Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 433
Здравейте,
От 2009-та година имам адресна регистрация в София, община Триадица. По лична карта постоянният ми адрес е в гр. Пловдив.
В началото на 2011-та година исках да си сменя личните документи, но в община Триадица ми поискаха декларация за съгласие от собственика на апартамента, в който живея.
Проблемът е, че собственичката живее извън България от 7-8 години и нямаме връзка с нея.
В началото на месец октомври ми изтекоха 2-те години майчинство и трябва да прекратя трудовите отношения с работодателя си, тъй като заради финансовата криза персоналът е сведен до минимум.

Въпросът ми е, в кое бюро по труда трябва да се регистрирам? В Пловдив или в София?
Заради невъзможността за промяна на адрес, не съм получила и помощ за първо дете.

Моля за съвет къде да подам документите си?

# 1
  • Пловдив
  • Мнения: 18 235
Помощ за  първо дете може да получиш все още (до 3 г на детето се получава)-от социалните в Пловдив.Също тук трябва да се регистрираш в БТ.Но как ще идваш да се разписваш всеки месец?
Смени постоянния си адрес със софийски.Дори да е на друг адрес.Намери някой,който ще се съгласи да се рег на неговия адрес

# 2
  • София
  • Мнения: 433
♥Elfita♥, Благодаря за информацията, писах до агенцията за социално подпомагане и ми казаха, че мога да се регистрирам и по временен адрес, ще ти paste-на отговора им, ако нещо от него ти влезе в употреба   bouquet


===========
Съгласно чл. 18., ал. 1 от Закона за насърчаване на заетостта /ЗНЗ/: ”Всеки български гражданин, както и всеки гражданин на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, който търси работа, може да се регистрира в едно от териториалните поделения на Агенцията по заетостта /т.е. в Дирекция „Бюро по труда/ в страната”.

Съгласно ал.4 на същия член от Закона: ”Регистрацията се извършва по постоянен или настоящ адрес”, т.е избора е Ваш. При регистрацията си Вие декларирате статуса си на безработно лице, като в 7-дневен срок от промяната в декларираните обстоятелства /вкл. промяна на адресната си регистрация/ следва да уведомите Бюрото по труда, в което сте регистрирана. Съгласно чл. 20, ал. 1 от ЗНЗ лицата, които са регистрирани като безработни, са длъжни да изпълняват препоръките на трудовия посредник, както и предвидените действия, срокове и график за посещения. При писмена покана от поделението на Агенцията по заетостта безработните лица са задължени да се явят на посочените дата и час.

Госпожо, Бюрото по труда е посредник на пазара на труда. То приема, информира и консултира търсещите работа лица за свободни работни места /СРМ/, вкл. по Програми и мерки за обучение и заетост, предложени от страна на работодателите, като насочва към подадените заявки само тези клиенти, регистрирани в ДБТ, които отговарят на посочените от фирмите изисквания. Паричните обезщетения за безработица се отпускат и се определят като размер от Териториалните поделения на Националния осигурителен институт /РУСО или СУСО/ въз основа на подадено заявление до тях, като право на парично обезщетение за безработица имат лицата, които са регистрирани като безработни в Бюрото по труда и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4 от КСО.

Общи условия

Активация на акаунт