Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 ноем. 2011, 09:50 ч.

Лимонова крем торта

  • 1 504
  • 6
  •   1
Отговори
  • Мнения: 22
Реших да споделя тази тортичка, тъй като не видях да има подобна, а тя стана много вкусна и заслужава да и се обърне внимание.


http://www.buonomamma.com/2011/11/blog-post_23.html

Самата торта се състои от три слоя -  маслено тесто, крем и  бисквитено/кексово тесто, които се изпичат едновременно.

Маслено тесто:

500 гр. брашно
250 гр. масло
125 гр. пудра захар
100 гр.  яйца  (2 яйца)
2,5 гр. сол разтворени в 10 гр. лимонов сок
3 гр. бакпулвер
ванилия
настъргана лимонова кора

Смесете брашното с мекото масло  и след това прибавете останалите продукти. Омесете тесто, оформете на топка и оставете поне за 1 час в хладилника.

През това време направете крем  от:

100 гр. захар
2 жълтъка
2 супени  лъжици брашно
200 мл. мляко
1 лимон
50 гр. масло

Разбийте жълтъците с захарта, прибавете пресятото брашно, сока и настърганата кора на лимона, млякото и мекото масло. Всичко това поставете на умерен огън да се сгъсти.  Веднага след това сложете да се охлади.

!!!Относно лимона -  на мен , а и на близките ми се оказа малко в повече като количество, може да е било и от самия сорт или големина, но следващия път смятам да намаля количеството на лимоновия сок в крема, въпреки, че останах изненадана, че на детето много му хареса и не се оплака от кисело!!!

И докато се охлажда крема, направете бисквитено / кексово тесто:

2 яйца + 1 жълтък
100 гр. захар
100 гр. разтопено студено масло
120 гр. брашно
20 гр. нишесте
8 гр. мая  (аз използвах 1 пакетче от 7 гр. суха мая)

Разбийте яйцата с захарта до побеляване. Прибавете маслото и след това пресятото брашно с нишестето и маята.

Извадете охладеното маслено тесто и добре разтелете върху дъното и стените на тавичка 24/26 см (аз не я омазних и набрашних, тъй като сметнах, че има достатъчно масло в самото тесто). Изсипете отгоре изстиналия крем  и завършете с бисквитено/кексово тесто.

Изпечете в предварително загрята фурна на 160 ° C  около 50 минути. Оставете сладкишът да се охлади напълно, извадете от тавичката и поръсете с пудра захар.


Надявам се, че и на вас ще се хареса.

# 1
  • Мнения: 631
ммммммм, ще се пробва, благодаря  bouquet

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 3 304
Мернах я аз тази тортичка в другата тема и щях да питам за рецепта!

Надига ли се много? За пръв път виждам кексово тесто с мая.

# 3
  • Мнения: 2
Здравейте! Още като я видях тортата преди няколко дни в другата тема и ме грабна! Вчера сутринта я направих, но с количеството наполовина, защото тук кръглите тави са рядкост и единствената, която имам е с диаметър 22 см. Получи се прекрасна, много свежа и вкусна торта, с продукти лесно откриваеми във всяко домакинство!
 Следващия път, мисля да направя лимонения крем с оригиналните количества, тъй като е много вкусен и ми се стори малко Simple Smile Много благодаря за интересната рецепта! И не се надига бисквитеното тесто от маята, доста стегнато дори се получи.

# 4
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 488
Страхотно изглежда, копвам си я и ще я направя в най-скоро време - много обичам всичко с лимонов вкус...
Поздравления за прекрасните снимки  bouquet!

# 5
  • Мнения: 22
andfig , много се радвам , че си я направила, а най-важното, че ти е харесала.

Tari Tasartir   и аз за първи път правя кексово тесто с мая, надигна се нормално според мен, дори ме беше страх, че без втасване нищо няма да стане, но се получи доста добре.

RoniBonboni , mari_eta , ще се радвам да чуя и вашите отзиви!


# 6
  • Мнения: 631
За сега се старая да съм повечко в лунната тема, защото когато направя торта почти инаги си я хапвам сама, просто малката не обича торти, които не са бисквитени и шоколадови, а татко и - той само тулумби яде и ябълково руло - иначе месо - но за някой празник ще я опитам и ще почерпя роднини.
Може и по-скоро - само да ги махна тези 2кг и почвам отново  Joy Joy Joy

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт