Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1
До всички, които мислят, че като отговорни и добросъвестни родители ние имаме правото и свободата да отглеждаме и възпитаваме децата си така, както смятаме, че е най-добре за тях:

Трябва да знаете, че много скоро изобщо няма да имаме такова право и свобода - нещо повече, упражнявайки ги, ще рискуваме да попаднем под ударите на българския закон с глоби и дори отнемане на децата ни!

В момента тече общественото обсъждане на новия проект за Закон за детето. Ако не сте чували за него, не е изненадващо, защото има кръгове, които се опитват да го прокарат възможно най-бързо и без много шум. МОЛЯ, прочетете това съобщение внимателно и се включете активно в кампанията против този закон!

Този закон не касае само децата в риск, а ВСИЧКИ НАШИ ДЕЦА. Той не касае само недобросъвестните родители, а регулира поведението и решенията на ВСИЧКИ РОДИТЕЛИ.

По същество той представлява грубо вмешателство в семействата ни и възмутително посегателство върху естествените ни родителски права над  децата, които сме родили, отглеждаме и възпитаваме.

С този закон отговорността да се решават и гарантират най-добрите интереси на нашите деца се възлага на държавните органи. Те ще имат право да ни проверяват, да ни оценяват, да ни контролират, да ни налагат решенията си и да ни санкционират при несъгласие или несъдействие от наша страна.

Ако този закон бъде приет:

- Кое е в най-добрите интереси на детето няма да решаваме преди всичко ние, родителите, а законът, който е пълен с мъгляви определения, и държавните чиновници, които ще го тълкуват и прилагат по свое усмотрение.

- В името на „най-добрите интереси на детето“ чиновниците ще могат да ни задължават с предписания относно конкретните действия, които трябва да предприемем, за да бъдем добри родители на децата си, и ако не ги изпълним, ще могат да ни глобяват и даже да ни изземват децата и да ги настанавят в приемни семейства, без задължително предварително доказване на вина от наша страна.

- Мнението и желанията на децата ще важат наравно, а на практика и по-силно, от нашето мнение и преценка като техни родители. Ако държавните органи преценят, че така ще е по-добре за децата, те ще има право да разпитават децата в наше отсъствие, като ги консултират относно правата им и им помагат да оформят мнението си.

- Когато решаваме важни въпроси, свързани с отглеждането и възпитанието на децата си, ще трябва да се съобразяваме задължително с тяхното мнение и желания. Няма да имаме право да настояваме те да се съобразяват с нашите ценности и принципи, ако не са съгласни.

- Ако дете над 14 години не е съгласно с решенията и ценности, на които настояваме като родителите, то ще има право да се обърне към районния съд лично или чрез дирекция „Социална подкрепа” по настоящия си адрес. Държавните органи ще го консултират и ще защитят правото му. По-малките деца също ще могат да се обръщат към социалните служби с оплаквания от наши решения и да получат от тях консултиране и посредничество.

- Ще сме длъжни да осигуряваме на децата си свободен достъп до информация, за да могат те свободно да формират ценностите и възгледите си. Това означава, че родителите няма да имаме право да контролираме достъпа им до интернет сайтове, печатни материали, телевизионни програми и др. с вредно и опасно според нас съдържание.

- Като родители няма да имаме право да упрекваме и наказваме дори умерено децата си, защото причиняването на болка или страдание на детето, даже без разстройство на здравето му, ще се счита за „физическо насилие“, всички форми на отрицателно отношение, които биха могли да имат вредно въздействие върху детето ни, - за „психическо насилие“ от наша страна.

- Без да бъдем предварително уведомявани и без да е нужно да дадем съгласието си, децата ни ще получават задължително обучение по сексуално репродуктивно здраве и семейно планиране (включително аборт) в системата на предучилщното и училищното образование по програми, спуснати от МОН.

- Няма да имаме право да избираме формата на образование на децата си. Ще сме длъжни да подсигуряваме присъствие в държавно училище от 5 до 16-годишна възраст, без да имаме право на контрол над средата и учебните програми там.

- Социалните работници ще имат свободен достъп до редица държавни информационни бази данни, както и вътре в дома ни, за проверка. Техните оценки ще бъдат меродавни за нас, а предписанията им - задължителни.


Това е само извадка. И съвсем не е преувеличено! Ако искате да видите докъде може да доведе прилагането на подобно законодателство, моля, вижте за пример тези линкове:

- http://www.overruledmovie.com (половинчасов филм на английски за същността на проблема и конкретни примери на добри семейства, които страдат от такива закони и в САЩ, и в Европа)

-http://stoiangeorgiev.posterous.com/79747426#more (на български, историята на англичанка в Швеция)

- http://www.thoughtsfromaconservativemom.com/?p=554 (на английски, в Белгия лекарите имат право да отнемат живота на деца до 1-годишна възраст, ако смятат, че са с увреждания, като в 16% от случаите това става без съгласието на родителите)

- В България майка, която заради оказван върху него сексуален и психически тормоз спира детето си от училище и започва да го обучава по дистанционна програма, беше наскоро глобена и сега е принудена да защитава родителските си права и грижи по съдебен път.


По мнение на юристи, този закон е напълно излишен и даже опасен и вреден. Той повтаря редица вече съществуващи законови уредби, а в новата си част постановява контрол на държавата над личните и гражданските права на родителите. Това противоречи и на Конституцията ни, и на редица международни харти, с които държавата вече се е ангажирала да „признава“ и „зачита“ правото и свободата на родителите да отглеждат, възпитават и образоват децата си в съответствие със своите убеждения.

Родители и всички загрижени хора, не се подлъгвайте по добре звучащите цели и масовата реклама на проектозакона! Още на кръглата маса, с която се откри обсъждането на проекта, вносителката публично заяви, че родителите няма да имат никакви права, а само задължения по отношение на децата си, и че няма да могат повече да правят каквото си искат! (Съпругът ми беше там лично. Вижте и в края на статията на „24 часа“, http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1114693)

Имаме още около седмица да реагираме:

- Можете да прочетете проектозакона на страницата на Държавната агенция за закрила на детето - тук: http://sacp.government.bg/novini/2011/11/11/zapochva-obshestveno … proektozakona-za/

- Можете да напишете аргументиран протест срещу закона тук: azheleva@mlsp.government.bg

Аз съм майка на 4 деца и със съпруга ми искаме, доколкото можем и разбираме, да бъдем отговорни и добросъвестни родители. Апелът ми е да обединим усилия и да окажем обществен натиск този закон да отпадне!

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 14:16 от Ts_R

# 1
 • Мнения: 37 284
Не разбирам какво ви притеснява - както всяко нещо в България, и това ще е само на хартия, освен за много, много крайни случаи.
За съжаление...

# 2
 • Мнения: 1
Привет. Ако погледнете примерите, описани по-горе и от линковете, ще видите, че случаите на прилагене на подобно законодателство в нашите страни от ЕС по описания начин не са нито малко, нито са крайни...

# 3
 • Мнения: 37 284
Говоря за България Simple Smile да, по света се спазват законите, в България не.

Конкретно за физическите наказания и оставянето на деца без надзор не мога да ви подкрепя.
Като цяло съм ЗА подобни закони, за мен не са крайни.

# 4
 • Мнения: 186
Истината е че такъв закон трябва да има.Не съм сигурна,че децата ще се отнемат заради това,че е наказано да не гледа телевизия, ако семейството е здраво.

# 5
 • Мнения: 1
Разбирам, че различните родители имаме различни разбирания относно най-добрия подход в отглеждането и възпитанието на децата ни. Това е разбираемо и нормално.

Този законопроект обаче атакува именно това наше право да вземаме свободно решения за отглеждането и възпитанието на децата си.

Тук не става дума за намеса при крайни и престъпни поведения спрямо децата. Тук става дума за подчиняването на родителската ни воля на определена държавна линия, която дори не е ясно дефинирана в закона, а до голяма степен зависи от интерпретацията на служителя, при който ще се паднем.

Именно фактът, че в България не се спазват законите и не се зачитат правата, е страшен - защото всеки прилага закона, както може и иска. А освен това социалните служители ще бъдат парично стимулирани в зависимост от броя на "случаите", по които са работили. Това означава, че ако законът остане такъв, какъвто го предлагат, именно ангажираните родители (които искат тяхната дума да се чува относно децата им) ще станем на практика беззащитна жертва на претенциите и самочувствието на овластените "специалисти", които се сещате колко са загрижени за нас наистина, нали.

Залогът е принципно правото ни като родители да решаваме за децата си, а не конкретните методи на възпитание, които одобряваме или не одобряваме!

# 6
 • Мнения: 1
Знам, че звучи налудничаво... но такива прецеденти има - не един и два!

Ние можем да си мислим, че сме здраво и добро семейство, но този закон ще даде право на социалния работник да реши дали наистина сме здраво семейство... И ако детето се оплаче от нас, работникът няма да му каже да слуша родителите си, а ще "защити правата" му срещу нашето посегателство върху чувствата и достойнството му.

Не казвам, че всички ще бъдем наказани, но колко несправедливо преследвани семейства ще е примливо да има? И каква е гаранцията, че това няма сме ние с вас?

# 7
 • Мнения: 309
Съгласна съм с Ts_r. Не може детето на 14 или даже на 16 години да решава дали да се лекува или не.  Точно, когато са в най-опасна възраст тогава ще им се предоставят права, за които не са дораснали, а ние като родители ще носим отговорности за техните постъпки. Смятам, че именно защото им се говори основно за правата, не и за задълженията затова положението в училищата е толкова трагично. Разбира се не е само това причината, нещата са комплексни. Прекалено много права в крайна сметка вредят на децата.

# 8
 • София
 • Мнения: 12 719
Съгласна съм с повечето принципи в проектозакона. Трябва да има контрол върху изпълнението им.

# 9
 • Мнения: 106
Твърдо "За" такъв закон, Крайно време е някой да помисли за децата!
Какво Ви притеснява в това ''... защото причиняването на болка или страдание на детето, даже без разстройство на здравето му, ще се счита за „физическо насилие“, всички форми на отрицателно отношение, които биха могли да имат вредно въздействие върху детето ни, - за „психическо насилие“ от наша страна ...", че няма да може някой комплексар, недоказал се по друг начин да изразходва негативни емоции върху детето си? Естествено,ч е така трябва да бъде!!! Това, че сме по - големи и по - силни, не означава, че трябва да малтретираме малките човечета по какъвто и да било начин. Не приемам позицията Ви и не мога да повярвам, че в 21 век човек възстава срещу правата на децата, които и без друго толкова са незащите ни в нашата страна.
Поста ви ми звучи "анти децата - врагове на обществото"
Моля ви се ...

"Кое е в най-добрите интереси на детето няма да решаваме преди всичко ние, родителите, а законът, който е пълен с мъгляви определения, и държавните чиновници, които ще го тълкуват и прилагат по свое усмотрение"
Не чиновниците тълкуват закона

"В името на „най-добрите интереси на детето“ чиновниците ще могат да ни задължават с предписания относно конкретните действия, които трябва да предприемем, за да бъдем добри родители на децата си"
Какво лошо има в това да те принудят или пък помогнат да бъдеш добър родител, ако не си такъв?

"Мнението и желанията на децата ще важат наравно, а на практика и по-силно, от нашето мнение и преценка като техни родители. Ако държавните органи преценят, че така ще е по-добре за децата, те ще има право да разпитават децата в наше отсъствие, като ги консултират относно правата им и им помагат да оформят мнението си"
И това е лошо? Децата да имат мнение и желания за себе си?

"Когато решаваме важни въпроси, свързани с отглеждането и възпитанието на децата си, ще трябва да се съобразяваме задължително с тяхното мнение и желания. Няма да имаме право да настояваме те да се съобразяват с нашите ценности и принципи, ако не са съгласни''
Кой определи, че вашите ценности са на по - високо ниво от това на децата?  Ако вашите ценности, са ценности, тогава ще ги гарантира и закона.

"Ако дете над 14 години не е съгласно с решенията и ценности, на които настояваме като родителите, то ще има право да се обърне към районния съд лично или чрез дирекция „Социална подкрепа” по настоящия си адрес. Държавните органи ще го консултират и ще защитят правото му. По-малките деца също ще могат да се обръщат към социалните служби с оплаквания от наши решения и да получат от тях консултиране и посредничество"
Какво против това пострадали деца или такива, които се чувстват застрашени, да има от кого да потърсят съдействие?!?!?!? Свидетели сме на толкова насилие в семействата ...

"Ще сме длъжни да осигуряваме на децата си свободен достъп до информация, за да могат те свободно да формират ценностите и възгледите си. Това означава, че родителите няма да имаме право да контролираме достъпа им до интернет сайтове, печатни материали, телевизионни програми и др. с вредно и опасно според нас съдържание"
Ако съдържанието на даден сайт, например е наистина опасно, надали някой ще ви глоби за това, че сте ограничили достъп до него. Зависи вече какво вие намирате за опасно ... май се разминава с общоприетото такова

"Като родители няма да имаме право да упрекваме и наказваме дори умерено децата си, защото причиняването на болка или страдание на детето, даже без разстройство на здравето му, ще се счита за „физическо насилие“, всички форми на отрицателно отношение, които биха могли да имат вредно въздействие върху детето ни, - за „психическо насилие“ от наша страна"
Ей това повече не ми се коментира. Недопустимо е да давате дори за пример това под заглавие "...против семейството"

"Без да бъдем предварително уведомявани и без да е нужно да дадем съгласието си, децата ни ще получават задължително обучение по сексуално репродуктивно здраве и семейно планиране (включително аборт) в системата на предучилщното и училищното образование по програми, спуснати от МОН"
И слава Богу, току - виж намалели абортите ...

"Няма да имаме право да избираме формата на образование на децата си. Ще сме длъжни да подсигуряваме присъствие в държавно училище от 5 до 16-годишна възраст, без да имаме право на контрол над средата и учебните програми там''
Едва ли в държавното училище ще застрашат физическото и морално здраве на децата Ви! Спокойно, не е лошо да се ходи на училище!

''Социалните работници ще имат свободен достъп до редица държавни информационни бази данни, както и вътре в дома ни, за проверка. Техните оценки ще бъдат меродавни за нас, а предписанията им - задължителни''
От какво точно ви е страх?

АБЕ ВИЕ НОРМАЛЕН/НА ЛИ СТЕ??????


Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 17:42 от -Рея–

# 10
 • Мнения: 0
Съгласна съм с Ts_r и се питам какво дава право на чиновниците да се бъркат в личните взаимоотношения в едно семейство и ако сега не правят нищо, не означава, че в бъдеще ще се запази това статукво на нищо правенето. И въобще гледайки горчивите плодове, които берат сега страните приели такъв закон, се чудя защо ще трябва това да се експериментира и в БГ?  Какви гаранции ми дава държавата , че ще се справи по-добре с възпитанието и отглеждането на моите деца, тя ли ги е родила, научила да ходят, кърмила??? Като гледам не може да се справи с неща, които са основни нейни функции като престъпност и магистрали ако щете, та сега изисква да си дадем и децата. То родителите с какви права ще останем накрая??? Освен да раждаме и работим до гроб? Аз лично ще упражня правото си сега, че знам ли утре дали ще го имам Simple Smile

# 11
 • Мнения: 0
Рея, съгласна съм с тебе, но не мислиш ли, че това трябва да го решаваме ти и аз в лични разговори и лично израстване? Докъде сме я докарали, щом мислим, че държавата трябва да ни отглежда децата? Това ми звучи безотговорно, та децата въобще виждат ли се с родителите си, като по цял ден са по обществени заведения - наречени училища? Въобще възможно ли е някакво възпитание, като по цял ден родителите бачкат, а децата  са по институции....то само и това остана държавата да ги взима от родилния дом, какъвто впрочем е замисълът на Троцки - комунист, да се изземат децата от родителите и да се дадат на държавата. Тук не се касае само за психология, а за философия и прокарване на идеология! Замислете се само и си задайте въпросите.

# 12
 • Мнения: 106
... да се изземат децата от родителите и да се дадат на държавата. Тук не се касае само за психология, а за философия и прокарване на идеология ...
Нали не мислите наистина, че това може да се случи в нашето съвремие и , че някой цели да ви отнеме децата? Някаква параноя гони обществото ни, забелязвам в последно време.
Държавата няма да ви отглежда децата, Тя само ще гарантира правата и свободите им.
Почти всяко българско дете е жертва на домашно насилие - физическо, психическо, а често и сексуално. Трябва някой да ги защити в случаи, в които собствените им родители не го правят, а напротив - превръщат ги в жертви.
Нали не мислите, че ако вие учите детето, че е нередно да се боде и не му позволите, ще дойде някой и ще ви глоби за това, че не сте уважили неговото право на личен и свободен информиран избор? Защото авторът на темата едва ли не така представя нещата. Законът е с цел да защити децата, не в техен ущърб.
И ако един баща изнасилва 2 годишната или 12 годишната си дъщеря, аз съм ЗА да бъде  изведена от семейството! Както и ако не я пуска на училище ... Както и ако я бие ... С еднаква сила и строгост за всеки един от примерите! За това става въпрос, не за друго.

# 13
 • Мнения: 0
Да, Рея, и аз съм съгласна, но случаите за които говориш, вече са законово регламентирани в Наказателно Процесуалния кодекс и се водят престъпления, така че този закон е напълно излишен, освен, ако държавата не иска да гушне парите на европейския данъкоплатец. Каква е разликата между циганите пред социалните ни бюра и българите пред Европа?
А относно психологията има мноооого психолози и психологически школи, държавата на коя школа е привърженик, че решава, че тази психология е права , а друга не е. В закона има много вратички и неточности, а и ако си прослушала пуснатите видео-филми ще ти се изправи косата, в тях никой не наказва децата си физически нито ги насилва нито изнасилва.....ето за това иде реч.

# 14
 • Мнения: 1 855
Мисля, че вместо да се занимават с подобни проекто предложения,
нека да докажат, че мислят за бълг.деца - на всяко дете до 18 г. -
по една минимална РЗ за страната.
Родителите, които не желаят да я получават, да я внасят в детски фонд
за "деца в неравностойно положение".
Децата изискват грижи и средства, а не неприложими закони.

Общи условия

Активация на акаунт