Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 ноем. 2011, 12:11 ч.

Лошите родители

 • 12 600
 • 226
 •   1
Отговори
 • Мнения: 87
Напоследък ни гостуват децата на едни наши познати.
Децата са на 7 и на 8 години, връстници на моите.
Прави ми впечетление колко зле обгрижени са тези дечица. Много ми е мъчно и пускам тази тема. защото много бих искала да помогна, но не зная как.
Децата са много зле облечени, дори бих казала куриозно зле, защото родителите им не са хора зле финансово и е много учудващо как съумяват да облечат децата по този начин.
Ще кажа какво имам предвид -  отидохме заедно на разходка в парка - и там ми направи впечетление, че докато моите скачат и тичат като луди, тези двечките ходят с ръце в джобовете и не се отделят от мен, момчето особено имаше една странна походка. Питам го-защо ходиш така мило дете? То ми отговори, че се страхува да не му паднат дънките - беше без колан и дънките наистина непрекъснато се смъкваха. И кръста гол. Детето беше и без шапка, без шал, без ръкавици, като се приближих забелязах, че е доста тънко облечено, якето е скъсано и доста мръсно - много се учудих как са го облякли така родителите му. Момичето беше по същия начин. Ноктите им не бяха изрязани, косите на момиченцето не бяха сресани въобще и не бяха мити от две седмици, попитах казаха ми. Обувките им бяха напълно безумни, и за мое втрещение се оказа, че с тези обувки те играят и физическо.
Поразпитах и разбрах: че децата се обличат и си правят храна сами, въпреки, че на тази възраст, не се справят, че дрехите им ( абсолютни парцали) били купувани от дядо им ( пенсионер) ?! - от магазин за втора употреба - майка и татко дрехи не им купували- били много заети, че момичето го боли ухо и го боли от седмица, че е искало да каже ( през нощта)на майка си и баща си, че го боли ухо, но не е могло, защото родителите се заключвали в кабинета и не го пускали, тъй като работели, а то ги безпокояло за глупости, и то заспало на пода ( гранитогрес)- пред кабинета.
Освен това забелязах, че децата изпитват силен страх, когато спомена за баща им.
Ще отбележа само, че родителите на тези деца не са социално слаби, ако беше така щях да имам някакво обяснение, а са хора заможни, президенти на собствена фирма.
Освен това те (родителите) са добре облечени за мой потрес. Ще поясня - едно от обяснението ми бе, че това са хора , които нехаят за външния вид. Но когато връщах децата видях една много старателно издокарана "майка".
Позволих си на следващото гостуване да напазарувам на децата от глава до пети и те се оказаха едни весели и жизнени деца, които много се радваха на всяко нещо, а момичето направо беше опиянено , когато го облякох в новата му рокля. Това обаче бе много зле разтълкувано от родителите им и те ми се "скараха". че видиш били привърженици на аскетизма по отношение на децата си, защото при тях явно за никакъв аскетизъм не може да става въпрос.
Аскетизъм или неглижиране?
Случайно неглижиране или направо злобно и умишлено неглижиране?
Гледайки тези "родители" се сетих за Морган Скот Пек и неговата книга - Хора на лъжата, там са описани точно такива случаи...
Какво мислите вие?

# 1
 • Мнения: 373
Това го окачествявам като абсолютно нехайство. Едно е да не ти пука дали детето ти е облечено по последна мода, но съвсем различно е да не ти пука дали е чисто ,спретнато и топло облечено.
Да не ти пука дали нещо го боли, дали спазва хигиенни навици...това са елементарни неща, да му се не види.

# 2
 • Мнения: 87
Чужди семейства хубаво.
Обаче децата са в моята къща доста често, играят с моите деца, хранят се с нас, ходиме заедно на планина, на разходки...
Не мога да ги гледам как зъзнат.
За обувките им не искам да говоря, по-ужасно нещо не бях виждала.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 951
Извинявай, сигурно това, което описваш, е вярно, но ... не мога да се отърва от образа на една къщичка от шоколад, върху кокоши крак.
Ако е вярно, точно в тази степе, честно казано, не знам как бих реагирала. Все в един момент няма да успея да се сдържа пред тези родители. Край мен никога не е имало подобни случаи, а много преуспели хора няма.

# 4
 • Мнения: 1 126
Явно тези хора поркрай печеленето на пари, са забравили че са родители Sad.

И аз се сещам за поне 2 познати, при които майките са добре облечени и имат пари за своите нужди, а децата им са като клошарчета. Но поне от към хигиена и здравно състояние децата са си ок.

п.п Дано се позамислят, защо купуваш драхи на децата им и ги хване малко срам.

Последна редакция: пн, 14 ное 2011, 13:53 от vita

# 5
 • Мнения: 1 404
 Shocked На мен това не ми звучи като нормално поведение.
То бива, бива, но детето да заспи на плочките!!!!!

Както са казали и момичетата преди мен, може да са с дрешки втора употреба, не всеки има пари за нови, но поне да са топли, чисти, изкъпани!
Ужас, направо, ми кипна, като прочетох поста ти.
Няма ли начин, знам ли, едва ли ще откликнат от "Закрила на детето", защото фактически те не ги бият, но и това според мен си е вид тормоз....
Просто не знам какво да кажа, наистина....

# 6
 • София
 • Мнения: 4 350
 Hug Hug

# 7
 • Мнения: 2 216
Не съм сигурна, че нещо можете вие да направите. Ок ще ги изкъпете и нахраните тези деца и след това? Те се връщат пак при родителите си...Така са решили да отглеждат децата си, така го разбират живота.
Жалкото е, че е доста масово това отношение към деца....
Все по-често се питам защо ги създават тези деца?!

# 8
 • София, център
 • Мнения: 3 450
Освен да е посъветвам да поговориш с майката, с риск обаче да те игнорира и да не видиш повече нейните деца, друго не мога да направя.

Жалко, ако е истина.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 181
Приемам на доверие, че всичко написано от теб е истина.....Когато става въпрос за деца съм много крайна. Дума за родителите: идиоти.....Съжалявам....
Това е липса на обич към тези същества. Друго обяснение нямам. Вероятно поведението на дъртите почива вна идеята, че така ще научат децата си да се справят сами Shocked
Ами не, не са познали. Ще ги научат или да са сиви и безпомощни винаги или да се стремят към всичко, минавайки през трупове, когато пораснат.

# 10
 • Мнения: 8 390
Наистина много странна история.
Аз познавам достатъчно много  заможни  и заети хора, но нито едно от децата им не изглежда по описания начин.Децата на заетите обикновено са лишени от време, което в което да са с родителите, понякога се случва и да се пропусне хранене-от бързане или разсеяност, но все нещо ще се намери в хладилника.Но мръсни и дрипави няма.Затова ми се струва, че  описаните в случката родители имат някакви психични проблеми.Странно е, че учителите в училище също не са реагирали.

Почти невъзможна история, но ако все пак аз би трябвало да решавам- първо ще проведа разговор с майката, каквито и да са последиците.После-ще се срещна с учителите на децата и ако това не помогне ще сигнализирам ДА за Закрила на детето.

Случката ми напомни една друга, но която беше бегъл епизод, затова не и обърнах внимание.
В един Био магазин в центъра на града гледам две клошарчета до вратата.Реших, че са от просячетата, които се навъртат в центъра по улиците и около магазините, но същевременно изглеждаха различно, разбирате какво искам да кажа, не като типичните безпризорни деца.Миришеха ужасно и бяха дрипави, дори се зачудих как не ги гонят продавачките.Но те и нищо не правеха, стояха до входа.В един момент една дама, която до момента беше разговаряла на английски с продавачките и изглеждаше съвсем делово и спретната ги хвана за ръка и ги поведе навън.Много странно ми се видя, но бързо забравих случилото се.
Сега си мисля-дали няма такива идиоти, които да тормозят децата си и да ги превръщат зорлем в клошари, заради някакво патологично разбиране за възпитание

Последна редакция: пн, 14 ное 2011, 13:50 от Светкавица

# 11
 • Мнения: 76
Ужас. Може аз да ходя гола и боса, но детето ми винаги ще е облечено, спретнато и чисто. Не разбирам подобни хора, нямам такива познати, но съм виждала родители прилично облечени, а децата ми като клошарчета. Останалото са го написали по-горе, мисля по същия начин.

# 12
 • Мнения: 1 127
Ако бях на твое място, със сигурност щях да направя опит да говоря с майката. Историята ти наистина ме шокира, отврати и вбеси едновременно. Няма как да останеш равнодушен гледайки дечица, които не знаят какво е родителска грижа и любов. Разговорът няма да е лесен и почти сигурно няма да е ефективен, но това е което би могла да сториш, за да не се чувстваш зле бездействайки. Може също да поразпиташ твоите деца, когато остават сами как се държат, разказват ли им нещо за родителите си, за ежедневието си, когато не са заедно. Ако разбереш, че този страх от бащата е в следствие на насилие, можеш да подадеш и сигнал в "Закрила на детето".  Hug

# 13
 • София, център
 • Мнения: 3 450
Странни са им възприятията на чужденците за възпитание и отглеждане на дете, това по повод поста на Светкавица с англоговорящата.

По морето, примерно, не сте ли виждали колко са им мръсни и раздърпани децата, особено ако са повече от едно на семейство, шляпат боси с черни пети, ядат от земята, сополите им до брадите. Като са в заведение вечер, и на детето му се приспи, ляга и започва да спи където свари. На мен ми е правило винаги впечатление, ама явно на тях не им прави.

# 14
 • Мнения: 10 583
Лоши, лоши, лоши родители! Безотговорни! Сигнализирай на социалните! Това не може да продължава така! Имат пари, а купуват от секън хендове!

Общи условия

Активация на акаунт