*********************************** рекламна публикация ***********************************


На 22 ноември 2011 г. Cryo-Save България, българският клон на най-голямата европейска тъканна банка за стволови клетки, обяви 3 000-та си успешно взета и съхранена проба. По същото време беше обявена и 200 000-та проба, съхранена от компанията в световен мащаб.
За да ознаменува това събитие, Cryo-Save предложи услугите си безплатно на първия клиент, който се обърна към компанията на 22 ноември. От същата дата до края на годината тъканната банка предлага и специални ваучери за отстъпки на клиентите си. Всеки клиент на Cryo-Save, който доведе друг, печели и за двамата остъпка от 200 лв.


Cryo-Save е призната официално за най-голямата семейна банка за съхранение на стволови клетки в Европа.
В момента Cryo-Save присъства в над 40 държави на 4 континента, притежавайки ултра-модерни лаборатории за обработка и съхранение на стволови клетки в САЩ, Белгия, Германия, Дубай, Индия, Южна Африка и Франция. Тя е единствената европейска тъканна банка, която успешно стъпи на северно-американския пазар и единствената тъканна банка, която е листвана като компания на Ню-Йоркската фондова борса (NYSE).


Макар да се предлага вече повече от 5 години в България, индивидуалното клетъчно банкиране на стволови клетки е все още нова и сравнително непопулярна услуга. В страната стволови клетки годишно съхраняват между 1100 и 1200 семейства. Услуги по извличане, крио-съхранение и предоставяне за терапевтични цели предлагат 8 частни тъканни банки и една обществена банка. При публичното банкиране биологичният материал от донора се дарява на публичната банка. До 6 месеца банката трябва да прекъсне връзката и проследяемостта между проба и донор. Всички проби се изследват за тъканни антигени и профилът им се вкарва в международен публичен регистър, достъп до който има всяка една европейска клиника. При поява на пациент в нужда и с подходящ профил на съвместимост, пробата може да бъде размразена и предоставена за ползване срещу заплащане. При индивидуалното банкиране, Cryo-Save предоставя пробата на донора безплатно.
В условията на икономическа криза броят на семействата, които се възползват от тази „биологична застраховка живот”, намалява в световен мащаб. През 2011 г. се очаква в България около 1,5% от около 70 хиляди новородени да дадат стволови клетки от пъпна връв за замразяване и съхранение. В други европейски държави този процент варира между 3 - 5% (Германия, Франция, северни държави) и 8-13% (Испания, Италия).


Стволовите клетки могат да означават разликата между живота и смъртта за донорите и техните близки. Към днешна дата има около 80 заболявания, предимно на кръвта и имунната система, които могат да бъдат лекувани със стволови клетки, като тe намират все по-широко приложение. Наскоро Американската агенция за храните и лекарствата даде разрешение за употреба на първия клетъчен продукт на базата на стволови клетки, предназначен за трансплантации; значителен интерес бележи и приложението на стволови клетки, извлечени от мастна тъкан, в пластичната хирургия.


Взимането на проби от кръв и тъкан от пъпната връв на новороденото е своего рода биологична застраховка за неговия живот“, казва д-р Асен Пачеджиев, изпълнителен директор на Cryo-Save България. Взимането на биологична проба от кръв и тъкан от пъпната връв и от подкожна мастна тъкан при затваряне на оперативния разрез при раждане със секцио са много кратки процедури, които не крият риск нито за майката, нито за новороденото.


Към момента трансплантацията на стволови клетки е стандартен метод за лечение, но логистичните и организационни трудности често се явяват най-големият проблем. Трудно се намират или липсват подходящи донори, разходите са високи“, обяснява д-р Пачеджиев.
Едно от важните предимства на индивидуалното и семейното клетъчно банкиране се състои точно в това, че във всеки един момент имате на разположение вашите собствени, респективно, тези на детето ви клетки, казват експертите. Другото важно предимство е, че липсва риск от реакция на отхвърляне и че няма нужда от предварителното извършване на скъпия тест за тъканна съвместимост.


В момента текат повече от 3 000 клинични проучвания със стволови клетки, като някои от тях частично са завършили и то с много обнадеждаващи резултати. Стволовите клетки, вероятно ще бъдат алтернатива за лечение при сърдечно- и мозъчно-съдовите заболявания, при диабет от 1-ви тип, при детска церебрална парализа, при аутизъм. Интересни са възможностите при множествена склероза, при болестите на Алцхаймер и Паркинсон, както и при други невро-дегенеративни заболявания.


Повече информация можете да намерите на http://www.cryo-save.com/bg
                   Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 23:52 от BG-Mamma™