Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 80
Здравейте!
След изключително полезните съвети, които получих тук за кърменето, натрупах достатъчно кърмачески стаж и вече е време да отбивам сина ми. От доста време при нас това е мисия невъзможна. Детето ми е на 2 години и 1 месец. Нощем не кърмя, защото не спя при него в стаята му, но денем съм постоянно с него и ме търси да суче. Не ходи редовно на ясла, защото веднага започна да боледува. А аз след седмица тръгвам на работа. Не вярвам обаче това да реши проблема и той изведнъж да забрави за сукането. 
Искам да попитам дали мога да си спра кърмата с лекарства, преди синът ми сам да се е отказал от сукането. Не си чувствам гърдите пълни и напрегнати, сигурно нямам много кърма. Имам хомеопатични дражета Ricinus communis 30CH, за тях по-специално искам да питам дали мога да приемам и по каква схема за спиране на кърмата.
Благодаря предварително и се надявам заедно да намерим решение на моя въпрос.  Hug

# 1
  • Мнения: 688
Здравей, violeta_d,

С Мартин наистина сте натрупали хубав кърмачески стаж Simple Smile Казваш, че е време вече да отбиваш, но не си пояснила какво имаш предвид. Заради възрастта на детето ли смяташ, че вече не би следвало да суче, или по някаква друга причина? Това, че се връщаш на работа, не значи непременно, че трябва да отбиеш.

Има периоди, в които децата търсят да сучат по-често, възможно ли е Мартин да е в такъв период? Да е под някакво напрежение? Може би ако доскоро е излизал много навън, а сега му е скучно в къщи например?

Пишеш, че от доста време отбиването е мисия невъзможна. Отбиването е процес. Нужно е време и на майката, и на бебето, за да се приспособят към новия режим. С намаляването на броя на кърменията гърдите започват да произвеждат все по-малко и по-малко мляко. Майки често споделят, че след като постепенно са намалявали кърмнията в продължение на месец-два или повече, един ден просто са се сетили, че детето им не е сукало вече 2-3-4 дни. В такъв случай обичайно не е нужно да се приемат лекарства за спиране на кърмата, гърдите по естествен начин спират да произвеждат мляко.

Ако правилно разбирам, ти искаш да спреш кърмата си, за да може когато Мартин суче, в гърдите ти да няма мляко и това да го откаже?

Аз не бих могла да препоръчам схема за прием лекарство, би могла да обсъдиш това с хомеопата си, ако имаш. Но пък мога да ти дам идеи за неща, с които би могла да пробваш да разсееш Мартин от сукането през деня:

- би могла да му предлагаш храна и вода
-да четете книги
- да го молиш да ти помага в ежедневната работа
- да правите нещо, което му е забавно
- да каните приятелчета в къщи
- да се разхождате повече
- би могла да пробваш да отложиш кърменето
- ако Мартин се сеща за сучене, когато те види седнала, може да помогне, ако това е по-рядко

Как ти звучат тези идеи, дали нещо е приложимо при вас?

# 2
  • Мнения: 80
Здравейте, благодаря много за съветите.
Нека да разкажа как протече процеса. Аз от няколко месеца се опитвам да отбия Мартин, тъй като мислех, че вече е готов за това. Когато започна да суче само вечер и нощем, реших да се преместя да спя в другата стая, за да отпадне нощното кърмене. Той идваше да ме търси през нощта да суче, после се отказа, но денем започна да ме дърпа постоянно за сукане, за да си навакса пропуснатото. И близост търси, и за залъгалка ме ползва, превърна се в едно голямо бебе.
Той поначало е злояд и е слабичък - няма 12 кг и е 86 см. Залъгва се с кърмата и не се храни достатъчно, понякога направо отказва да яде. Не е стресиран от яслата - веднага свикна, спокоен е и се храни добре там, когато ходи. Просто с това непрекъснато дърпане вкъщи и аз се изнервих вече. Отделно не мога да приемам лекарства, когато се налага. Срещнах и неразбиране от гинеколога, при който ходих на преглед - като го попитах дали лекарствата, които ми изписа, са съвместими с кърменето ми се сопна веднага да отбивам и да си пристегна гърдите да спре кърмата Shocked
Много се надявам като тръгна на работа нещата да се нормализират някак и да се отбие сам, за да не се налага да прибягвам до лекарства за спиране на кърмата. Сега като е по-студено времето и сме повече вкъщи на Мартин всички занимания бързо му омръзват. Ще се опитам да го забавлявам повече, за да не вижда в мен само мама-цица   Simple Smile

 


-

# 3
  • Мнения: 688
Здравей пак, violeta_d,

Понякога се случва майката да е готова за отбиването преди детето, може би така се е получило във вашия случай. Сама казваш, че макар че Мартин е спрял да суче нощем е увеличил броя на дневните сукания, както и че суче, за да е близо до теб. Може би на този етап той не е напълно готов да се раздели със сукането.

Нормално е да се чувстваш изнервена, ако ти искаш да приключите с кърменето, а той постоянно те дърпа да суче. Вероятно наистина му е скучно в къщи сега, когато времето е студено. В такива случаи майката наистина трябва да е много изобретателна, защото две-годишните наистина бързо се отегчават и имат нужда от постоянна смяна на заниманията. Освен игра, би могла да му предлагаш и различни неща за хапване, като например плодове нарязани в различни форми, парчета краставица, чери доматчета или каквото ти хрумне и намериш за подходящо, понякога и това действа добре, тъй като и разсейва детето, и го засища.

Това, че Мартин е злояд и слабичък, далеч не е задължително да има връзка с кърменето, макар често се случва да чуем такива коментари. За двете неща може да има различни причини, ако искаш бихме могли да поговорим повече и за злоядството.

Колкото до лекарствата, имай предвид, че повечето лекарства, които не са съвместими с кърменето, имат алтернативи, които са. За съжаление лекарите не винаги знаят това и понякога са склонни да прибягнат до по-крайни съвети. Също сигурно знаеш, че пристягането на гърдите вече не се препоръчва като метод за спиране на кърмата.

Надявам се до момента, в който ще се върнеш на работа, да сте намерили най-добрия вариант за вас. Всъщност нужно ли е всички кърмения да са отпаднали до тогава?

Общи условия

Активация на акаунт