Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • В.Търново
 • Мнения: 3 302
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/15006746-Maykite_na_detsa_ … tyat_pomalko.html

Законът е приет.Въпросът е дали работодателят ще склони на този вариант.Какво мислите?Ще се възползвате ли?На мен ми предстои да се върна на работа към 20 декември.Детето ми ще посещава детска ясла,но ще имам доста редовни и втори смени,които няма да ми позволят да си вземам детето от яслата и да си го прибирам вкъщи.Не мога да разчитам и на близки.Пари за детегледачки нямам.

Аз мисля да разговарям с работодателя си,а вие?

Одобрявам напълно промяната в закона.

# 1
 • Мнения: 862
Щом е по взаимно съгласие, а не задължава работодателя на 100%, смятам че няма да има проблеми. Мисля си обаче, че ще са малцина работодателите, които ще се съгласят на подобен вариант  newsm78

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Щом е по взаимно съгласие, а не задължава работодателя на 100%, смятам че няма да има проблеми. Мисля си обаче, че ще са малцина работодателите, които ще се съгласят на подобен вариант  newsm78
Не е задължително Simple Smile Все пак намаленото работно време е обвързано и с намалена заплата.
Ако майката (или бащата, защо да е само майката!) се съгласи да работи 6 часа за 600 лв, вместо 8 часа за 800 лв (примерно) и си свършва работата достатъчно ефективно, то за работодателя има само полза, както и за родителя, а най-вече за детето.
Чудесна промяна, дано няма злоупотреби.

Аз не се ползвам от нея, защото работя за себе си в семейна фирма, но няма значение, промяната е смислена и добра.

# 3
 • В.Търново
 • Мнения: 3 302
А дали колегите ще погледнат с добро око на това?

# 4
 • София
 • Мнения: 1 630
Нямам интерес да работя за по-малко пари.

# 5
 • Мнения: 4 966
Със сигурност ще има и работодатели, които ще използват момента да принудят майката да работи по-малко за по-малко пари. Мен това лично не ме устройва. А и досега не е било проблем майките на деца до 7 г. да работят на намален работен ден или от вкъщи /законът го позволяваше поне преди 5-6 г./.

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Със сигурност ще има и работодатели, които ще използват момента да принудят майката да работи по-малко за по-малко пари.
Ако е това или уволнение, аз не бих мислила много.
И без да има риск от уволнение, много хора избират да downshift-нат за по-малко пари, но и по-малко стрес и отговорности. Аз поне познавам такива.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 593
А дали колегите ще погледнат с добро око на това?
Не. Попитах такива без деца (не че моята фирма е представителна извадка, но шефът подкрепя майчинството и никога не прави проблем щом става въпрос за дете). Доста негативно са настроени, защото дори майката да взима по-малко пари за намаленото работно време, считат, че някой трябва да й върши работата, за да не се прехвърли на тях.

# 8
 • Мнения: 17 123
"Промените ще се отразят и върху заплатата

След като се върне от отпуск за отглеждане на дете до 2 години, майката може да поиска промяна в работния график. Целта е да съвместява по-добре професионалния и личния живот.

С промените в Кодекса на труда, майката ще има възможност да поиска да работи по-малко, или да започва по-късно работа, за да води детето си на детска градина. Може да поиска и повече почивки.

Работодателят може обаче и да не се съобрази с това желание

тъй като е възможно това да не е в интерес на нуждите на работата и на производствения процес, но във всички случаи той е длъжен да разгледа тази молба В това няма смисъл, простете, да, ще я разгледа. Какво е новото?/, обясни Лариса Тодорова, МТСП.

Работодателят и служителят се договарят по взаимно съгласие колко време да продължи промененият график. Законът не поставя ограничение. В случай, че се мине на непълен работен ден, заплатата също ще намалее."

Каква е разликата с настоящото положение? Непълният работен ден съществува от много години. Сега може да се договори също работа за по- малко от 8 часа при съответно възнаграждение.
Това не е новина.

"Работодателите са длъжни да се съобразят с подобно желание на майките, за да имат повече време за децата си. " се намира в противоречие с другата част от статията, според която "Работодателят може обаче и да не се съобрази с това желание". Последно какво- ще зависи или няма да зависи от работодателя? Нещо или статията е списана от някой, дето не е доразбрал, или самите промени са едни промени...


# 9
 • Мнения: 1 404
Лично аз няма да се възползвам.
Шефът ми е достатъчно разбран и когато ми се налага си тръгвам по-рано или закъснявам.

Но това е страхотно решение за майчета, които могат да си позволят да взимат по-малко парички и да имат повече време за дечицата и дома си.

# 10
 • Мнения: 10 348
И аз не виждам нищо интересно в случая. Винаги може да се договориш с работодателя.  Интересно ще бъде, ако се наложи със закон.
Авторката, а кой ще поема твоите смени? Понякога има възможност, понякога - не.

# 11
 • Мнения: 4 302
Ако майката (или бащата, защо да е само майката!) се съгласи да работи 6 часа за 600 лв, вместо 8 часа за 800 лв (примерно) и си свършва работата достатъчно ефективно, то за работодателя има само полза, както и за родителя, а най-вече за детето.
Противоречиш си. Ако преди за 8 часа родителят е свършвал 100% работа срещу 800 лв, то сега би трябвало да свършва 75% ( за 6 часа и срещу 600лв), което автоматично означава, че остават едни 25%, които или трябва да се поемат от другите без заплащане, или да се търси начин да се наеме нов човек/стар срещу допълнителна сума.  Другият вариант е да се напъне родителят и за 6 часа да свършва 100% работа, ама тогава определено е несправедливо да го цакат с 600 лв.
Горните разсъждения са възможни обаче при дейности, които не са свързани с пряко присъствие. Т.е. на продавач, медицинска сестра или касиер няма как да не се отчита времето на раб. място приоритетно пред количеството свършена работа.
Аз съм 'за' регламентирането на всякакви форми на гъвкава заетост, ама да не си правим излишни илюзии. Дъждът няма да потече нагоре.

# 12
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
За какво си противореча? Аз не твърдя, че за половината време ще се върши същото количество работа, като за цял ден, казвам - ако е достатъчно ефективно.

Не си противореча и ако си дадем сметка, че освен при работа на конвейр, много малко служители работят през цялото време. Напливът от списващи по форумите (този и други) е живото доказателство, както и многобройните теми по тоя въпрос. Истината е, че даже при интензивна и натоварена работа малко хора работят 8 от 8 часа - повечето са ефективни за около 5-6 часа и останалото време се разбива на пуш-паузи, блеене, разговори по телефона и приказки с колеги - което е напълно нормално, малко хора могат да работят на 100% без почивка, защото е твърде голям стрес и всички експерти препоръчват регулярни почивки, средно 15 минути на всеки час.
Така че, ако родителят и шефът преценят, че е възможно намалено работно време със същата или почти същата ефикасност, защо не?

# 13
 • Мнения: 4 302
Ами първо нищо не гарантира, че този, който до вчера е бил ефективен в 5-6 от 8 часа, от утре ще бъде ще ефективен в 6 от 6 часа. И второ, по важно, ако ще вършиш същото количество работа като довчера, защо ще получаваш по малко заплащане?
Изобщо концепцията на предложението куца, или неясна.

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Не знам как ме четеш, но аз не казвам нищо такова Grinning

Мисля, че го написах на два пъти - ако (потенциално) по-малко работа и по-малко пари са достатъчно ефикасни за шеф&служител - защо не.
Особено на места, където не е толкова пък натоварено, че ако не си свършиш нещото, отива на главата на друг, по дифолт.
Точно както в куп фирми има неефективни служители, които седят по 8 часа, ама работят като за 3. За поощрение и насърчение на производителност и ефективност си има други методи, които не са обвързани с перфокарта за прекарано време в офиса.

Общи условия

Активация на акаунт