъргвате повърхността с вилица). Изсипете го в две високи чаши и го оставете 15 минути в хладилника.


# 4
  • Мнения: 0
Бананови маршмелоуз
4 порции | подготовка: 15 мин. | охлаждане: 2 часа в хладилник + 24 часа сушене
П – ПЗ дни

4 с.л. подсладител на прах (в оригинала е американската марка Splenda)
800 мл вода
3 белтъка
щипка сол
3 гр. агар-агар (според мен може да се замени с желатин, но не съм пробвала и не знам количеството и начина на обработка)
1/2 к.л. есенция банан
подсладител на прах

Загрейте водата и подсладителя в тенджерка.
Междувременно, разбийте в купа белтъците на твърда пяна, добавяйки щипка сол.
Добавете в тенджерката агар-агара (желатина) и есенцията. Свалете от огъня.
Разбийвайте белтъците докато изливате сместа от тенджерата в тях (не трябва да спирате миксера). Сместа трябва да продължи да увеличава обема си. Спрете да рабивате, когато сместа се поохлади.
Изсипете в малки правоъгълни формички за сладки-финансиери (след охлаждане разрежете маршмелоузите) или поширайте на ивици.
Оставете в хладилника за 2 часа и после изсушете 24 часа.
Когато се изсушат, поставете маршмелоузите в пликче заедно с подладител на прах, затворете го и го ”разтресете”, за да се разбъркат. После изтърсете от допълнителния подсладител в цедка.


Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 21:35 от ragdoll

# 5
  • Мнения: 0
Трюфели
2 порции | подготовка: 10 мин. | охлаждане: 4 часа
П – ПЗ дни (май е най-добре направо за 3та и 4та фаза)

4 к.л. обезмаслено какао без захар + още малко за овалване
1 с.л. обезмаслено прясно сирене (за БГ – Екскуиза или в краен случай - извара)*
5 с.л. обезмаслено мляко на прах
2 жълтъка
5 капки есенция масло
2 с.л. подсладител на прах Canderel
* Разяснение от galandri "Това е нещо като цедено кисело мляко (petit-suisse) или това бг сирене за мазане."

Смесете 4 к.л. какао със сиренето (изварата), за да се получи гъст крем.
Добавете жълтъците, есенцията и подсладителя. Разбъркайте отново. Добавате лъжица по лъжица сухото мляко, за да втвърдите сместа. Ако сместа стане прекалено твърда, добавете лъжичка вода, а ако е прекалено течна – още малко сухо мляко.
С помощта на малки лъжички, оформете топчици и ги поставете в чиния/тавичка покрита с хартия за печене.
Оставете в хладилника за поне 4 часа. Преди да сервирате, сложете малко какао в чиния и оваляйте трюфелите.




Трюфелите на galandri
Не мога да се сдържа да не изкоментирам, че като й гледам произведенията, онези "истинските" трюфели от кутията са само за сравнение - бледо копие на дюканските!

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 20:25 от ragdoll

# 6
  • Мнения: 0
Дюкански локум с шам фъстък
2 порции | подготовка: 10 мин. | стягане: една нощ
П – ПЗ дни

1 к.л. с връхче агар-агар
2 к.л. течен подсладител*
200 мл вода
50 мл розова вода
½ лъжичка есенция шам фъстък
царевично нишесте и подсладител на прах за овалване
* Разяснение от galandri "Подсладителя, течният е като БГ Суитли, доста силен."

В тенджерка смесете агар-агара с течния подсладител, водата, розовата вода и есенцията. Оставете да заври за няколко минути и свалете от огъня.
Изсипете сместа в малки силиконови формички.
Оставете сместа да изстине. Обърнете формичките върху повърхност покрита с царевично нишесте. Нарежете на кубчета и ги оставете една нощ да изсъхнат.
На следващия ден, изсипете в малка кутия предварително поръсена със смес от царевично нишесте и подсладител на прах. Затворете я и разтърсете. Изяжте локумът скоро след това, за да не попие влага.


Последна редакция: сб, 12 ное 2011, 22:49 от ragdoll

# 7
  • Мнения: 0
Истамбулско малеби
4 порции | подготовка: 5 мин. | готвене: 12 мин. | охлаждане: поне 4 часа
П – ПЗ дни

4 с.л. царевично нишесте
4 с.л. подсладител на прах
4 чаши обезмаслено мляко
2 с.л. портокалова или розова вода
канела на прах

В купа разтворете малко по малко царевичното нишесте с малко мляко, докато се получи хомогенна смес.
Изсипете останалото мляко в тенджера и загрейте на средна температура. Когато млякото закъкри, добавете разтвореното нишесте и бъркайте енергично. Оставете сместа да заври като бъркате енергично докато се сгъсти. Добавете подсладителя и цветната вода, разбъркайте и свалете от огъня.
Изсипете в 4 купички и оставете в хладилника поне 4 часа*. Преди да сервирате поръсете с канела.
*Ако не искате да се образува коричка, поставете прозрачно фолио плътно върху крема.




Малеби не бях вкусвала от детската градина, така че съм позабравила вкуса му, но още си спомням последния път, когато го пробвах... всъщност "пробвах" хич не е най-подходящата дума за случая. Всичките деца мразеха малеби и естествено го пробутваха на мен - единствената лакома дебелана, която като видеше или надушеше сладко подивяваше от щастие (нали все ме ограничаваха вкъщи). Един ден си седя аз, разположила дебелото дупе върху твърде малкото за целта столче, блажено омазана по лицето и дрехите в розово, протягаща се към поредната купичка, когато изневиделица се появи баба ми... е, тактично ще затворя скобата тук с малкото уточнение, че едва ли стените на градината и сградите на път за вкъщи бяха чували толкова крясъци през цялото си съществуване, а за минувачите - да не говорим.
Въпреки "милите" детски спомени, трябва да призная, че дюканското малеби направо го осакатих (нали вече уж съм много по-отговорна в хранителните си навици). Оставих млякото да покъкри с 1/2 чаена лъжичка портокалова кора, прецедих го, добавих подсладител и желатин (вместо нишесте), а като се постегна малко, реших да замажа омразния за мен млечен вкус и с два разбити на сняг белтъка, като накрая поръсих и обилно с канела. Едва ли има нещо общо с истинското малеби, но се получи приятно кремче, по-леко от яйчното и с прекрасна празнична комбинация от портокал и канела. Предполагам, че вместо канела, би могло да се полее с желе от червено плодово степче и желатин, агар-агар или пектин; така би заприличало досущ на българското малеби, поне на вид.

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 16:00 от ragdoll

# 8
  • Мнения: 0
Еклерчета
4 порции | подготовка: 30 мин. | готвене: 20 мин.
П – ПЗ дни

За пареното тесто
4 яйца
щипка сол
2 с.л. подсладител на прах Splenda
120 гр. обезмаслено сирене (за БГ – Екскуиза или в краен случай - извара)*
2 с.л. царевично нишесте
2 к.л. есенция ванилия
2 к.л. мая
* Разяснение от galandri "Това е нещо като цедено кисело мляко (petit-suisse) или това бг сирене за мазане."

За ваниловия сладкарски крем
500 мл обезмаслено прясно мляко
4 жълтъка
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. подсладител (на прах)
2 к.л. есенция ванилия

Парено тесто
Загрейте фурната на 180 градуса. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг, добавяйки щипка сол. В друга купа разбъркайте жълтъците с нишестето, подсладителя, сиренето (изварата), есенцията и маята, докато се получи хомогенна смес. Внимателно добавете белтъците. Изсипете във формички за мини-мъфини или петифури и печете 15 минути на 210 градуса, следейки печенето. Оставете да изстине.

Ванилов крем
Загрейте 450 мл. мляко с ванилената есенция на слаб огън. Междувременно разбъркайте в купичка останалите 50 мл мляко, жълтъците, нишестето и подсладителя. Изсипете сместа в млякото без да преставате да бъркате. Когато се сгъсти, продължете да бъркате няколко минути и свалете от огъня. Оставете да изстине.

Сглобяване
Отрежете ”шапчицата” на еклерчетата и внимателно ги издълбайте. Изсипете крема в пош, напълнете долната част на еклерчетата и поставете обратно ”шапчицата”. Охладете ги в хладилника преди сервиране.




Доколкото знам, думата "еклер" произлиза от една от френските думи за светкавица. Казват, че еклерите покрити със сладкарска глазура присвяткали точно като този природен феномен. Моят опит с тази рецепта обаче ме наведе на друга интерпретация: веднъж приготвени, еклерчетата просто изчезват със светкавична бързина!
Честно казано, нямах особено високи очаквания - бях сигурна, че сладките ще спаднат и ще остана с някаква полу-гумена изварено-омлетена измишльотина... а в крайна сметка се оказа, че това са най-успешните дюкански сладкишчета, която съм изпробвала! Не само че го докарват на вид, ами и ухаят като истински еклери от парено тесто, а на вкус са просто божествени - със златиста хрупкава коричка, меки и пухкави отвътре и пълни до пръсване с кремче, което разнася деликатния аромат на ванилия из всички кътчета на устата.

За тестото почти изцяло следвах рецептата, но след няколко опита в крайна сметка стигнах до извода, че най-автентични, поне за мен, стават с по-малко (около 70 гр.) извара и с по една чаена лъжичка суха мая и бакпулвер. Пекох ги във форма за мини-мъфини с хартиени чашки отдолу и в силиконова форма (определено по-добрият вариант) като спазих точно времето и температурата на печене. *Тъй като напоследък много успешно използвам соев протеин вместо нишесте в други печива, ако пак имам случай да правя еклерчета, ще заменя нишестето със соевия протеин в тестото и ще докладвам.
Позволих си някои модификации на крема, за да го олекотя малко откъм мазнини и въглехидрати. Вместо с нишесте го сгъстих с 3/4 пакетче желатин Д-р Йоткер, разтворено в малко от млякото. Също така замених четирите жълтъка с 2 цели яйца. Накрая го покрих плътно с прозрачно фолио, за да не хване коричка, като се охлади. Бих посъветвала еклерите да се режат и пълнят с крем малко преди да се изядат, за да остане коричката хрупкава, но това едва ли ще е проблем... те наистина просто изчезват от чинията.*
* Нека все пак не забравяме, че дозата прясно мляко е за 2 дни, а има и нишесте, което е толериран продукт във 2ра фаза.



Еклерите на bi_bi
"Аз също сложих желатин в крема вместо нишесте и напълних еклерите след като кремът малко се стегна в хладилника. Освен това кремът ми стана много и правих още една доза еклери."


Еклерите на smileys
"Днес най-сетне се наканих и правих еклерите. Направих двойна доза, защото четох, че кремът излиза повечко. Много са вкусни."

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 23:41 от ragdoll

# 9
  • Мнения: 0
Фъдж
4 порции | подготовка: 10 мин. | готвене: 6 до 12 мин. в зависимост от печката
П – ПЗ дни (май е най-добре направо за 3та и 4та фаза)

3 яйца
3 с.л. царевично нишесте
180 гр. обезмаслено сирене (за БГ – Екскуиза или в краен случай - извара)*
3 ч.л. обезмаслено какао без захар
1 1/2 с.л. течен подсладител
1 ч.л. бакпулвер
* Разяснение от galandri "Това е нещо като цедено кисело мляко (petit-suisse) или това бг сирене за мазане."

Смесете всички съставки с миксер и изсипете в малка формичка за микровълнова, покритa с капак или прозрачно фолио.
Сложете в микровълновата за 6 минути на максимална мощност. Можете да изпечете и в нормална фурна (без да покривате) за около 10 минути.
След като се изпече, извадете фъджа и го оставете няколко минути върху лист абсорбираща хартия.




Фъджът на galandri
"Малко трябва да се намали времето за печене, за да има тази по-течна сърцевина."

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 20:28 от ragdoll

# 10
  • Мнения: 0
Френско канеле по дюкански
4 порции | подготовка: 5 мин. | готвене: 1 час и 5 минути
П – ПЗ дни

250 мл обезмаслено прясно мляко
2 к.л. есенция ванилия
½ к.л. есенция ром
1 яйце и 1 жълтък
5 с.л. царевично нишесте
3 с.л. подсладител на прах (Splenda)

Загрейте фурната на 240 градуса.
В тенджерка сложете млякото и есенцията ванилия да заврят.
Меьдувременно, в купа разбъркайте нишестето, подсладителя и яйцата. Изсипете врящото мляко в сместа (разбърквайки) и добавете ромовата есенция. Бъркайте, докато се получи течно тесто и оставете да изстине.
Изсипете в силиконови формички (за канеле). Печете в загрята на 240 градуса фурна 5 минути, след което намалете на 180 градуса и печете още един час, докато сладкишчетата добият кафява коричка и станат пухкави отвътре.


# 11
  • Мнения: 0
Дюканска торта Шварцвалд
4 порции | подготовка: 20 мин. | готвене: 20 мин.
П – ПЗ дни

За желето
5 с.л. сироп Telsseire 0% захар ягода-гренадин или нар-боровинка (според мен може да се замени със степче или есенции от горски плодове)
1 к.л. есенция череша
1 с.л. подсладител на прах Splenda
1 к.л. агар-агар (предполагам, че може да се замени с желатин)

За сладката сметана
2 белтъка
щипка сол
120 гр. petits-suisses (може да се замени с цедено к. мляко 0,1%, Екскуиза или извара)
2 пакетчета подсладител Canderel ванилия (може да се замени с обикновен подсладител+ванилия)

За тортата
4 с.л. овесени трици
2 с.л. пшенични трици
1 с.л. царевично нишесте
2 яйца
125 гр. обезмаслено кисело мляко
3 к.л. нискомаслено какао
5 с.л. подсладител на прах Splenda
1 опаковка бакпулвер
1 к.л. есенция натурален шоколад

Желе
Загрейте в малка тенджерка съставките за желето. След като кипне, оставете за минута преди да го свалите от огъня. Оставете да изстине и охладете.

Сладка сметана ”Дюкан”
Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол. Добавете подсладителя с ванилов аромат и продължете да разбивате. Изсипете сиренето с купа и го смесете внимателно с белтъците.

Блат
Загрейте фурната на 180 градуса. В купа разбъркайте продуктите за тортата. Изсипете в кръгла силиконова форма. Печете 20 минути. След като го извадите от фурната, оставете го да се охлади и после го разрежете на два кръгли блата с помощта на остър нож.

Сглобяване
Изсипете половината желе върху първия блат, отгоре сложете втория и покрийте с другата половина от желето. Шприцовайте отгоре украсата от сладка сметана ”Дюкан”.




Въпреки че името й идва от наименованието на черешовия ликьор, който придава специфичния й вкус, тортата Шварцвалд винаги ми е напомняла на зноен летен ден, когато най-голямата отмора е почивката под плътна горска сянка, в чието спокойствие се крият като скъпоценни камъчета сочни малки горски плодове. Рецептата за истинската торта я намерих скоро преди да започна диетата на Дюкан и макар да я правя често, съм я пробвала само веднъж, така че май имах прекалено големи очаквания от дюканската версия.
Освен останалите съставки, направих и плътно желе от степче череша; половината нарязах на малки кубчета в допълнение към пълнежа, а другата половина излях в малки формички като ”черешки” за украса. Вместо сироп Telsseire, смесих с вода малко степче горски плодове и малина, както и 1/2 лъжичка ягодова есенция. Към дюканската сметана добавих 1 равна чаена лъжичка желатин, разтворен в малко вода. Тестото изпекох във форми за мъфини, разполових мъфините, намазах долната част с желето и добавих кубчетата черешово степче, сложих обратно горната част и покрих отстрани с част от сметаната и ленено семе. Отгоре украсих с остатъка от желето, сметаната и желираните ”черешки”.
Като цяло десертът не е лош: блатът е мек и пухкав, желето има приятно кисел плодов привкус от агар-агара, а дюканската сметана направо ми хареса (т.е. няма много общо с истинската, защото нея хич не я долюбвам), но... но явно е минал дооооста далеч покрай наситената, сочна и полепяща се по небцето истинска торта Шварцвалд.



Ето го и тортения вариант на сладкиша. След известно слюнеотделящо разглеждане на картинки из интернет, реших да приближа тортата към "истинския" вариант, поне на вид. За блатовете утроих дозата, а желето го направих от около 700 мл силен чай с аромат на горски плодове, 2 к.л. агар-агар и малко степчета ягода, малина и череша. Между блатовете подредих топчици от желирано (в силиконова формичка за бонбони) степче малина и ягода (трябва да е череша, но тя ми е гадничка на вкус) и излях крем от кисело мляко, извара, лимонов сок, подсладител, желатин и белтъци на сняг. Продължавам да твърдя, че на вкус не е най-сполучливият сладкиш (добър е, просто не е в ТОП 5), но на вид определено е един от най-ефектните. Тортата е в чест на desitka*, която e и автор на снимките.

Последна редакция: пн, 12 дек 2011, 18:55 от ragdoll

# 12
  • Мнения: 0
Шоколадови кексчета с малина и мента
4 порции | подготовка: 15 мин. | готвене: 15 мин.
П – ПЗ дни

4 с.л. овесени трици
2 с.л. пшенични трици
4 к.л. нискомаслено какао
4 к.л. течен подсладител
1 пакетче бакпулвер
2 с.л. бяло сирене (предполагам, че може да се замени с пасирана извара)
4 яйца

10 к.л. подсладител на прах
4 с.л. обезмаслено мляко на прах (възможно най-финото)
червена и зелена хранителна боя
есенции малина и мента

Загрейте фурната на 180 градуса. С купа смесете триците, какаото и течния подсладител. Добавете бакпулвера и сиренето (изварата), както и 2 яйца и два жълтъка. Изсипете в силиконова форма за мъфини и печете 15 минути, следейки печенето.
Междувременно направете глазурата. Добавете подсладителя на прах към двата белтъка и разделете в две купички. В едната добавете червената боя и есенцията малина; в другата – зелената боя и ментовата есенция. Внимателно изсипвайте по малко мляко на прах в купичките, докато се получи гъста класическа глазура. Покрийте половината кексчета с малиновата глазура, а другата половина – с ментовата. Оставете на хладно място, за да стегне глазурата.




Шоколадовите кексчета на galandri
"Поради липса на съответните аромати и оцветители, използвах степчета вишна и пъпеш за да докарам все пак някакъв цвят. Хапнах за закуска с кафенцето - добри са Simple Smile"

Последна редакция: ср, 07 дек 2011, 19:09 от ragdoll

# 13
  • Мнения: 0
Ромова ”бабка”
4 порции | подготовка: 20 мин. | готвене: 20 мин.
П – ПЗ дни

4 яйца
2 белтъка
4 с.л. подсладител на прах Splenda
4 с.л. овесени трици
2 с.л. пшенични трици
2 с.л. царевично нишесте
1 пакетче бакпулвер
160 мл обезмаслено прясно мляко
щипка сол
1 чаша вода
2 к.л. есенция ром
240 гр. petits-suisses (може да се замени с изцедено кисело мляко, Екскуиза или извара)
1 к.л. есенция ванилия
6 пакетчета подсладител на прах Canderel ванилия (може да се замени с обикновен подсладител и есенция ванилия)

Тесто
Разделете жълтъците от белтъците. Смесете четирите жълтъка с подсладителя на прах, триците, нишестето, бакпулвера и млякото. Разбийте четирите белтъка на твърд сняг с щипка сол, прибавете ги внимателно към сместа и разпределете в 4 малки формички. Печете на 180 градуса за 20 минути.

Ромов сироп
Смесете 1 чаша вода с 2 пакетчета подсладител Canderel ванилия и ромовата есенция. Загрейте сместа. Когато тестото се изпече, извадете го от формичките и го полейте със сиропа, за да попие добре.

Дюканска сметана
Смесете изцеденото кисело мляко/Екскуизата с 4 пакетчета подсладител Canderel ванилия и ванилената есенция. Разбийте белтъците на твърд сняг и внимателно ги добавете към сместа. Гарнирайте отгоре.




Ромовата "бабка" на galandri
"Сметаната е фалшива, разбира се Simple Smile. Малко ми се разтече, че беше още топла тортата. Сложих повече ромова есенция и нес кафе в сметаната. Разкошно стана."

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 23:43 от ragdoll

# 14
  • Мнения: 0
Най-прекрасната торта - Excellentissime
2 порции | подготовка: 10 мин. | готвене: 30 мин.
П – ПЗ дни

6 с.л. овесени трици
5 яйца
3 с.л. обезмаслено бяло сирене (според мен, може да се замени с пасирана извара)
6 с.л. обезмаслено мляко на прах
2 с.л. подсладител на прах Splenda
1 пакетче бакпулвер
4 к.л. нискомаслено какао
10 капки есенция горчив бадем
10 капки есенция лешник

Загрейте фурната на 210 градуса.
Разбъркайте добре съставките.
Изсипете във формичка за торта/кекс и печете 30 минути на 200 градуса.




Excellentissime на galandri

Последна редакция: пн, 28 ное 2011, 20:29 от ragdoll

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт