Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 ноем. 2011, 00:29 ч.

Плащане по банков път между родители и деца?

 • 5 739
 • 10
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 455
Хиляди са случаите, в които родители прехвърлят на едно от децата си недвижим имот и изповядват сделката като покупко-продажба, въпреки че, реално не са получили нито лев, а просто са подарили имота на детето си. Разликата е, че при дарение, наследниците със запазена част могат да искат уравняване на дела си, а при покупко-продажба, не могат да искат нищо.
Сега обаче, има изискване, при покупка на имот, сумите над 15 000 лв да се превеждат по банков път. И какво става със сделките между деца и родители, където реално пари не се изплащат?
Случаят, който ме провокира да се замисля, е следният:  Двама братя получават в наследство недвижим имот. Те са съгласни да го подарят на едното дете на единия брат и не искат нищо в замяна. Обаче, да няма евентуални претенции от други наследници, е добре  да се оформи сделката като покупко-продажба. До тук, стандартна ситуация за много семейства през изминалите години. Но... реално детето (пълнолетно), няма да плати нито стотинка, то изобщо няма финансова възможност да плати. Е, да де, но като си купува имот, трябва да плати по банков път на баща си и на чичо си. И какво да прави сега като няма пари?
Ако трябва да обобщя, това изискване за банков път на суми над 15 000 лв. може би ще прекрати сделките между деца и родители (роднини) да се изповядат като покупко-продажби и ще останат само даренията. И не ми се мисли, колко съдебни дела и колко развалени дарения ще има между братя и сестри и други близки роднини.  ooooh!

# 1
 • Мнения: 1 184
Не съм адвокат, но мисля, че покупко-продажба се прави за да се спестят някакви данъци, а не защото не може да се развали. По тази причина въведоха изискването за превод на пари по банков път, за да се прекратят такива фиктивни продажби. Проверете как стои въпросът ако имотът бъде дарен. Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 3 593
Много просто - детето ще купи имота за по-малко от 15 000лв.

# 3
 • Мнения: 445
zigizagi  - е права - няма ограничения за цена на продажба - продавача продава а купувача приема цената която е определил продавача - нотариус приема цената която продавача е предложил - дори това да е 1 лев - и така сделката минава.
Проблем ще е за в бъдеще ако - същите роднини които биха претендирали да развалят дарението да искат и да развалят сделката - но това е много трудно - трябва да докажат че лицето/та/ прехвърлител е /са били недееспособен, но това е трябва да се докаже с факти.

# 4
 • Мнения: 4 916
И при плащане на по-ниска от реалната цена има опастност покупко-продажбата да бъде атакувана от заинтересована стрна след време.
Ето случай от преди три месеца - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=984143

# 5
 • Мнения: 1 184
Искате да кажете, че е възможно да се продаде имот на цена по- ниска от данъчната оценка?

# 6
 • София
 • Мнения: 3 593
savina_h,
разбира се, че е възможно. Просто нотариалните и местните такси се изчисляват на данъчна оценка, а продажната цена може да е по-малка. Вече има доста такива реални сделки с ваканционни имоти.

# 7
 • София
 • Мнения: 455
Здравейте, дами
Като знам колко много родители прехвърлят имотите на децата си чрез фиктивна покупко-продажба, бях озадачена от липсата на интерес към темата ми в продължение на цели 2 дни (като знам че тук при интерес могат да бъдат изписани над 10 стр. за 24 ч).
Относно данъците, ако родителите прехвърлят имот чрез дарение, плащат по-малко данък, отколкото при покупко-продажба - така че и дума не може да става за укриване (намаляване) на данък. Напротив, плаща се по-голям данък, но сделката става "бетон".
И аз не съм адвокат, но си помислих, че не може да няма "вратичка". И за моя случай намерих няколко варианта, но най-добър беше този, за покупка на цена под данъчната.
zigizagi,   bouquet. Остава да попитам адвокат дали е законно, но доколкото съм чула (чела), няма забрана и сумата се определя от участниците в сделката.
Що се отнася до статията, там пише, че НАП може да иска разваляне на сделки, когато имот е продаден на цена по-ниска от данъчната оценка, или безвъзмездно, следователно, даренията също попадат в тази категория. А даренията по принцип са често атакувани в съда от други наследници и даже в някои юридически форуми прочетох, че имот, който ти е дарен, изобщо не го смятай че е твой, винаги може да се наложи да плащаш пари, за да откупиш някаква част от него.
Айде добре, задължават сделките да са по банков път (и май сумата не е 15000, а 10000), ама защо не са сложили едно изключение, за сделки между близки роднини?! Там е ясно, че плащане реално между родители и деца почти никога няма, а и няма укриване на данъци и такси. Защо сега ни правят на маймуни, да търсим вратички и да пишем глупости в нотариалните актове, като например, че детето е купило от баща си апартамент за 9999 лв. и естествено не му ги превежда по банков път. Thinking
Благодаря на всички, които писаха в темата, аз продължавам да ровя из нета.

# 8
 • Мнения: 1 184
Дано да се включи някой по-компетентен, защото на мен адвокат ми беше казвал, че по този начин се прекратяват фиктивните продажби и от началото на 2011 вече няма начин това да стане.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 593
Хора,
няма такова нещо като забрана да се купува/продава под данъчна оценка. Не случайно нотариланите и държавни такси се плащат върху по-високата стойност (между данъчната оценка и продажната цена). Очевидно законът допуска продажната цена да е по-ниска от данъчната оценка. Както вече споменах - имам преки наблюдения над множество такива сделки с ваканционни имоти. До преди 2-3г. цените в курортите бяха над 1000-1500 евро кв.м., а сега са 500-800. Докато цените им падаха, данъчните вдигаха данъчните оценки и сега често се получава така, че уговорената цена наистина е по-ниска от д.оценка.
Напълно законно е да купиш имот и за 5 лв. В България има свобода на договарянето. В нотариалния акт се прави декларация, че това е действително уговорената цена по сделката и това е.
Така или иначе в случая става дума за дете - откъде това дете ще докаже, че има 15 000лв.? Нали трябва родителите да му ги дарят преди сделката.

# 10
 • Мнения: 194
Дано да се включи някой по-компетентен, защото на мен адвокат ми беше казвал, че по този начин се прекратяват фиктивните продажби и от началото на 2011 вече няма начин това да стане.
Какво значи фиктивни продажби? Тя държавата си взима нейното така, или иначе. А плащанията по банков път са с цел предотвратяване прането на пари и следене произхода на средствата, а не за нещо друго. Как държавата може да се бърка в частни търговски отношения.
Мелина, варианти има, потърси адвокат - напр. предварителен договор, плащания на няколко пъти  за по 9999 лева и т.н. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт