Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 943
Здравейте,
Дайте последни съвети  Sad Изчетох всичко което намерих и вие ми пратихте за да увелича кърмата си. пия Пактогония чай на Хип. Пия по 5 дражета сутрин и вечер от хомеопатичното лекарство Рицинус нещо си. Пия по 2 литра вода. Храня на поискване - ама тя като е гладничка все на тях стои /вече стихнаха до пъпа!!!/ Почивам. Ям супи /вече мразя супа/.Само дето не се премятам през глава на всеки кръгъл час!!!   #Crazy Но снощи си преспах детето гладничко Cry Cry Cry. Вчера и днес не е акала. Да, мокри са памперсите, но аз и давам вода със захар, че кара още жълтеница. Ужасно е нервна и плаче, идва ми да ревна по-силно от нея.
Денем някак успявам да спася положението, но вечер гърдите ми са съвсем празни:(
Какво да правя? Мъничето ми е на 32 дни и за първия си месец е надала само 650 грама, а трябваше да е между 800 - 1200:(  Ако дохранвам как да го правя - само едно хранене ли да давам адаптирано мляко или на всяко хранене да давам по малко? Ако давам кое мляко ще ми препоръчате? Благодаря на всички предварително   bouquet Трудно ми е, защото близките ми ме обвиняват, че държа мъничката гладничка на инат Cry Дали не са прави???  newsm78

# 1
 • Мнения: 5 171
Ако наистина имаш желание да кърмиш, махни водата, не слушай близките и кърми бебето възможно най-често. Честото кърмене е начинът да се увеличи кърмата ти. Това, че вечер си чувстваш гърдите празни, не значи, че детето е гладно. По колко време издържа между кърменията? Спи ли спокойно през това време? Някъде в края на първия месец лактацията се регулира и е нормално да не чувстваш гърдите си препълнени, това не трябва да те притеснява. По какво съдиш, че бебето вчера е било гладно? Пишеш, че си я приспала гладна. От мен да знаеш, че гладно бебе не можеш да приспиш, ако ще цяла програма да му изнесеш.  Grinning Пожелавам ти успех.

# 2
 • Мнения: 1 943
Благодаря за съветите, но немога да махна водата и без това жълтеницата много бавно отшумява /имаме кръвна несъвместимост/:(
 Аснощи беше гладничка, защото си искаше детето, плачеше, дърпа, дърпа от гърдата и после пуска и крещи и пак зяпа. Опитах се да изцедя и без да преувеличвам - пусна по капка всяка гърда  Cry А малката заспа, след много плакане и водичка. Истината е, че тя като заспа татко и вече вареше водата за адаптираното мляко!!! Спането за детенце с жълтеница не е показател - те спят повече от норалното. Спи различно - сутрин през 2,5-3 часа се буди, а следобед интервалите стават по-малки.
Забравих да напиша по-горе, че кървенето ми се засили - възможно е това да е първия ми цикъл и затова да намалява кърмата, но като знам че преди цикъла ми траеше по 7 дни!!! ooooh! Немога да я оставя така нервна и нещастна 7 дни!!!

# 3
 • Мнения: 179
колко е голямо твоето детенце?дохранването и водичката със сигурност ще намалят кърмата ти още повече!а кърмиш ли през нощта?

# 4
 • Мнения: 5 171
Малко вероятно е това да ти е цикъла и да има връзка с кърмата. Ако твърдо си решила да додаваш, по-добре първо кърми, после давай адаптето, за да суче и стимулира лактацията бебето. Давай само в краен случай, примерно вечер, защото това е най-лесния път към отбиването. Получава се един порочен кръг - бебето суче по-малко, организмът ти произвежда по-малко кърма, даваш все повече адптирано и т.н. Най-важното е ти и бебето да сте спокойни. Ако няколко дни кърмиш всеки път, когато бебето поряви и най-малките признаци на глад (т.е. почти непрекъснато), със сигурност организмът ти ще започне да произвежда достатъчно мляко. Щом смяташ, че водата е важна, я давай малко след хранене, така че да не потиска апетита на бебето за следващото хранене.

# 5
 • Мнения: 631
Недей да даваш адаптирано((((
Моят син е на два месеца без 3 дни и като беше на месец същия проблем се получи ....
и аз започнах да давам ..... да замествам хранене с адаптирано, да дохранвам и т.н и в резултат на което детето се запече и цирк рев ....
сега работя по въпроса за отказване от адаптираното и е много трудно ....
и той ми плаче след ядене често и аз редувам едната другата и накрая малко от адаптираното но то се спира постепенно .....
или може дори да не успея да го спра .... поне го намалих ....
пожелавам ти успех
не се отчайвай
..... съчувствам ти ... знам какво е детето ти да е нервно на гърдата и да плаче след като го сложиш в креватчето
........................
а за водата със захар .... махни я
тя няма да ти оправи жълтеницата
само ще ти намалява кърмата още повече

# 6
 • Мнения: 1 943
Да, кърмя и през ноща. Заспива към 11 /като от 9 часа след къпането е все на гърдите ми/ събужда се към 1 и половина и после от 4 до съмване тя постояно иска да суче или да спи на гърдата /или поне през 2 часа иска да яде/. Не ми е проблем това, имам голямо търпение спрямо нея.  Laughing
Преди кърмех като давах да изсуче едната гърда докрай и да вземе силата на втората. Сега изсуква и двете и търси още. Как да разбера дали има запек или не ака защото усвоява цялата кърма?

# 7
 • Мнения: 3 161
Чете ли статията за жълтеницата в Библиотеката? Извадих ти малко от нея, но погледни я цялата.

Цитат
Хранете бебето си от рано и често. Помнете, че коластрата действа като слабително и честото изхождане понижава нивата на билирубина. Следете уринирането и изхождането на бебето (вижте статията "Как да разберете дали вашето бебе получава достатъчно мляко”).

Избягвайте даването на вода. Само 2% от булирубина се изхвърля с урината, а 98% - с изхожданията. Коластрата и млякото съдържат мазнини, кото стимулират чревната перисталтика, а водата може да напълни стомаха и желанието на бебето за сукане да намалее.

Будете бебето за хранене поне през два часа и се стремете да го държите будно по време на сукане. Една от последиците от жълтеницата е сънливостта, особено ако бебето е подложено на фототерапия. (Вижте статията “Събуждане на поспаливо бебе”)

Дохранвайте с вашата изцедена кърма. Ако бебето ви е поспаливо на гърдата и има по-малко от три по-сериозни изхождания за 24 часа, изцеждайте кърма след хранене и му я давайте (за препоръчване е да не се дава с шише на този етап, понеже бебето може да се обърка от гумения биберон, когато е само на няколко дни). Използвайте гутатор, спринцовка, чаша или сонда за хранене, ако е възможно. Ако единствената ви опция е ръчното изцеждане или ръчната помпа, може да се замислите за наемане на електрическа помпа за няколко дни до спадането на билирубиновите нива. Бебетата обикновено са сънени и сучат вяло когато нивата на билирубина са високи и помпата може да осигури допълнително мляко за да е храненето достатъчно.

И аз съм на мнение, че водата обърква нещата - не помага на жълтеницата (въпреки че сигурно така са ти казали педиатрите), намалява количеството приета кърма, забавя наддаването, не стимулира достатъчно твоята лактация. За съжаление, адаптето ще има подобен ефект (освен че детето може би ще почне да наддава, но това може да стане и с кърма). В допълнение, близките ти явно не те подкрепят достатъчно и ти влияят негативно, а знаеш, че нагласата е важна за млекоотделянето (стересът възпира рефлекса на потичане).

Повярвай си, че правиш достатъчно, за да имаш кърма, и че наистина ще имаш, ако се отпуснеш и успокоиш. За кръвната несъвместимост не мога да кажа нищо, но във всички случаи съм против даването на вода, както и на АМ (макар че ако това ще те успокои - дай му веднъж - два пъти; но пък проблемите със запека, за които те предупреждават, също не са за подценяване). Оставяй да виси на гърда, щом иска; сменяй гърдите - докато суче от едната, другата поне малко ще се понапълни и тогава даваш от нея. Ангажирай околните да ви помагат, а ти гледай колкото може повече да лежиш с бебка и да се кърмите на спокойствие. Проблемът не е, че нямаш достатъчно, а по-скоро че тя е сънлива и не суче активно предполагам. Ами засега това се сещам, но не се предавай, битката не е загубена и съм убедена, че с малко повече увереност в силите си ще се справиш!

# 8
 • Мнения: 3 161
Да, кърмя и през ноща. Заспива към 11 /като от 9 часа след къпането е все на гърдите ми/ събужда се към 1 и половина и после от 4 до съмване тя постояно иска да суче или да спи на гърдата /или поне през 2 часа иска да яде/. Не ми е проблем това, имам голямо търпение спрямо нея.  Laughing
Преди кърмех като давах да изсуче едната гърда докрай и да вземе силата на втората. Сега изсуква и двете и търси още. Как да разбера дали има запек или не ака защото усвоява цялата кърма?

Чудесно е, че кърмиш нощем и че не ти тежи. След като изсуче и втората, върни я на първата - поне малко се е събрало отново. Ако махнеш водата, ще ти е по-лесно да знаеш какво количество поема (събираш памперсите за 24 часа и мериш - сравняваш със същия брой сухи). Запек едва ли има, не виждам от какво да се получи. По-скоро не си дояжда, но както казах, до голяма степен проблемът за това е във водата. Стискам ви палци и се надявам скоро да намерите правилния път! Ако твърдо си решила за АМ - никой няма да те упрекне, но си мисля, че и без него ще се справите!

# 9
 • Мнения: 2 052
От колко дни храниш и от двете гърди? Трябва все пак да са минали поне няколко денонощия за да се установи по-обилна лактация.
Колко вода изпива бебето на денонощие? Може би замества  малкото количеството кърма, което не му достига.
За жълтеницата, кръвната несъвместимост и водата има инфо също и тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22297.msg430526#msg430526
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1158.msg9278#msg9278

# 10
 • Мнения: 1 943
От 3 дена изсуква и двете гърди /от 3 дена ми е по-силно кървенето!/ Снощи беше апогея на недостига. Пие по около 100 мл. водичка на денонощие. Водата се дава поне 1 час след хранене и гледам да я давам не когато показва че би си цоцнала малко. Никой нищо не предлага какво да направя за факта, че не е акала.  Confused

# 11
 • София
 • Мнения: 16 225
Не, съвсем сериозно ти казвам - спри водата.Това,че помага при силна жълтеница, си е пълна дивотия и не от вчера е отречено в медицината.Билирубинът доказано се изхвърля не с урината, а с изпражненията - така че единственото, което можеш да правиш, за да помогнеш на детенцето, е да кърмиш!!!Тази вода само му пълни стомахчето, то суче по-неефективно, кърмата ти не се увеличава паралелно с  нуждите му и така - омагьосан кръг Sad
Не давай адапте още - може проблемът да се реши до дни, не обърквай нещата...Все пак, организмът има нужда от време, за да реагира...Ако става много бавно регулирането - цеди.Когато бебето не суче - цеди, вместо него Wink

И най-важното - БЪДИ УВЕРЕНА, ЧЕ ПРАВИШ ВСИЧКО ВАЖНО И НЕОБХОДИМО ЗА ДЕТЕТО СИ Hug На родата, вкл. и на мъжа ти, дето вари водата за адаптето, да ме прощава, ама заслужава ignore2
Аз, ако слушах майка си, да съм отбила Ники на месец и нещо максимум #2gunfire
Успокой се, всичко ще е наред Peace

# 12
 • София
 • Мнения: 16 225
Никой нищо не предлага какво да направя за факта, че не е акала.  Confused
Веднага ти казвам - нищо няма да правиш.Много кърмени бебета акат по на няколко дни, не всеки ден.Ако не показва, че има болки и напъни, нищо няма да правиш.Ако я заболи коремчето - тогава ще му мислим за драконовските мерки;-)Сега най-вероятно не ака, защото не й достига яденето.Но скоро нещата ще се оправят, нема да се плашиш newsm10Дай все пак малко време на тялото си да реагира на повишеното търсене, то не е машина.

# 13
 • Мнения: 2 052
Спокойно, не е запек, не е болест, да не вземеш да мъчиш детето сега да ака като не иска Simple Smile..
Много от кърмените бебета не акат непременно всеки ден. Кърмата се усвоява по-добре от каквото и да било ам. Моите не акаха с дни, а си растяха чудесно с по 600 гр. на месец, които аз намирам за съвсем добри. Само нашите доктори се вайкат и се маят, колко е гладно бебето като не е качило поне едно кило. Извън Бг границите това се смята за добро наддаване.
Давала ли си скоро ам и колко? Може то да е забавило храносмилането...

# 14
 • Мнения: 1 586
650г за първия месец е чудесно наддаване за кърмено бебе, още повече при наличие на подсладена вода в диетата. Провери нормите за кърмени бебета тук: http://www.kellymom.com/babyconcerns/fussy-evening.html

Подсладената вода е абсолютно безполезна за жълтеницата, както вече са отбелязали момичетата. Ако искаш по-бързо да се справите с жълтеницата, по-добре я спри. Пък детето не виждам да се проявява като поспаливо, напротив, което е по-добрия вариант. Неспокойното поведение вечер и нон-стоп висенето на гърдтаа по това време е напълно естествено поведение за бебе на тая възраст. Ето една хубава статийка по въпрса за неспокойните вечери и честото сукане: http://www.kellymom.com/babyconcerns/fussy-evening.html

Разгледай и техниката за компресия на гърдата: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683

Възможно е в момента да преминава и през период на усилен растеж, опитвайки се да увеличи млекопроизводството на мама. И по тази причина да преживява временен недостиг на кърма и затова да не е акала. Но най-доброто  в такива случаи си остава кърменето при поискване - за регулиране кърмата според нарастналите нужди на бебето. Махни водата и бибероните, нека цялото сукане на бебето да е на гърдта и до няколко дни нещата ще се нормализират.

Ще се справиш, още мааалко търпение и упоритост! Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт