Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 ноем. 2011, 10:08 ч.

Идеалната жена е...

 • 4 176
 • 98
 •   1
Отговори
 • Мнения: 16 425
Идеалната жена е хубава и умна, умее да готви и слуша мъжа си, смятат младежи

Цитат:

"...сдружение ГЛОУ проведе изследване: "Бариери пред равнопоставеността" сред млади хора.

Според резултатите от него за 49 % от момчетата в тийнейджърска възраст "идеалната жена трябва да е хубава и умна, да умее да готви, да се грижи за дома и семейството и да слуша мъжа си", а 30 % от момичетата очакват "идеалният мъж да е силен, да осигурява финансово семейството, да не изневерява, да държи на думата си и да обича деца". Като най-разпространени стереотипи за ролята на мъжа и жената младите хора сочат, че мъжът трябва да работи и да изхранва семейството, жената да поработва и да се грижи за домакинството, децата, възрастните членове на домакинството и да изпълнява всички желания на мъжа. Другият такъв стереотип е свързан с това, че жените не могат да изпълняват управленски длъжности, а мъжете не могат да се грижат за децата и домакинството. Изследването е проведено в периода от 20 октомври до 4 ноември. Интервюирани са 1323 души на възраст 14-19 г., от които 563 момчета и 749 момичета."


Интересни мисли ме налегнаха, щом прочетох за това изследване и не се сдържах да ги споделя във форума на най-успешните, реализирани, еманципирани и т. н. жени и майки.  Grinning
Интересно ми стана защо децата разсъждават така? Дали просто копират семейния модел, или прекаляват с турските сериали? А може би и чалгата е замесена (по-точно - образа на жената-разпоретина, служеща само за плътски удоволствия като противовес на доброто момиче, за което накрая се женят)? Култовите женомразци Слави Трифонов и Карбовски, според които добра е само бременната до печката жена?
Моля, не ми казвайте, че това са децата на онези, другите, които люпят семки в парка. Надявам се и че няма да започнете да се надцаквате коя повече не готви. Вие може да не готвите, ама това не е гаранция, че синовете ви няма да очакват точно това от бъдещата си съпруга.  Laughing
И така, кой възпитава моралните и житейски ценности на днешните деца?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Честно казано, прочетеното е стряскащо. Чудя се в кой живея - 19 или 21.
Децата са условно деца, защото на 14-19 г. някои от тях вече могат да съзадват собствено семейство. Плашещо е да разсъждаваш така, с категории от отминали години.
Майки, моля ви, давайте по-добър пример на децата си. Не сме в Анадола все пак.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 126
Няма как да не се стърпя да не отговоря първа.

Моите наблюдения върху голям брой млади на възраст 18-24 годишни (а те доскоро са били 14-19, т.е. може би има някаква връзка между тяхното мислене и това на анкетираните) е, че когато възрастни им досаждат с досадни за тях въпроси те автоматично дават отговори, които смятат, че възрастият очаква да чуе и ще е доволен. Така си спестяват обяснения и повече досадни въпроси. Според мен така сме достигнали до абсурдния резултат от проучването...

Кой възпитава моралните и житейски ценности на днешните деца не мога да отговоря обобщавайки, но няма как да не отбележа, че дори и без да ми се намират такива - и аз участвам. Защото всеки от нас е обвързан с обществените процеси. Т.е. вчера като спрях на пешеходната пътека, където чинно се приближиха три момчета около 14 годишни, за да пресекат на нея, аз ги възпитах, че правилно са пъстъпили, избирайки да пресекат там, а не където им скимне. А те ме възпитаха да спирам винаги, защото явно има на кого))) И четиримата си повдигнахме настроянието за сметка на този преди мен, който не им спря...

П.П. изпревариха ме, знаех си да не се отплесвам с дълъг отговор

# 3
 • Мнения: 4 932
Какво значение има кой как си представя идеалната жена, идеалния мъж, идеалното семейство, идеалното общество, след като те така или иначе не съществуват?

# 4
 • София
 • Мнения: 2 561
Надявам се, че след време, синът ми не би дал подобен отговор.
Мразя клишетата, но ние наистина сме едно модерно семейство.
Скандали и караници, в нашето семейство няма. Нищо не делим
на мое и твое. Всичко е общо /е, неговите боксерки са си негови,
както и сутиените са си мои  Mr. Green/. Няма забрани, няма сърдене.
Често излизаме по отделно и няма драми, както в доста семейства.
Изобщо, мисля, че сме един добър пример за нашето дете.
То малко като хвалба излезна, но всички, които ни познават, биха го потвърдили.

# 5
 • Мнения: 16 425

П.П. изпревариха ме, знаех си да не се отплесвам с дълъг отговор

А, защо? Интересна е гледната ти точка. В частта за взаимното превъзпитание съм повече от съгласна с теб, но с първата част не особено.
Права си по принцип, но се боя, че точно тази нагласи сред днешните младежи са повече от реални. И че децата са били напълно искрени.
 И това е, което ме накара да пусна темата.

# 6
 • Насред хаоса
 • Мнения: 3 265
#Cussing out #Cussing out Дрън, дрън, та пляс! Аз да не съм куче, та да го слушам? А относно това, че жените не можели да заемат управленски длъжности - глупости на търкалета. Ама то май на повечето мъже им изнася да вярват в това. Блажени са вярващите, дето се казва.
Не знам откъде днешните ситнежи си формират мисленето (ако изобщо успяват между купоните и компютрите). Мислех, че вече има някакво по-съвременно мислене, особено сред по-младите. Явно Ганьо мрази да се развива в положителна насока. Той по принцип мрази да се развива де.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 126
Има и една друга гледна точка - децата, родени в последните 20 години са отгледани от хора, които са израснали и оформили светогледа си в една система, а след това на главите им се е стоварила чисто нова, напълно различна действителност. От общество с напълно предначертан път са се озовали в общество, кооето е изтъкано от промени и е трябвало да оцеляват в напълно нови ситуации. През цялото това време решенията (имам предвид управленските решения) са се взимали от предходното поколение, което сега е в пенсионна и предпенсионна възраст. Тоест, днешните деца са израстнали в среда, за която не е имало кой да ги подготви, да ги възпитава и да им говори. Може би, но това е дамо допуск, са се обърнали към модел, разказан им от техните баби и родители, но неизживян от тях. Така са получили представа само за позитивите му, но не са имали възможност да видят негативите... ама и това е само недоказана теория.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 181
Идеалната жена: да е красива, умна, добра домакиня, страстна любовница и...да не се познават помежду си.... Mr. Green

# 9
 • Мнения: 1
По-стряскащ е %- тът при отговора на момчетата, почти 50% искат жените да ги слушат /вероятно се има предвид "подчиняват"/ Grinning.  Докато само 30% от момичетата биха искали да разчитат на финансовото осигуряване от мъжете си. Май продължаваме да възпитаваме мъже-глезльовци и жени, неочакващи много от мъжете. Интересно, колко от тези момчета биха искали да отговарят на критериите на момичетата за "идеален мъж".  newsm78

# 10
 • Мнения: 16 425
А, може и да искат, стига да получат насреща безропотното подчинение, както и да си го представят това.  Laughing

"Гълъбино, завържи ми обувките!".

# 11
 • Мнения: 10 583
Идеалната жена- това съм аз, погледната през очите на мъжа ми на три ракии.

# 12
 • Мнения: 16 425
След три ракии всички сме идеални. И красивииии...  Laughing

# 13
 • Насред хаоса
 • Мнения: 3 265
А, може и да искат, стига да получат насреща безропотното подчинение, както и да си го представят това.  Laughing

"Гълъбино, завържи ми обувките!".
Щото не знае Гълъбина къде точно да завърже връзките.  Twisted Evil Да го питам после ще заповяда ли пак.

# 14
 • Мнения: 1
А, може и да искат, стига да получат насреща безропотното подчинение, както и да си го представят това.  Laughing

"Гълъбино, завържи ми обувките!".
Щото не знае Гълъбина къде точно да завърже връзките.  Twisted Evil Да го питам после ще заповяда ли пак.
Joy Joy Joy
Гълъбина да не рискува, че не се знае за кого от двамата ще има после. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт