Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 14 ноем. 2011, 12:38 ч.

Проблеми с щитовидната жлеза

  • 7 608
  • 54
  •   1
Отговори
  • България/Германия
  • Мнения: 515
Здравейте!
Не знам дали темата е за тук, защото ние още не сме започнали опити за второ детенце, но имахме намерение да започнем в най-скоро време. Пуснах си профилактично една кръвна картина и за мой голям шок излезе TSH 3.4, при горна граница на лабораторията 2.5. Никога не съм имала проблеми с щитовидната жлеза, при първото детенце забременях спонтанно след няколко месеца опити. Имам час при ендокринолог следващата седмица и се надявам, че тогава ще зная повече. Гадното е, че живея в Германия и тук се чака ужасно много за специализиран преглед, ако не се водиш спешен случай Sad Ами че аз дотогава ще се побъркам Sad А, освен това районът, в който живеем, се води беден на йод и проблеми с щитовидната жлеза се срещат доста често.
Много ще се радвам, ако някой сподели от собствен опит какво може да означава това високо TSH, какво се прави в такъв случай и до колко това може да попречи на една евентуална бременност и раждане на здраво дете. Четох много в нет-а, но май единствено разбрах, че е хубаво при забременяване да е 1-1.5 TSH-то и повече се обърках, отколкото да получа някаква яснота по въпроса.
Хубав ден на всички   bouquet

# 1
  • Мнения: 2 343
Щом дълго ще чакаш за специалист преди това си пусни ТСХ и ФТ4 заедно и антителата МАТ и ТАТ. Може да е Хашимото, може да е хипофункция. С прием на точната доза Л тироксин нещата бързо се оправят, не се притеснявай  Peace Като забременееш имай предвид, че ТСХ и ФТ4 се следят всеки месец, обикновено ТСХ се качва и дозата Л тироксин се повишава. Щитовидните хормони са важни при развитието на мозъка на ембриончето и не трябва да се подценяват, особено при майка с проблем.

# 2
  • Мнения: 2 423
Щом дълго ще чакаш за специалист преди това си пусни ТСХ и ФТ4 заедно и антителата МАТ и ТАТ. Може да е Хашимото, може да е хипофункция. С прием на точната доза Л тироксин нещата бързо се оправят, не се притеснявай  Peace Като забременееш имай предвид, че ТСХ и ФТ4 се следят всеки месец, обикновено ТСХ се качва и дозата Л тироксин се повишава. Щитовидните хормони са важни при развитието на мозъка на ембриончето и не трябва да се подценяват, особено при майка с проблем.
Peace  Peace Peace
Не ти е толкова високо ТСХ не се притеснявай няма смисъл Hug

# 3
  • Мнения: 201
Може ли някой компетентен да даде коментар на мойте изл. TSH 0.04 ( 0.34 -  2,5) , TAT 378.8 ( 100 - 150) , MAT 152.10 ( 50 - 75) , чакам другиятмесец за ендокрин. , но ме притесняват , защото януари ми предстой инвитро , това да ли ще ми попреци.

# 4
  • Мнения: 2 423
Незнам дали съм "компетентна" но 6 години се борих с ТАТ(120) и МАТ (3380) много прегледи много лекарства диагноза хашимото стана на 4то ИКСИ не почвай с тоя ТАТ и МАТ ще си провалиш опита това е моя съвет - аз не съм доктор но през много минах заради тях-тата и мата.
Нека първо ти мине прегледа при ендокринолога при кой ще ходиш? ТСХ ти е супер Peace

# 5
  • Мнения: 201
аз съм при д-р Тодорова , тя ми беше назначила лечение преди 4 месеца , но ТАТ и МАТ продължават да са високи и вече незнам какво да правя

# 6
  • Мнения: 4 742
Може ли някой компетентен да даде коментар на мойте изл. TSH 0.04 ( 0.34 -  2,5) , TAT 378.8 ( 100 - 150) , MAT 152.10 ( 50 - 75) , чакам другиятмесец за ендокрин. , но ме притесняват , защото януари ми предстой инвитро , това да ли ще ми попреци.

Съдейки по ст-ста на хормона ТСХ виждам, че си в Хипер функция на ЩЗ newsm78Т. т.с хормона е нисък. ТАТ и МАТ са ти извън референтните граници също. Според мен, не отлагай ендокринолога и то даже иди още този месец, т.к е възможно ТСХ съвсем да се занули като ст-ст. Не е фатално, но предполагам, че наред с тези ст-сти имаш и определени физически неразположения Sick Инвитро смятам, че на този етап и с тези ст-сти на ТСХ няма да можеш да започнеш ... Ще се започне лечение при теб, най-вероятно или с Тирозол или Пропицил. Не мога да ти кажа точно рецепта за колко време би се стабилизирал хормона, т.к това специално е строго индивидуално и си е до организъм Crossing Arms На мен лично ми бяха нужни 10 месеца и дефакто все още не съм постигнала желаната ст-ст по отношение на ТСХ. Тук имаме темичка в здравословни проблеми подфорума: Автоимунне Тиреоидит на Хашимото се казва  Peace

# 7
  • Мнения: 4 742
Незнам дали съм "компетентна" но 6 години се борих с ТАТ(120) и МАТ (3380) много прегледи много лекарства диагноза хашимото стана на 4то ИКСИ не почвай с тоя ТАТ и МАТ ще си провалиш опита това е моя съвет - аз не съм доктор но през много минах заради тях-тата и мата.
Нека първо ти мине прегледа при ендокринолога при кой ще ходиш? ТСХ ти е супер Peace

MAIA Как така и е супер ТСХ, като то си е доста над долна граница #Crazy newsm78 Говори за наличие на хипер функция на ЩЗ при нея. Хашимото съдейки по високите ст-сти на антителата ТАТ и МАТ. Хашимото, което се намира в хипер с-е, това според мен, но аз не съм лекар все пак Crossing Arms Naughty

# 8
  • Мнения: 201
 а ТСХ не е ли прекалено ниско , аз снам , че най-добре да бъде около 1 , а моето е 0,04 при реф. 0,34-2,5 . Преди да започна лечението то беше 1,22 при същите стойности

# 9
  • Мнения: 201
Незнам дали съм "компетентна" но 6 години се борих с ТАТ(120) и МАТ (3380) много прегледи много лекарства диагноза хашимото стана на 4то ИКСИ не почвай с тоя ТАТ и МАТ ще си провалиш опита това е моя съвет - аз не съм доктор но през много минах заради тях-тата и мата.
Нека първо ти мине прегледа при ендокринолога при кой ще ходиш? ТСХ ти е супер Peace

Мила как свали ТАТ и МАТ , какви медикаменти пи

# 10
  • Мнения: 78
lar 28 Десдемонка в 1 си пост съвсем точно е обяснила, че ти е ниско ТСХ -то  Naughty Аз обаче newsm78 недоумявам като ти е било идеално като ст-ст /1.22/ защо дефакто сте започнали лечение? newsm78
А повечето ендокринолози май не обръщат особено внимание на ст-ста на тези антитела newsm78 За тях мисля, се провежда терапия с Имуновенин/ интрапилид и подобни при инв процедури, но чета, че при някои момичета тези антитела са се свалили като ст-сти с прием на Селен/ Цефасел  Thinking

# 11
  • Мнения: 201
от 4 месеца пия селен , омега 3 , лимфомиозот , еутирокс 25 мик.г по1 на ден и аспирин протект и резултатите са ми такива . Сега ще чакам андокриниложката да каже какво , ще правим като толкова много ми спатна ТСХ .
Преди това лечение пиех само селен 3 месеца и Тат и Мат продължаваха да са високи Rolling Eyes
Вече тотално се побърках  smile3511

# 12
  • Мнения: 2 343
lar28  Shocked наистина за мен е неразбираемо, защо ти е предписан еутирокс при нормално ТСХ. Внимавай със селена, хич не е безобиден при продължителна употреба.

# 13
  • Мнения: 2 423
Дездемона да под долна граница и е правилно че супер е силно казано но по добре под долна отколкото над.

Лар МАТ никога не влезна в граници 6 г. на кортикостероиди и нищо но много се доближи до горна граница на последната процедура беше някъде около 450 и като забременях на втория месец всичко си влезна в граници.

И аз не разбирам защо сте почнали лечение като ТСХ ти е било в норми1.22. newsm78... може би ти е изписала лтирокса само за подържане да не вземе да се качи при такъв ТАТ  и МАТ.

Мира аз пих селен(Селеногин) 5 години нямаше странични ... но и не ми помогна Wink

# 14
  • Мнения: 4 742
Дездемона да под долна граница и е правилно че супер е силно казано но по добре под долна отколкото над.

Лар МАТ никога не влезна в граници 6 г. на кортикостероиди и нищо но много се доближи до горна граница на последната процедура беше някъде около 450 и като забременях на втория месец всичко си влезна в граници.

И аз не разбирам защо сте почнали лечение като ТСХ ти е било в норми1.22. newsm78... може би ти е изписала лтирокса само за подържане да не вземе да се качи при такъв ТАТ  и МАТ.

Мира аз пих селен(Селеногин) 5 години нямаше странични ... но и не ми помогна Wink

Аз наистина лекооо се пообъркавам  Sick Нали, искат за забременяване да е ТСХ между 1,00-1,5, тогава защо не приемат лекарите- гинеколози тези ниски ст-сти на ТСХ, след като е  по-добре да са ниски, отколкото високи  newsm78 разсъждавам си само  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт