Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 142
Здравейте,
Историята на сина ми Емил, колкото прилича, толкова се и различава от историите на децата споделени в този форум. В резюме тя е една вече 5 годишна борба с нещо, което лекарите (някои след повече, други след по-малко колебание) отричат да е аутизъм. Освен че не говори, той има много прилики с децата, които са с такава диагноза. За нас той има "някаква форма на аутизъм".
 От малко повече от месец по препоръка на Мина Ламбовски от Тацитус Еми е на безглутенова и безказеинова диета. Положителен ефект от диетата определено има и то в няколко посоки. Предстои ни дълга програма PECS. Може би единствения проблем на тази диета е снабдяването с разнообразни, но доказано качествени продукти. Точно заради това пускам тази тема.

Не претендирам, че съм изчел всяка думичка на темата за тази диета, но в нея успях да видя само откъслечна информация за това кой откъде се снабдява с качествени продукти.

Идеята ми е тази информация да я изведем в самостоятелна тема, за да е по-удобна за ползване.
Ако правилата във форума, все пак са други, то нека модератора прецени какво да направи.

Нашия опит в снабдяването с продукти е следния:

"Магазински" продукти си купуваме в Био магазина Балев в Пловдив - http://www.balevbiomarket.com/
Зеленчуци купуваме директно от магазина на фирма Гимел до с.Звъничево (Пазарджик). Там продуктите са със страхотно качество, а цените са неприлично ниски - поне 7-8 ПЪТИ по-ниски от тези в Балев.
Месо (пилешко, пуешко, заешко, свинско и т.н.) си набавяме след много сериозен подбор от познати на нас села.

Елементарната логика ни говори, че щом като зеленчуците са със 800% надценка в магазина на Балев, то и цените на другите продукти могат да са "болни" от същата болест. Това е и другата цел на тази тема - да успеем да намираме продуктите и на по-нормални цени.

# 1
 • Мнения: 2 213
Ще се запиша да следя темата.

# 2
 • Мнения: 2 099
запис Peace

# 3
# 4
 • Мнения: 631
не че съм против диетата или диетите като такива но бидейки на нея детето значи да е принципно отделено от нормалните здравите деца ..... дет се казва не стига че си е различно ами и "белите"ядат шоколад то ....отвън ще изчака .... ако едно дете е на диета то не може да се интегрира нормално ни в градина ни в училище ни да е част от масата деца на детската площадка ....
моето беше на диетата , резултат не видях никакъв .... тоест само отрицателен от това че повече от четири месеца беше крито от всичко и всички защото вижте ... храните са навсякъде , навред всеки дъвче нещо забранено , децата разбират това иска им се и какво правите .... дърпате го встрани и не може .....
нито да пазаруваме го водехме , като видя че има много деца и настрани .... задължително някое яде нещо ....извинете ме но между вафлата Морени примерно и онази от безглутеновите не само на вид разлика оромна но и на вкус а за цената да не говоря ...... три вафли общо 100 гр  примерно 3 лв и то детето не ги иска те са все едно дъвчеш вар ....
да не оспамвам темата но не си твърде губете времето с нея .... детето е част от света аутистичните деца имат проблеми с комуникацията с интереса към света ..... това е отнемане на нещо което ги вълнува което ще ги накара да си поискат да направят крачка за да осъществят комуникация ....

# 5
 • Мнения: 1 738
Аз няма да чета и пиша в тази тема, както рядко влизам и в биохимичната, но това не означава, че имам нещо против хората, които прилагат тези подходи. Напротив, поддържам приложението на диетата, когато почива на установена необходимост.
Затова давам линк за разумно начало на диетата с въпроси и отговори www.bbbautism.com/.../beginning_the_gfcf_diet.htm
Иначе, мнението съм си го идразила в общата тема и то е подобно на това на Райка.
иОсвен това искам да припомня отговора на проф.Майкъл Пауърс, който изнесе лекции на семинар по поведенческа терапия на аутизма през май 2011г. в София на зададен му въпрос за диетата. Той каза, че съветва родителите, започващи диетата, да направят видеофилм на детето си в началото и три месеца след това, за да могат обективно да оценят ефекта.
Пожелавам успех на темата и на всички родители, провеждащи диетата.

# 6
 • Мнения: 2 213
Мен в такива ситуации ми се иска да питам съфорумките, що моля ви се всяка тема трябва да се превръща в "за и против", човека не е питал съвет дали да спазва детето диетата, просто решил че форума може да е полезен в намирането и осигуряването на по добри продукти за детето му, на нормална цена.

# 7
 • Мнения: 142
pepi_r - Благодаря! Попрегледах темата и на пръв поглед не видях актуални онлайн магазини. По-късно ще прегледам пак основно. Би било добре, ако някой сподели и магазини в чужбина. Бързата доставка от Англия, Испания, Германия и Франция вече не е проблем.


Райка и констанца - Много ценна информация и точно по въпроса ми . А за диетата - нещо не сте доразбрали - тя не е за кеф. Ако беше така, щяха да я предлагат в Дисниленд.

г-жа Стихийно бедствие - Мнението Ви изцяло съвпада с моето. Боя се, че това няма да спре СПАМ-а (поне в тази тема).

# 8
 • София
 • Мнения: 2 319
Манфред, аз честно казано не ви разбирам въпроса. Всеки диетичен магазин продава храни за тази диета. Всяка голяма верига магазини си има щанд за био храни и диетични храни. Дори малките квартални магазинчета имат обособен такъв щанд. Не е толкова важно какви екзотични храни ще дадете, а начина на комбиниране на храните. Важно е начина на подбор на продукти и храни така, че да вмъквате в менюто полезните елементи от храната.  Каквито и храни да накупите - по важно е да успеете да накарате детето ви да ги опита и да се храни с тях. Например знаете ли колко е полезен кленовия сироп ето колко магазина ви открих само с изписването на "кленов сироп" в гугъл http://www.maple-bg.com/shops/sofia.html

Алтернатива на млякото е http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4518687,00.html да ви търся ли сайт на производител?
С едно питане в гугъл за диетичен магазин излезе това http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
Още един сайт с продукти с които зареждат био магазините http://mlm.daflorn.com/H003.product

Наясно сме, че диетата не се почва за кеф  Wink# 9
 • Мнения: 2 099
Катина, благодаря за линковете.
Ако намериш нещо за Свищов няма да е зле. Wink
http://www.mlm.daflorn.com/L1201.product

# 10
 • София
 • Мнения: 2 319
n_alex76, диетичните храни са скъпи и не дотолкова търсени. Трудно продаваеми са, заради свития джоб на средния българин. Фирмите производители всячески се стараят да си пласират стоката и разчитат основно на интернет и реклами чрез сайтове. Значи всяко едно нещо за което чуеш му изписваш името в гугъл и все ще попаднеш с две три разцъквания на фирмата вносител или производител. Там на сайта на фирмата имат адрес и тел. и мейл адрес. Най евтино ще ти е да им пишеш на мейла и ги попиташ къде в Свищов и коя верига магазини или магазин или аптека зареждат. Или в краен случай да им поръчаш да ти доставят лично продукта си. Доставката не е много скъпа - в порядъка на левчета е. С два три такива мейла в различни фирми ще разбереш кои вериги магазини или кои места се зареждат с такъв тип продукти. Там вече в конкретния магазин можеш да говориш с продавачи или управител и да им поръчаш да ти доставят и други продукти, които си си харесала и в техен интерес е да ти го доставят, защото така те печелят като евентуален клиент и на другите им стоки от този тип.  Не е сложно

В магазина на място обикновено има един, два продукта, а по сайтовете можеш да се информираш за различен производител, вносител, съдържание и отзиви за продукта. Отивай да търсиш предварително информирана какво би ти свършило работа, а не там на място да се чудиш това става ли за диетата и как ще го използваш или как ще го приеме детето.

Манфред, диетата е много, много сложно нещо. Надявам се да има кой да ви помага поне в началото със съвети за правилното и прилагане, защото ако го правите на своя глава без помощ и без достатъчно прочетена информация по въпроса има вероятност да измъчвате детето напразно и да не успеете да балансирате и дозирате правилно необходимата доза енергия нужна от храната. И нали знаете, че диетата няма да ви излекува детето - да не останете после разочарован  Wink

# 11
 • Мнения: 142
Катина, не мога да кажа, че за диетата знаем всичко, защото няма такъв човек. Чели сме и знаем достатъчно, за да я започнем. Бяхме на консултация при човек, около който щъкат живи доказателства за работата на диетата. Пределно наясно сме, че диетата сама по себе си не е инструмент за лекуване, а инструмент за предразполагане към лечение. Самия факт, че диетата при нас категорично проработи е доказателство, че е имало нужда от нея и ще я продължаваме по всички правила. Детето не се мъчи с нищо. Жена ми  е страхотия и успява да сготви на Еми всякакво ястие без глутен и казеин (май само киселото мляко засега се опъва). Менюто на Емил е по-разнообразно и вкусно даже отпреди диетата. Единствената сложнотия е в набирането на наистина проверени и сигурни продукти. Мога да заложа... мммм.... поне 2 кила смокини, че съм един от първите 1000 души в България, които са ползвали гугъл. Резултатите с търсенето в него стават все по-впечатляващи и обстойни, но все още не се е научил да дава истинско човешко мнение за тях. Магазини и етикети бол. В моята работа скоро се натъкнах на доставчик, който съвсем сериозно ме попита каква марка искам да бъде изписана на стоката, която поръчвам при него. Уверен съм, че такива доставчици има и в храните. Затова с тази тема търся опита на хора минали или минаващи по нашия път.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 319
Манфред, пожелавам ви успех в намирането на тази информация . Много отдавна - вероятно години никой не е показал интерес към тези ви питания, и пак от толкова време не е писал някой родител прилагащ тази диета.

Поправка - писали са чат пат от център Тацитус, които я прилагат, но по други въпроси. Може би като ви чета вие трябва да споделите информацията, която знаете и да ни информирате нас. Все някой може би ще прояви интерес  newsm78

# 13
 • Мнения: 11
Запис и благодаря много за темата!  bouquet

# 14
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 622
Гледам, не е актуална темата, Манфред, сигурно вече сте се ориентирали Simple Smile
Аз пазарувах това, което се предлага в българските магазини, оттогава изтече много вода, предполагам, че асортимента вече е по-богат. Позната, която прилагаше диетата, си беше купила мелница за ориза и си го мелеше сама, защото имаше опасения, че оризовото брашно има примеси.  Общо взето подозрителни ми бяха всички продукти, които се произвеждаха от фирма, правеща и такива с глутен. Например оризови житенки и пшенични житенки. Или царевичен хляб на хрупкави филийки (някаква чешка фирма) , в същото време имаше и такива с глутен. Но съм купувала, защото това ми е спестявало някое готвене.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт