Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Достатъчен ли е сънят на децата ви и смятате ли, че трябва да се будят в 15.00 часа от сън ?

Опции:

* Може да изберете максимум 4 опции.

 • Мнения: 1 217
Здравейте. Все се опитвам да си отговоря, и все не успявам, защо трябва да будят децата в 3 часа следобед вместо да ги оставят да се наспят ? Доказано е, че за малките деца сънят е здраве, освен това предимно по време на сън се отделя така нареченият растежен хормон, затова възрастните хора казват, че децата растат докато спят. В 50% от случаите децата са видимо преуморени и изнервени след детска градина. Според персонала имали програма, която трябва да спазват. " Програмата " доста често включва свободни игри, рисуване, гледане на филмче. Не е ли безмислено да събудиш едно дете от сън за да да гледа детско ?
Другото необяснимо нещо, поне за мен е, че децата могат да се водят до 9 часа, но ако го заведеш след 8.30 си губи закуската. Защо трябва да я губи ? Ясно ми е,че гледат всички деца да ядат заедно, но мисля, че не е чак такъв проблем ако някое закъснее и си хапне филията по-късно.
Иначе, моето дете няма проблем с градината и ходи с удоволствие през по-голямата част от времето. В случаите, когато не боледува често де, защото почти не им помагат за обличането, а отделно много родители водят децата си болни или неизлекувани.
На вас кои неща не ви харесват, ако има такива ?

# 1
 • Ямбол
 • Мнения: 24 487
Сега като се замисля, май няма какво да нарека безсмислено. Само някои неща, които са тръгнали в повечето случаи от родителите, като например минерална вода и пластмасови чашки, събиране на пари за всякакви дребни и едри консумативи, носене на играчки от вкъщи, телевизор в стаята.
Ако се сетя нещо, ще допълвам.
Режимът ми допада и смятам, че така трябва да бъде.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 351
При нас всяко дете дошло до девет часа яде, е, последните ги карат да бързат и гълтат като патета. В 9.00 им почват заниманията и не си представям че закъснелитемогат да се отделят и да разсейват цялата група. За буденето - два часа им стигат да спят. Съжалявам, но за мен едно дете на три години вече трябва да свиква, че светът не се върти около него и че трябва да се вписва в ритъма на околния свят. Режимът е полезен и задължителен, ако са ти поверени 25-30 говедца  Laughing

# 3
 • Мнения: 5 578
Децата закусват заедно, защото после вече закусилите се разсейват. Не може някой да закъснее и да седне да яде, когато напр. другите вече работят нещо, като е закъснял, да се е наял.
Така мисля.

Децата /поне при нас/, първа група, лягат в 12:30, 12:45 и стават в 15:30, това са 3 часа, предостатъчно сън.

Съгласна съм с Лиляна, че носенето на играчки от къщи е дразнещо, в случая моето дете всеки ден носи пълни джобове и в ръцете си, поне по 8 неща. В момента е в такъв период, че много се тръшка и реве и госпожите позволиха. Аз не мога да я накарам да не носи, поне на този етап, защото ще изпадне в истерия. Но скоро ще забраня, при първа възможност.

# 4
 • Мнения: 10 583
Дете, станало сутрин в 7 е нормално да бъде сложено да спи към 13 часа, както и да бъде събудено към 15-15,30. Кофти става при 3-та и 4-та група, когато повечето вече не спят изобщо следобед. И колкото и да не ви се вярва, м, да, да, работят по програма.

# 5
 • Мнения: 5 940
Да се закусва в по-късен час, смятам, че разстройва реда, програмата. Но  защо не да се водят някои деца  и след 8.30, ако са закусили вкъщи. Нашето работно време, например, позволява по-късно да го водим и повече да е с нас. Той закусва вкъщи и досега не сме имали проблем.
За съня - синът ми не си доспива, но предполагам, че причината е, че му е рано 12.30 и се върти, докато заспи. Но все пак е трудно да се съобразят с нуждите на всички.

# 6
 • Мнения: 1 217
За мен едно дете се е наспало, когато само се събуди от сън. Два пълни часа сън може би са достатъчни на повечето деца, но дали им се събират по толкова ? Съмнявам се. За разсейването - да, когато са започнали занимания не е редно да се закусва, но щом регламентът е до 9 часа да бъдат заведени, то отишлите до този час би следвало да не си губят закуската. Или поне до 8.45. При нас децата започват да се подготвят за сън около 12.45 и според мен повечето не заспиват преди 13.30, започва се едно шушукане, кикотене, при нас леглата са на два етажа и често ми споделя, че детето над нея и шепне " подай ми ръчичка " Simple Smile , все нормални неща. Мисълта ми е, че ако нямат някакви сериозни занимания - музика, спорт, български или каквото там учат, няма никакъв смисъл да се будят онези, които още спят. Иначе, вода редовно слагам, защото не са и достатъчни течностите и искам да съм сигурна, че пие, играчки носехме само в началото, със съгласието на персонала, за да свикнат по-бързо. Вярно, трябва да има режим, но когато е за сметка на спокойствието и нервите на децата, дали е редно да е толкова строг ? В Англия например не е така. Вярно, че градината е около 2000 паунда месечно и на една госпожа се падат не повече от 3 деца, но онези, които не спят - не се насилват да спят, а онези, които имат нужда от повече сън - осигурява им се. Тук ми е ясно, че трудно ще стане, най-малкото поради липса на помещение, където неспящите да рисуват примерно, но за буденето като че не съм съгласна.
Дете, станало сутрин в 7 е нормално да бъде сложено да спи към 13 часа, както и да бъде събудено към 15-15,30. Кофти става при 3-та и 4-та група, когато повечето вече не спят изобщо следобед. И колкото и да не ви се вярва, м, да, да, работят по програма.
Когато се следва стриктно програмата - ок, но да се будят за да гледат филми и да се търкалят по земята няма никакъв смисъл. Не виждам какво пречи да поспят ( онези, които спят ) до 15.30 - 15.45, при положение, че повечето родители си вземат децата около 17.30, а повечето спортни занимания следобед са след 16.00 часа.
След 9 часа при нас врата се заключва за да са по-спокойни, а няма кой да стои и да отключва на родителите. Съгласна съм, че няма как да се съобразят с  нуждите на всички и всичко останало мога да приема, освен буденето, защото децата се преуморяват и изнервят. Не че не сме го приели де Simple Smile Просто ми беше любопитно да разбера дали на повечето деца сънят е достатъчен. Вярно, че моята госпожица обича да си поспива, но ми казва, че и други деца , освен нея, ги будят.
Добавих и анкета  bouquet

Последна редакция: вт, 22 ное 2011, 09:35 от катюнгелче

# 7
 • Мнения: 13 999
Режимът според мен е добър, естествено, че винаги ще има недоволни, но все пак там са събрани толкова много деца. Моето например го будя в 6,30, защото рано почваме работа, и тя си спи без проблем на обяд. Има такива обаче, които ги водят в 9 и на тях въобще не им се спи- нормално, и моята събота и неделя не спи.
Режим трябва да има, ще го усетите като тръгнат на училище.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 351
Катюнгелче, като ги будят към три, е предвидено да се обличат и пишкат към двайсетина минута, още двайсет за закуска и малко почивка преди заниманията от 16.00. Иначе гласувах с втора опция - моята е много поспалива, а и става много рано заради нас, но се опитвам да си наваксва с ранно лягане.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 077
 На мен също ми харесва режима в детската градина. Освен това в нашата детска градина позволяват децата да се водят след 9.00 ч., но трябва да са закусили. Не разбирам какъв е проблемът? След като можеш да го водиш в 9.00 ч. според мен спокойно може детето да закуси вкъщи. Не може детската градина да е по вкуса на всеки. На мен също не ми харесва, че се водят болни деца с бележка от ЛЛ, че са здрави или че се мъкнат играчки от вкъщи, защото така децата парадират с тях.
По въпроса за спането. Представете си, че оставят няколко деца (доколкото знам повечето деца в нашата 2 група вече не спят вкъщи) да си доспят, тогава какво ще прави учителката останалите деца? Ще им каже сега вие тихо тука си играйте и пазете тишина, за да не събудите другите? Как ще стане това?
Не знам, аз лично не съм видяла след обяд, когато отивам да взема дъщеря си (между 17-17.30 ч.) преуморени или недоспали деца, напротив всички преливат от енергия и дори при хубавото време искат да си играят още на площадката.

# 10
 • Мнения: 13 999
Намирам за ненужно носенето на бележка след отсъствие. Всички знаем как се вземат такива бележки  Mr. Green
Ненавиждам воденето на болни деца  #2gunfire.

Т.е. оплаквания от градината нямам, по - скоро неща, независещо от нея  Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 1 504
Не е достатъчен, но трябва да има режим  Peace
Залепените изисквания и наредби как в заведението не се допускат хремави и болни деца....и като си я взимам всяко второ е с кашлица и течащ нос....
Високата нездравословна Т, която се поддържа откакто е пуснато парното.

# 12
 • Мнения: 1 217
Deni-meni, да съм казала, че има проблем ? Просто ми е интересно мнението на останалите, защото лично на моето дете не му стига съня и от опит знам, че когато е заспала дълбоко и е много преуморена, дори къртене с бормашина от съседите не я буди. Затова смятам, че заспалите дълбоко деца не пречи да се оставят да се разсънят сами.
То е ясно, че щом посещава детска градина сме приели режима и сме се нагодили към него ! Гледам да я слагам по-рано вечер и така компенсираме. Но продължавам да си мисля, че за тяхната възраст здравето и спокойствието са по-важни от всичко.
Бъръльо-бъръльо , приличат си госпожиците ни Simple Smile

# 13
 • Мнения: 771
За съжаление в тази възраст децата /и родителите/ са различни. Няма как да се оставят 1,2 деца "да си доспиват". Те няма да се събудят сами, а ще ги събуди шума, което е същото. Към 5,6 г. пък, голяма част от децата отказват да спят. Тогава става страшно. Повечето лежат по 2 ч. и се чудят къква щуротия да измислят, учителката шътка и 4,5 деца спят. Абе няма угодия. Може би просто вечер малчовците трябва да си лягат рано. Peace

# 14
 • Мнения: 3 365
За мен в ДГ в която е сина ми няма безсмислени правила,децата се водят до 8:20 след този час не се приемат деца,проблем създаваме веднъж седмично,когато няколко деца посещават логопед в друга ДГ и трябва да ги вземем минути след 12 ч.и върнем към 13:30 ч. - трябва да обядват малко преди другите деца и се връщат когато останалите са вече по леглата,но по думите на госпожите 2-3 от всички деца само не спят,а ставането е в 15ч защото след това отново имат занимания .

Общи условия

Активация на акаунт