Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 22
Здравейте!

Моля модераторите да преместят темата, ако е в неправилен подфорум.

Бременна съм в 34-та седмица, нормално протичане до момента, термин първата седмица на януари.

Преди дни разбрах, че мой близък е боледувал от туберкулоза на лимфните възли. Прекарал е лечение, което е приключило около половин година, преди да забременея. Но след края на лечението не си е правил изследвания, които да посочат резултата - дали е успешно, в каква фаза е приключило. Контактите ми с този човек са битови, не твърде близки, но достатъчно активни.

В момента очаквам той да направи въпросното изследване и да ми даде възможно най-пълна информация каква точно е била диагнозата и как е протекло лечението, тъй като досега не е счел за необходимо да се задълбочи по въпроса за състоянието си - доколко е излекуван и дали има опасност за неговото здраве и това на околните (в частност за мен като бременна).

Не коментирам дали това е правилно, уважавам този близък човек и предполагам, че е имало причина за това отношение към проблема, но за мен е важно да съм информирана, за да се предприемат необходимите стъпки спрямо мен и бъдещото дете, ако се налагат такива.

Следящият ме гинеколог каза, че не знае какво се прави в такива случаи, да си взема направление от джипи-то за болница по белодробни заболявания.

Ако някой от вас се е сблъсквал с подобна ситуация, моля да споделите опит.

Благодаря предварително за отговорите.

# 1
  • Мнения: 1 280
Май напразно се притеснявате. Не знаех точно за този вид ТБ, но сме разговаряли с моя позната, която е специалист по извънбелодробните форми на ТБ. Според нея болните от тях не представляват опасност за нас. Единствено тези с белодробна ТБ могат да бъдат заплаха и пак не се знае. Ако имунитетът ни е добър, даже и тогава няма от какво да се безпокоим. Случвало се е да напиша в други подобни теми, че моят баща прекара белодробна ТБ, когато бях в 5-ти клас, но ние с майка ми нямахме проблеми. Моето БЦЖ беше от 1-ви клас.

Но, ако искате можете да попитате и тук:

puls.bg

# 2
  • Мнения: 85
Не се притеснявайте, човек може да е болен от туберкулоза и да е абсолютно безопасен за околните. Тези, които отделят бацили и могат да заразят други хора обикновено се настаняват в клиники, тези с мултирезистентна туберкулоза дори в изолирани отделения, докато не се овладее болестта и бацилоотделянето, но наистина става въпрос най-вече за много напредналите стадии на нелекувана белодробна туберкулоза.. другите болни си водят съвсем нормален социален живот, без да са заплаха за другите, познавам и деца с такава диагноза, които ходят на училище.

# 3
  • Мнения: 22
Благодаря за отговорите!

# 4
  • Мнения: 530
Бащата на моя позната имаше контакт с болен от туберколоза докато тя беше бременна, после дойдоха съмненията и за него. Не счете за необходимо да посети лекар. Роди се детенцето и се разбра, че въпросният човек е с туберколоза, влезе в болница, седя там 2 месеца и се излекува. Искам да подчертая, че никога не е прекъсвал контактите си с дъщеря си и бебето впоследствие, ходил им е на гости  и преспивал у тях дори когато се  е водил заразен и е бил на лечение в болницата. Нямаше абсолютно никакъв проблем за жената докато беше бременна, а и като се роди бебчо нямаше проблеми и за него. Едва ли ще има и при теб, а и ти си вече накрая.

Общи условия

Активация на акаунт