Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 3
Здравейте,
От доста време поглеждам този форум, но досега не се престрашавах да пиша. Наскоро бях на родителска среща на каката, която сега е в предучилищна група. Останах изумена, когато учителките започнаха да ни обясняват как на тях от Инспектората по образование им били забранили да учат децата на буквите. Ще учат цифрите, геометричните фигури и т.н. Но за буквите - няма начин. Всичко това е много странно и ми се иска да чуя и вашия опит в тази насока.

# 1
  • Мнения: 8
Поразрових чрез Гугъл, защото и на мен ми стана интересно. Открих това: http://www.mon.bg/top_menu/general/ - Програма за подготвителна група / подготвителен клас. Дано да ви е от полза. Макар че ние сме още малки, ще я поразгледам по-късно, за да съм наясно какво да очаквам от детската градина.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 354
Много  странно, моето дете е още малко, но братовчедка ми каза, че момиченцето и в подготвителна група са учили гласни-тесни, широки, съгласни-звучни, беззвучни, да правят модел на дума с червени и сини квадратчета според това дали буквата е гласна или съгласна.

# 3
  • София
  • Мнения: 255
Да, прави са госпожите, не може да учат буквите като знаци, т.е. да ги пишат и да ги четат. Могат да учат звуците, с кой звук започва дадена дума и колко звуци и/или срички има тя, но не и да пишат буквите или думите. В подготвителна група се пишат само елементи на буквите-ченгелчета, чертички, "змийчета" и пр. Думите ги "пишат" чрез други символи, фигурки и пр., както tonika2006 е писала. Друг е въпросът, че 5-6 годишните познават буквите, доста от тях четат и пишат, па макар и само 2-3 думи, но децата вървят напред и госпожите искат, не искат им помагат и ги подкрепят "неофициално".

# 4
  • Мнения: 2 472
Освен, това което е написала tonika2006, в групата на сина ми учат и елементите на буквите, учат да пишат цифрите, учат се да позлзват знаците (<, >, =, +, -), геометричните фигури също се учат.
Буквите се учат да ги разпознават (въпреки, че едва ли има дете на тази възраст, което да ни ги познава) и да ги свързват в срички. Това, което не учат е да ги изписват ръкописно, защото това ще го правят в 1 - ви клас. На нас родителите също ни казаха в къщи да не ги учим да пишат ръкописно, защото ръкописните букви се изписват по специален начин и ние може само да ги объркаме Crazy.

# 5
  • Мнения: 781
cleady, мисля, че просто не си разбрала или не са се изразили добре. Точно така е- преди първи клас, децата се учат "да учат". Разпознаването на буквите и техните графични изображения е по програма, но не е желателно да се осъществява същинско ограмотяване-четене и писане. Фонематичен анализ и графично изразяване е задължително. А това "тесни и широки"....просто е учителско безумие. Лошото е, че някъде учителите/обикновено началните/ юрват децата на чисто четене и писане. Пропуска се именно този подготвителен етап, което после рефлектира в лошото писане. Гласни и съгласни - да, елементи от букви и печатно писане-да. Много важно е децата да се научат "да чуват" звуковете.Тогава четенето и писането ще бъде лесно и правилно.

# 6
  • Мнения: 3
Скъпи мами, много благодаря за помощта.

Общи условия

Активация на акаунт