Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 54
Имам следния въпрос : Предстои ремонт в кооперацията ни. На някакво общо събрание / на което са присъствали 3-4 човека от 19 собственика/ са взели решение средствата да се разпределят поравно между всички собственици. Да но не всички апартаменти са с еднаква квадратура, някой имат гаражи , тавани и изби , други не.  Възразих на домоуправителя, като цитирах че по закон средствата се разпределят според % собственост от общите части които всеки притежава / и които са записани в нот. акт/ . Той се съгласи че закона е такъв, но каза - "обаче ние на общото събрание решихме да ги разделим по равно"! Аз не съм съгласна ,тъй като в случая съм ощетена. Какво да направя за да си отстоявам правото ??? Домоуправителят продължава да настоява да пратя поравно и не зачита моето мнение, даже се опитва да ме заплашва!

# 1
 • Мнения: 4 995
Наистина съгласно чл. 6, ал. 1, т. 9 от Закона за управление на етажната собственост собствениците са длъжни да заплащат разходите за ремонт на общита части на сградата съразмерно с притежаваните идеални части.
Това, което можете да направите е на основание чл. 40 от ЗУЕС да подадета молба до Районния съд по местонахождение на етажната собственост и да искате отмяна на решението на общото събрание, тъй като същото е незаконосъобразно. Молбата се подава в тридесетдневен срок от датата на съобщението за изготвяне на протокола от проведеното общо събрание. В молбата изрично пишете, че молите съдът да постанови спиране на изпълнението на оспорваното решение, тъй самото подаване на молбата не спира изпълнението - необходимо е изрично да бъде спряно от съда.
Вероятно е и кворума за провеждане на събранието да не е бил спазен - вижте чл. 6 от ЗУЕС.
А дали и протокола е бил надлежно обявен - чл. 16 от ЗУЕС.

# 2
 • Мнения: 54
Проблема е че изобщо не знам на коя дата е проведено общото събрани, най вероятно доста преди 30 дни. Освен това се съмнявам изобщо да има протокол в писмен вид , такъв поне на мен до сега не ми е показан! Третия проблем е че въпросния ремонт вече се е състоял . Добрата новина е че не само аз съм несъгласна с това решение което е в мой ушърб! Какво да направя в случая?

# 3
 • ride my bike...
 • Мнения: 1 113
Имате право да поискате да се свика събрание.
Цитирайте законите и поискайте сумата за ремонт да се разпредели пропорционално.
А с какви пари е направен ремонта?

# 4
 • Мнения: 206
Съгласно  закона  за ЕС -  всеки   един  член  на  ЕС може  да оспори  / обжалва  решение  на  ЕС  пред районното   кметство -  не  се   сещам  точно  члена , но  можеш да   го погледнеш   в закона и  да пуснеш  една  жалба.

# 5
 • Мнения: 4 995
бобчото , Обоснови се със законовите разпоредби и си плати съразмерно на идеалните части.
Не виждам по какъв начин могат да те принудят да платиш повече от дължимото, особено ако наистина не е налице изобщо протокол от проведено събрание. Но дори и да фигурира в протокол едно такова разпределение на сумите, то е незаконосъобразно и не може да послужи за основание на  заявление по чл. 410 от ГПК срещу теб, за да си съберат парите от кооперацията.

Всъщност мнението ми е изцяло от юридическа гледна точка. Що се касае до чисто междусъседските ви взаимоотношения, заплахи и т.н.  - ти си знаеш как ще е най-удачно да подходиш!Последна редакция: вт, 15 ное 2011, 08:53 от utro77

# 6
 • Мнения: 54
utro77 интересува ме правната страна на въпроса Peace Ще опитам да платя сума , която е % от идеалните части които притежавам , но се опасявам че домоуправителя няма да ги всеме!!! Какво да правя тогава ? да искам ново общо събрание? ами ако никой не се отзиве? Или да залепя текстовете от закона на видно място и да пиша открито възражение срещу решението/което е в ущърб и на други , но те не са наясно със закона/.
И още един въпрос : - как точно сеобявява протокол на общото събрание??? Не го открих в нета този чл. 16 от ЗУЕС

А относно заплахите- ще пусна жалба в РПУ-то  Mr. Green

# 7
 • Мнения: 4 995
Чл. 16, ал. (6) Протоколът се изготвя в 7-дневен срок от провеждането на събранието и се подписва от председателстващия и протоколчика. Отказът да се подпише протоколът се отбелязва в него.
(7) Председателят на управителния съвет (управителят) в срока по ал. 6 поставя на видно и общодостъпно място на входа на сградата съобщение за изготвянето на протокола. За поставяне на съобщението се съставя протокол от председателя на управителния съвет (управителя) и един собственик, ползвател или обитател, в който се посочва датата, часът и мястото на поставяне на съобщението. Копие от протокола се предоставя на собствениците, ползвателите или обитателите при поискване.
(Sunglasses (Отм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.)
(9)  Всеки член на общото събрание може да оспори съдържанието на протокола, включително достоверността на отразените в него решения. Оспорването се извършва писмено пред управителния съвет (управителя) в 7-дневен срок от съобщението по ал. 7, но не по-късно от един месец в случаите, когато собственикът, ползвателят или обитателят отсъства.

Имаш право да си поискаш копие от протокола. Така ще видиш на коя дата е било събранието и изобщо какво са решили.

# 8
 • ride my bike...
 • Мнения: 1 113
ето тук е ЗУЕС
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135614516
Ето ти и примерно искане на собствениците за свикване на общо събрание ( трябва да са мин 20 % от идеалните части  )
http://primorski-varna.com/primorski/ZES/pod_edin_pokriv/primeren_obrazec_3.pdf
Според мен искайте свикване на общо събрание и вземете решение съгласно закона с протокол  и подписи на собствениците. Другото е...

Общи условия

Активация на акаунт