Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 ноем. 2011, 00:08 ч.

До 1000 глоба, ако оставиш дете до 8 г. без надзор

 • 4 421
 • 93
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 275
До 1000 глоба, ако оставиш дете до 8 г. без надзор
14.11.2011   
Забраняват разкриването на имената на деца жертви

Глоба от 300 до 1000 лева ще се налага на родители, които оставят без надзор дете до 8-годишна възраст. Това е записано в проекта за Закон за детето, който се очаква да влезе в сила през 2013 г. Документът беше представен официално от социалното министерство.

При първо провинение родителите ще заплащат от 300 до 500 лв., при второ - от 500 до 1000 лв., а при трето се праща преписка до прокуратурата. В първоначалния вариант на законопроекта се обсъждаше максималната глоба в случая да бъде 5000 лева.

"Само през миналата година Държавната агенция за закрила на детето е работила по 40 случая на деца, оставени без родителски надзор и грижа", обясни заместник социалният министър Валентина Симеонова.

Изоставените деца до 3 години вече ще се настаняват само в приемни семейства, а не в социални домове. Ще бъде създадена мрежа от приемни семейства, които ще се грижат за бебета, е записано в документа.

На всеки две години задължително ще се преразглеждат съдебните решения за настанените в социални домове деца. Така ще може да се види каква е промяната в ситуацията около детето и дали има възможност то да излезе от специализираната институция. Дали да бъде настанено в приемно семейство или в семейството на роднини или близки, коментира Симеонова.

При раждане на дете с увреждане новият закон предвижда към еднократната помощ, която се дава за всяко дете, да се отпуска допълнително минимум 500 лв. Месечните помощи за деца със специфични проблеми да се дават до навършването на три, а не както в момента до две години.

От 200 до 1000 лв. глоба очаква родителите, които не осигуряват редовно посещение на детето си в училище, включително и материални условия за подготовката му за образование.

До 8 000 лв. ще е санкцията за търговци, които продават на деца цигари и алкохол. При повторно нарушение може дори съответният магазин да се затвори.
Глоба до 1 000 лв. пък ще се налага на лекар, който съветва дете да бъде изоставено.

Източник: Dnes.bg

# 1
 • Paris, France
 • Мнения: 3 460
За България 8г ми се вижда доста висока възраст, но щом така са решили! Моите деца съм ги оставяла сами за кратко откакто синът ми навърши 7г. Ако имах само едно дете може би щях да се престраша и по-рано. Оставих ги за малко чак когато осъзнаха, че не бива да отварят докато ме няма, знаеха спешния телефон и какво да правят в случай на пожар или инцидент. В България виждам през ваканциите 6-7г деца, които по цял ден са сами в къщи и в парка.

# 2
 • Мнения: 10 583
Реално само деца от определени малцинствени групи са оставяни продължително сами под 8-годишна възраст. Повечето посещават детска градина, а между 7-мата и 8-мата си година са в първи клас, а след това на занималня. Проблемът започва след тази възраст. И не проблемът, че ще бъде глобен родителя, а този, че мнозина изпитват известна доза оправдани притеснения, как ще се оправя един второкласник сам след/преди училище?
Не виждам механизъм за събиране на тези глоби, или поне не такъв работещ.

# 3
 • на плажа
 • Мнения: 1 861
 Невена, какво имаш предвид, че за България 8г. ти се струва висок праг? Децата са си деца навсякъде и опасностите са си същите. Някои деца и на 5 г. са разумни, но са си деца.

# 4
 • Мнения: 17 109
Ако /като/ се приеме с най- огромно любопитство ще мина през трите цигански бараки до близката фабрика да видя дали някой се вълнува от 10-те безнадзорни 2-3 годишни циганета. Ще поискам и достъп до обществена информация- колко хора са глобени и колко са платили тази глоба.  Mr. Green
С интерес бих запитала официално за глобените родители на циганета из многобройните софийски улици /редовно се натъквам на такива/.
Нов лозунг ще имаме: Факултето ще оправи бюджето!
 newsm44

Да питам за тригодишните- ако няма приемно семейство какво ще ги правим безнадзорните, като няма да има социални домове?

Най- ме кефи таз идея: "От 200 до 1000 лв. глоба очаква родителите, които не осигуряват редовно посещение на детето си в училище, включително и материални условия за подготовката му за образование.". Няма нужда да обяснявам защо тъй ми повдигна градуса на сутрешното кафе.

"До 8 000 лв. ще е санкцията за търговци, които продават на деца цигари и алкохол. При повторно нарушение може дори съответният магазин да се затвори."
Боже, Боже, по 200.00 лв. им слагайте, ама да е редовно и на всички. Не размерът на санкцията решава проблема с простъпките и престъпленията- древен принцип е това.

Поживем- повидим.

Последна редакция: вт, 15 ное 2011, 08:56 от Judy

# 5
 • София
 • Мнения: 18 418
Нов лозунг ще имаме: Факултето ще оправи бюджето!
 newsm44
Ти пък, къде си видяла циганин да плаща за нещо. Иначе лозунгът си го бива.  Joy

# 6
 • Мнения: 17 109
Ма Тонче, сега се надявам да видя.  Grinning Нали знаеш къде са оставените без надзор с дни дребоси? Айде на глобите! Да запълним всичи бюджетни дупки! По 300 лв., по 1000 лв. на калпак!

# 7
 • Мнения: 21 987
Според мен пък е добра първа стъпка
Недостатъчна, но все пак някаква стъпка
И да, няма да реши проблемите, но без нея не е по-добре със сигурност


# 8
 • София
 • Мнения: 17 567
Деца от малцинствени групи ли? Не.
Аз лично, имам пред очите си, в квартала, пример с поне 2 семейства, съвсем бели, които лятото си пускат децата сами навън. И то от 4-5 годишни. Е, вярно, някои от тях са придружени от батко или кака на 9-10 години, но това не важи.

Но, от друга страна, какво да правят работещите родители /без баби/ лятото? Къде да си дават децата?

Освен това, все още не са осигурени безплатни занимални за всички второкласници!

# 9
 • Мнения: 17 109
Деца от малцинствени групи ли? Не.
Аз лично, имам пред очите си, в квартала, пример с поне 2 семейства, съвсем бели, които лятото си пускат децата сами навън. И то от 4-5 годишни. Е, вярно, някои от тях са придружени от батко или кака на 9-10 години, но това не важи.

Но, от друга страна, какво да правят работещите родители /без баби/ лятото? Къде да си дават децата?
Освен това, все още не са осигурени безплатни занимални за всички второкласници!

Първо се взема решението, а после се издирват корените на проблема. У нас.  Sunglasses

И второ- този закон от сега се вижда, че ще наложи двоен стандарт- ще се търси отговорност от тези, които могат да поемат една глобица, а другите, от които не може, няма да се иска промяна на положението.
И сега има глоби за продажба на алкохол и цигари? Е, колко са глобени и от колко са взети пари? Даже когато се спомене, че децата пушат и пият до и в училищни дворове дори няма кой да сигнализира и да се провери- откъде, аджеба, 100 парчета се снабдиха с цигари. 

Но ще видим...
И сега има мерки предвидени. Резултатите какви са? Нека някой да разкаже.

# 10
 • в рока
 • Мнения: 1 082
Ще се глобяват само българи,разбира се.Добрият стар двоен стандарт. Wink

Цитат
От 200 до 1000 лв. глоба очаква родителите, които не осигуряват редовно посещение на детето си в училище, включително и материални условия за подготовката му за образование."

Това как да го разбираме. newsm78 Какво да разбираме под материални условия

# 11
 • София
 • Мнения: 17 567
Е сега ме глобиха, че не съм купила бюро за първокласничката! Mr. Green

# 12
 • Мнения: 17 109
И че в стаята няма възможност да е самО, с падаща от ляво естествена светлина /освен ако не е левичар- ще търсим от дясно тогава/. Както и че не можеш му купи всички сборници и помагала, без които някой е решил, че не може да се мине.

Аз затова писах, че тоз цитат най- ме кефи малко по- горе. Виждам- не съм самотна в чувствата и възприятията си.

# 13
 • гр. Шумен
 • Мнения: 515
Е сега ме глобиха, че не съм купила бюро за първокласничката! Mr. Green

Какво бюро! Лаптоп ако не осигуриш, глоба! Хем, ако го имаш детето няма да се занимава с разни вредни неща като да рита топка навън (там е опасно, нашата полиция е заета, няма време за бандитите), а ще джитка необезпокоявано из "кефчето".
И аз питам какво ги правим децата през лятото... освен да я водя с мен във фабриката, където е мноууу здравословно, направо пращи от условия за деца.
ПО въпросът за цигарите НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ. Преди време питах лелята дето продава в павилионче до нас не я ли е страх, че продава на лапетии и то безбандеролни. Тя ми вика, че ако не продава, шефът ще я изгони. Обаче ако я изловят сигурно шефът ще си измие ръцете с нея. Омагьосан кръг и глоби няма да има никога.

# 14
 • Мнения: 3 405

И аз питам какво ги правим децата през лятото...

Водете ги при мен. Аз ще ги гледам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт