Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 25 ноем. 2011, 18:30 ч.

Раждане в МД-София

 • 20 356
 • 317
 •   1
Отговори
 • Мнения: 955
Здравейте, настоящи и бъдещи мамчета! Никъде не открих споделени разкази и мнения на жени, родили в МД-София. А такива има за всички други АГ-болници в София. Посетих отворените врати в МД преди няколко дни и останах очарована от реновираната родилна зала, също и от отделението на 12-ти етаж. Мисля, че условият да са доста прилични там. Все още обмислям къде да родя. Страхувам се от споделени мнения за грубостта на персонала в МД. Дали е мит това, или е минало? Аз самата имам неприятни спомени, но от преди 12 години. Мисля, че за това време трябва да са се променили нещата. Ще се радвам на споделени мнения, преживяно.  Hug Как е протекло раждането с и най-вече без екип? Какво е било отношението на персонала? Достатъчно грижи ли са положени за вас? Беше ли ви поставена упойка или беше отказана? Смятате ли, че кадърно са си свършили лекарите работата? И разбира се конкретни впечатления от конкретни лекари акушерки също биха били от полза. Благодаря!

# 1
 • Мнения: 955
Хайде, мамчета, никой ли няма да сподели впечатления от там?

# 2
 • София
 • Мнения: 230
Раждах там първото си дете преди три години.
С две думи: никога не бих отишла отново в тази болница. Та ако ще и извънземните да са им направили новата родилна зала.
Писала съм подробно в поне десет теми от този форум. Нямам време да го правя пак /ако искаш можеш да разгледаш профила ми/.

# 3
 • Мнения: 955
Съжалявам за това, което ти се е случло!  Sad Изброяваш лекари, от които не си доволна. Не ги познавам повечето. Учудена останах обаче да видя името на д-р Правда Попиванова от "Майчин риск". Преди 2 седмици лежах там, заради непрестанно повръщане. Много вниамтелно подходи към случая ми. Поиска консултация от гастроентеролог, като за случая извикаха външен(в АГ-то няма такъв). Консултираха ме с ендокринолог, макар, че проблемът ми там няма никаква връзка с повръщането, също с интернист. Самата тя ме огледа много внимателно на ехограф, за да се убеди, че с  бременността всичко е наред-кръвооток, плацента, развитие на бебето. Записи ми правиха 5-6 пъти на тоновете, гинекологичен преглед. Въобще цялостно внимание. Когато се убеди, че всичко е наред, тогава ме изписаха, като естествено ми бяха приложили терапии против повръщането. Беше внимателна и любезна, както и акушерките в отделението, с изключение на една.

# 4
 • София
 • Мнения: 230
Правда Попиванова е приятелка на леля ми. Точно за това най-напред се обърнахме към нея. Не се съмнявам че в началото е искала да ми помогне. Но, щом направих едно изследване при проф. Кременски, от което се е видяло какъв е проблемът нещата се промениха. Първо, тя ме излъга че това изследване е добро. А то не е – заради него бременността ми беше лоша, а краят – фатален. Втората ми бременност, както и всички специалисти, които ме наблюдаваха по време на втората ми бременност, доказаха по неоспорим начин това. Второ, излъга ме, че само го е видяла, без да го взима. В лабораторията на професора изследването не само, че го нямаше, а и неговата служителка много дабре си спомняше, че Попиванова го е взела. Преди една година писах писмо на проф. Кременски в сайта на Националната генетична лаборатория. Професорът ми отговори, че за пръв път в неговата практика му се случва подобно нещо. Писмото ми е предал на директора на Майчин дом, а самият той е издал заповед в неговата лаборатория генетичните изследвания  да се дават лично на пациентите.  Трето, Правда Попиванова, непрекъснато ми повтаряше, че нищо ми няма – да не мисля за бременността си, а да ходя на почивка извън София. Само че аз получих възможно най-тежките усложнения, порадени от „доброто ми изследване” – ретроплацентарен хематом по маточната стена и абрупцио на плацентата. Т.е. и моят живот беше в опасност.
Има и други неща, но нямам време да пиша. Факт е че бях сложен случай и на никой не му се занимаваше с мен. Което, разбира се, не може да бъде оправдание за един истински и човечен лекар. За щастие през втората ми бременност намерих такива лекари, стоящи на много по-високо професионално и морално ниво от всички, с които имах „честта” да се срещна в Майчин дом.
Пожелавам ти успех където и да решиш да раждаш.

# 5
 • Мнения: 955
Jana 08 Hug

# 6
 • Мнения: 150
Starlet, мила препоръчвам ти да четеш неща от сорта на  "смешно ли е раждането". Ако четеш тези теми кой, къде и доволен ли е ще се побъркаш. Навсякъде има и лоши и добри случаи. Мисли позитивно и всичко ще е наред.

Пожелавам ти леко раждане и да гушкаш едно здраво и красиво бебе!  Hug Hug Hug

# 7
 • Мнения: 955
Cvetencenceto , мерси, аз я чета темата "смешно ли е раждането?", но в нея общо взето не се споменава за къде става дума. Искаше ми се да се направи една темичка за раждане в МД-София, каквито има за Шейново, Т. Киркова, дори ОБ и 2-ра градска. Тъпо е, че за най-голямата АГ-болница в страната няма такава тема. Хубаво е да се разискват и разказват впечатления за условия, екип, отношение и всичко, което може да е полезно на една бъдеща родилка или жена, която търси здр. помощ въобще.

# 8
 • Мнения: 150
За МД мога да ти кажа, че отношението на акушерките в родилното е страхотно, наистина са много мили и гледат да помогнат винаги. На 12 етаж обаче акушерките са трагедия, като отношение имам предвид. Относно хигиената и матер база, се радвам, че жените вече ще раждат в по-нормални условия, че преди ремонта просто не е за приказване. Относно лекарите не се наемам да изкажа мнение, тъй като имах усложнения, но те са по-скоро по вина на акушерката. Както и да е, аз съм безкрайно щастлива, защото си имам здраво бебче.  Това от което лично аз не съм доволна е, че визитацията за родилките представлява въпроса 'Как си?", за престоя ми там никой не ме погледна, имам предвид шевове и др. Като извод мога да кажа, че ако в момента трябваше да раждам, може би пак там щях да отида, а и неонатолозите са им много добри.
Пожелавам ти лека бременност и един щастлив финал!  Hug

# 9
 • Мнения: 955
Cvetencenceto , благодаря ти за споделенето!  Hug

# 10
 • София
 • Мнения: 271
*Starlet* Аз мога да кажа само хубави неща за Майчин дом. Раждах преди 3 години там, без да имам уговорка с конкретнен доктор или екип. Отношението на всички в предродилното и в родилното беше много добро. Аз бях с изтекли води, но без контракции и да ти кажа, поседях си доста време там и имам впечатления от няколкото екипа, които се смениха през това време. На втория ден от престоя ми включиха система и когато имах 5-6 см. разкритие помолих да ми сложат епидурална упойка, която си платих по ценоразписа на болницата. Анестезиолога беше младо момче, но явно добър анестезиолог, защото не съм имала никакви проблеми след упойката. Той минаваше периодично да ме проверява как съм. Раждах при д-р Дяволов и един млад доктор, мисля че беше Славов. Докато раждах, д-р Дяволов разправяше разни истории и създаваше една забавна обстановка, което в този момент наистина е от значение. Огромен плюс е това, че бебето е постоянно при теб и също че всички процедури, които му правят са под твое наблюдение! Ще ти кажа защо. При мен се случи така, че бебето щяха да го ваксинират 2 пъти с една и съща ваксина. Първия ден го ваксинираха и понеже аз гледам през едно стъкло, видях че го отбелязаха в картона му. На втория ден, виждам че пристига една педиатърка и вади пак някаква ваксина. Тичам аз веднага от другата страна на стъклото и я питам, какво ще прави. Тя ми отговори, че щяла да го ваксинира, тъй като нямало задължителната ваксина. Казах и, че вчера са го ваксинирали и да провери хубаво картона. Оказа се, че в картона е отбелязана васкината, но на друго място и втората педиатърка не го видяла. Нали се сещаш, че ако това беше станало в една болница, в която ти носят бебето през 3 часа за хранене, а през останалото време седи някъде, аз изобщо нямаше да разбера, че е ваксинирано два пъти! Никой нямаше да ми каже подобно нещо. Та това са ми впечатленията. Сори за дългия пост  Hug

# 11
 • Мнения: 955
Rouzi   Hug . Виждам, че пак си бременна, пак ли там ще раждаш? Аз също не мисля да избирам екип, евентуално с акушерка мисля да говоря. А видя ли новата родилна зала? Страхотна е! Леко раждане ти пожелавам!

# 12
 • София, Младост
 • Мнения: 2 197
Starlet, ти по-скоро от мен ще раждаш, ако избереш МД ще се радвам да споделиш пресни впечатления. Аз раждах там, но преди 7 години, без избор на екип и бях доволна от отношението и развоя на събитията в родилно отделение. Мога да кажа, че лекари, на които за съжаление не знам имената спасиха дъщеря ми и след това стриктно наблюдавах и мен. Не ме качиха на 12-тия етаж докато не дойде шефа на отделението да прецени колко кървя, как върви възстановяването и той лично да разреши да ме преместят.
Сега нямам никакви колебания-пак там ще раждам живот и здраве на пролет, но се замислям с този избор на екип какво да правя... не ми е за парите, но като няма да е лекаря който ме е следил не виждам смисъл просто да избирам някой.

# 13
 • Мнения: 955
viliandar , ами темата е за това - за споделяне. Така, че живот и здраве ще дам отзиви. По принцип моето първо раждане беше там, но през 1999 г. То бяха едно смътни времена. Не мога да се оплача от липса на професионализъм, но тогава не срещанах отношение по време на раждането си. Поради тази причина директно бях отхвърлила МД, като вариант за второто ми раждане, но малко по малко, събирайки впечатления везните наклониха именно на там. Включително и лекарят ми, който посещавам на частно в Токуда ми препоръча МД. Ти в кой месец си?

# 14
 • по света
 • Мнения: 1 492
Никога по никакъв повод не бих отишла да родя там отново.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт