Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 ноем. 2011, 00:00 ч.

Що е то - стара мома ?

 • 30 371
 • 386
 •   1
Отговори
 • Мнения: 293
,,Стара мома не означава просто неомъжена възрастна жена. Стара мома е синдром, от който страдат много съвременни жени – млади или възрастни, омъжени или не, самотни или заобиколени от хора, старите моми са навсякъде.
Нека го кажем по-просто – стара мома е манталитет, начин на поведение и мислене, който, за съжаление, не е характерен само за неомъжените жени на средна възраст. Вярно е, че при тях „симптомите” са по-силно и по-често изразени, но за съжаление са характерни за по-широка група хора.

Старата мома не винаги е закръглена жена с ролки на главата и посредствена работа. Напротив – съвременната стара мома често е привлекателна и успяла в професията си. При всички случаи обаче тя е недоволна от живота си и това толкова много й личи!

Самотата често се оказва факторът, който отключва най-низките ни страсти. Самотата може да съществува дори и в дългогодишната връзка. Самотата е това, което бавно и сигурно разяжда живота и емоционалната стабилност на недоволната жена. Тя често живее чрез живота и емоциите на околните, но вместо да им помага, става досадна и дори враждебна. Опитите й да критикува всичко и всички всъщност прикрива собственото й недоволство.Щастливите хора остават околните да си живеят живота и ги приемат такива, каквито са. Старата мома определено не попада в тази група. Затова тя критикува безпощадно и недоволства непрестанно.

Старите моми са двойно по-”вредни” за самите себе си.,,

Какво мислите вие ?

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 00:20 от Agaph

# 1
 • Мнения: 1 210
Аз не зная ти колко "стари моми" познаваш, за да обобщаваш толкова категорично.
Аз познавам една и тя се скъсва от мъже и забавления. Красива, поддържана, интелигентна, с много време за себе си и съответно много слънчева и в добро настроение. Добрата кариера на другите винаги вкисва нереализираните семейни дами с/без деца.
Семейството не винаги е равносилно на мъдрост, която да дава право да канализираме хората като овце по критерий семейна обвързаност.

Не, не познавам никой с характерните специфики, които си описала. Нито млади, нито стари.

# 2
 • Мнения: 293
Вълшебница,

това не е моето мнение, а просто статия , на която попаднах.  Hug

# 3
 • Мнения: 1 210
Значи не и се вглеждай  Grinning

# 4
 • Мнения: 11 801
Цитат
Старата мома ........ често живее чрез живота и емоциите на околните, но вместо да им помага, става досадна и дори враждебна. Опитите й да критикува всичко и всички всъщност прикрива собственото й недоволство. Старата мома критикува безпощадно и недоволства непрестанно.
Точно за две потребителки се сещам,четейки горното описание......    Joy
Ама доколкото знам,и двете са семейни "стари "моми,че и деца имат....      Laughing

# 5
 • Мнения: 293
Цитат
Старата мома ........ често живее чрез живота и емоциите на околните, но вместо да им помага, става досадна и дори враждебна. Опитите й да критикува всичко и всички всъщност прикрива собственото й недоволство. Старата мома критикува безпощадно и недоволства непрестанно.
Точно за две потребителки се сещам,четейки горното описание......    Joy
Ама доколкото знам,и двете са семейни "стари "моми,че и деца имат....      Laughing


Краси,между другото и аз се сетих за някои потребителки на форума докато четях статията  Grinning
И съм на 100% съгласна,че понятието ,,стара мома,, е състояние на духа.

# 6
 • Мнения: 755
Стара мома = самотна мома т.е. състояние на духа, себеусещане.
Това не се определя от социалният статус.

# 7
 • Мнения: 1 127
Старата мома в смисъла на думата, който е популярен (т.е несемейна жена на средна възраст) не винаги е злобна, самотна или вечно критикуваща. Така, че - да, склонна съм да се съглася, че е по-скоро състояние на духа и не отговаря на нечии семеен статус или ЕГН.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 181
"Стара мома" е явление. Обикновено нито е стара, нито е мома......
Интересното в тези случаи е, че независимо от разяждащата самота, жените от тази категория предпочитат да са сами и някак живеят с убеждението, че не си заслужава да се посвещават никому. Но зад завесата на благоприличие и себеотреченост често се крие неосвободен хищник. Mr. Green Истина е, че вредят най-много на себе си.....И са виртуози в самоубеждаването, че са си добре и така.....За това е много сложно да се разбере, наистина ли са щастливи и така, или просто са развили зависимост от самотата си постепенно.

За останалите случаи на мен ми е по-приятно да използвам "неомъжена".

# 9
 • Мнения: 8 813
  Дрън, дрън, та пляс.
 Стара мома значи просто неомъжена жена, която е по-възрастна от обичайната за женене възраст. Термин, който от доста време в нашето общество е дълбоко неактуален. Всичко друго негативно изложено в статията може да се обозначи и по друг начин, но на - това е обидното прозвище, което определен тип хора използват като искат да уязвят някого.
  Говори повече за употребяващите и уподобяващите, а не за този, за когото е употребено.

# 10
 • София
 • Мнения: 36 890
Кой е този "гениалник", който е написал статията? Все едно е извадена от женско списание. Дрън-дрън, ала-бала.

# 11
 • Мнения: 755
пропуснахте - дрън-дрън ярина... Grinning

# 12
 • София
 • Мнения: 2 181
Понятията се изменят и допълват....

# 13
 • Мнения: 8 813
 Изменят се и се допълват, обаче чак пък да се превърнат в своята противоположност - женена жена с деца, която се държи като като кисела краставица - и това нещо да се нарече стара мома, няма как Grinning
  Разбира се, термина се извежда от предполагаемата сексуална незадоволеност на жена, която няма мъж в къщи, тоест не е омъжена - архаично е наименованието, сега както се сещате няма много връзка между двете...

# 14
 • Мнения: 1 209
Просто и ясно е.
А по смисъла на статията може да има и мъже стари моми. Що не. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт