Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 619
Здравейте!
Всички знаем колко е отчайващо положението с приемането на децата ни в детски ясли и градини. Отделен е въпросът какво се случва с тях в тези заведения ако бъдат приети. Вярвам, че има много родители, които не са успели да намерят място за децата си, както и такива, които просто не желаят децата им да посещават детско заведение в буквалния смисъл. Но при всички положения децата ни имат нужда от общуване с други деца, групови занимания,развиване на социални умения и др. Мисля, че именно ние, родителите, сме тези, които сами могат да създадат такова място. Място, отговарящо на представите на всички ни за "добро" , и по-достъпно от частно детско заведение.

Идеята, която ми идва чисто първосигнално, е съвсем неофициално група родители, с що-годе еднакви виждания, да наемат подходящо място, да го пригодят за целта като всеки помага както и с каквото може, и да водят децата си там, а наемът, сметките и всички разходи да се разделят по равно. В зависимост вече от мнението и вижданията на всеки един, да се уточни дали да бъде нает педагог или майките да се редуват в грижите, дали храната да бъде доставяна или приготвяна от родителите, какъв да бъде цялостният ред и протичането на един ден и така нататък.

Средната цена в Пловдив за частно заведение е около 400лв. По мои груби сметки ако се съберат 10 родители, около 200лв на месец ще бъдат достатъчни. Може и по-малко, зависи от уточняването на всички детайли. А колкото повече родителите взимат лично участие в процеса, толкова по-вероятно е и тази сума да е по-ниска.

Това е горе-долу виждането ми за нещата. Разбира се, има много неща за обмисляне и конкретизиране, но се надявам, ако има хора, които се интересуват, заедно да обсъдим всичко и да избистрим цялостно картината и приоритетите на всеки един. Ще се радвам на мнения и предложения.

 

# 1
 • Мнения: 3 161
За съжаление, колкото и да са по-ниски наемите и заплатите в Пловдив, сумата от 200 лв. ми се струва нереално ниска... не пропускайте и началната инвестиция, която също не е малка...

# 2
 • Мнения: 28
Здравейтe,
имам син на година и половина. След доста години извън Пл (и България) виждам за съжаление, че в нашия град няма абсолютно никакви алтернативи на яслите или пък каквито и да е занимания, курсове и т.н. за деца до 3 год. Всички неща, които намерих, вкл. родителски кооперативи, са в София. Би било хубаво, ако нещо такова се осъществи и тук. Цени не мога да коментирам, трябва да се сметнат нещата конкретно, пък и зависи и от качеството, което се търси, колко личен труд се влага от родителите и т.н. В един форум имаше доста инфо, събрана от софийските основателки на кооперативи, ще е полезно със сигурност.
Накратко имам интерес и се надявам, че поне още няколко ще проявят такъв, за да може вече конкретно да говорим.

# 3
 • Мнения: 3 161
Доста информация (но без цени Wink) има и тук: http://priateli.info/?page_id=1735 сайта на "Плейцентър Приятели".

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 78
Звучи интересно. Учудвам се, че няма особено голям интерес. Синът ми след месец става на 3 години, но ще стои в ясла до септември, което никак не ме радва. А сега очаквам и второ дете, та се чудя как да постъпим - с размера на майчинските ни ....

Проявявам интерес и ще следя темата. Определено е добре да се коментират конкретни цени и неща.

Поздрави!

# 5
 • Мнения: 12
Здравейте, мами! Аз не пиша във форума (общо взето само чета, така се случва), но тази тема много ме вълнува. Миналото лято много сериозно обсъждахме този въпрос с група майки от Пловдив, но поради бавната организация повечето се отказаха. Сега сме останали две майки, които още се надяваме идеята да се осъществи, не знам и аз как, имайки предвид, че и ние не сме много цъфнали и вързали финансово. Въпреки това, смятам, че не трябва да се отказваме от идеята и наистина ако има желаещи можем поне да се срещнем и да търсим начин, аз вярвам, че може да стане.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 789
И аз поддържам една такава идея. Но именно там е проблема, че си остава само идея. За да се случи май ще трябва да сме по-наясно с цялата организация на нещата и най-вече- да се предприеме нещо.  А и май няма да излезе толкова евтино...

# 7
 • Мнения: 6 337
И аз да ви следя. Hug

# 8
 • Мнения: 23
Здравейте мами, случайно попаднах на темата,търсейки инфо за родителски кооператив,виждам че има много малък интерес,ако има още някой интересуващ се,аз предлагам да се съберем на една среща и да видим дали можем да задвижим нещо такова,защото май нямам голямо желание синът ми да посещава ясла,пък като гледам нямаме и голям шанс!Нямам финансова възможност за някакъв вид частни занимални,така че с общи усилия мисля ще е по-евтино и много по-удобно за нас и децата. Ще чакам да видим кой ще пише и давайте предложения за една среща.
Хубав ден! Simple Smile

# 9
 • Мнения: 526
Ето ме и мен следящите темата. Ние сме приети в добра градина и чат пат я посещаваме, но имаме проблем с едната госпожа и мисля че при липса на гаранция че отношенията ни с дамата няма да повлияят на престоя на детето ми - ще се откажем. Та с една дума - имам интерес.

# 10
 • Мнения: 23
Ето ме и мен следящите темата. Ние сме приети в добра градина и чат пат я посещаваме, но имаме проблем с едната госпожа и мисля че при липса на гаранция че отношенията ни с дамата няма да повлияят на престоя на детето ми - ще се откажем. Та с една дума - имам интерес.

И от две може да се започне нещо Simple Smile Да изчакаме да видим дали някой още ще пише Simple Smile

# 11
 • Мнения: 619
От началото на темата сме общо 9 човека тези, които се интересуваме.  Peace Аз имам предвид още един евентуално, така че ако всички все още се интересуват, имам предвид сериозно, вече можем да си направим една среща.

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 19:39 от Viktoria09

# 12
 • Мнения: 526
Аз също имам една позната с дете около 3, ще я запозная с темата. Ние сме в кв. Кичук Париж.

# 13
 • Мнения: 98
Здравейте, аз съм познатата на Евро, имам дете на две години и 11 месеца и бебе на 11 месеца, темата живо ме вълнува и ще се радвам да я осъществим. Също така съм и счетоводител, давайте да мислим и да действаме, да уредим една среща евентуално, да разпределим задачи и да направим едно приятно за децата ни място. Ще е хубаво не само да мъдрим , но и да видим дали ще ни е възможно да го направим, основния проблем явно е финансовият.

# 14
 • Мнения: 23
Simple Smile Ами ако искате казвайте на кого-кога-къде ще му е удобно да се видим,и ще се разберем Simple Smile Според мен е хубаво да изчакаме малко да се стопи снегът,че придвижването не е много комфортно сега.Предлагам да се съберем на една среща в детският център на Ленинград(там е безплатно),децата ще си поиграят,а ние ще си поговорим Simple Smile Давайте предложения Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт