Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 220
Здравейте момичета,

Имам дъщеричка на 3 месеца. До преди 2 седмици се хранехме изцяло на кърма, но от един момент бебка взе да суче по-малко и ми намаля кърмата. С малко лактогонни чайове и хомеопатия си повъстанових кърмата и сега се цедя и давам от шише, но незная колко мл да давам на хранене. Имаме 6 хранения за 24 часа, като педиатърката каза по 120мл на хранене. Е да ама това е една "жива мъка". Предлагам 120, но бебка не изяжда повече от 100 със зор 110.
Как мога да определя от колко мл изцедена кърма на хранене има нужда за да расте и наддава нормално?
Благодаря на всички споделили опита и мнението си предварително!

# 1
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 949
За денонощие имат нужда от около 800-900 мл мляко. Разпредели такова количество през деня в дози, които ще яде. Ако не може да изяде повече от 100 мл, опитай да зачестиш и увеличиш броя на храненията.
Дъщеря ти суче ли или само от шише ѝ предлагаш?
Важно е също дали приема други течности, освен кърма, защото ако пие и друго, те отнемат от обема на стомахчето ѝ и това в повечето случаи означава, че получава по-малко кърма от нужното.

Ето една статия по въпроса:
От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми?

Имай предвид, че бебетата, които се хранят с кърма имат доста по-различен начин на хранене и нужди от бебетата, които се хранят с адаптирани млека.  Peace

# 2
 • Мнения: 220
Нощни очи благодаря ти за споделеното мнение. Дъщеря ми сука 2, 5 месеца и изведнъж спря да ака и така се изцедих и видях, че кърмата е понамаляла. Но истината е че тя не суче и може би това е била причината. Тези количества 800-900 просто незнам как да ги направим:(
В момента друго освен кърма не пие - аз се цедя и давам, но тя дори тези 100-110мл изяжда за час...от там се цедя и просто не ми е възможен още по-кратък интервал от 3 часа /а и тя спи между храненията/.
Благодаря и за статията - от нея излиза, че трябва да изяждаме 750/6=125мл.
Това обаче за всеки месец ли е? Не е ли нужно всеки месец да се увеличават нуждите на бебето?
А и много ми се иска да чуя споделено мнение на майки, при които бебетата така не са били "ящни".

# 3
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 949
Възможно е количеството, което ѝ даваш да е напълно достатъчно за нуждите ѝ.  Peace
Кърмата си променя състава спрямо нуждите на бебето. Изсукват някъде между 60 и 120 мл като това количество не нараства с порастване на детето, защото млякото мени състава си буквално ежедневно, за да отговори на нуждите на бебето. При децата на адаптирано мляко количествата се увеличават, защото млякото не се променя спрямо конкретните нужди на бебето.

Количеството кърма, която изцеждаш не е равна на количеството, което имаш реално в гърдите си.
В гърдите ти има повече мляко, отколкото можеш да изцедиш. Отделно, че гърдите никога не се изпразват на 100%, винаги има някакво количество останало в тях. А и млякото непрекъснато се произвежда, дори по време на сукане/цедене. Количеството изцедено мляко зависи и от начина по който цедиш.
Също така количеството мляко варира и в различните часове от денонощието.

Може ли да ми разкажеш повече как ви беше организирано кърменето преди да минете на цедене и даване на млякото със шише? Колко често се хранеше, как спеше и т.н.?
Какво точно имаш предвид под "спря да ака"?

# 4
 • Мнения: 220
Благодаря ти отново за споделеното мнение.
Първите 2,5 месеца се хранеше с 2 нощни хранения /около 2 и 5 часа/ и 5 дневни хранения през 3 часа. Бебка имаше около 8 мокри памперса и межди 3 и 5 пъти наакани памперси. Беше спокойна и нощем спеше /аз да си стимулирам лактацията я хранех и нощем, според мен ако зависеше от нея или нямаше да се буди или щеше да се събуди най-много веднъж/.
И така до 2,5 месеца, когато изведнъж спря да ака. Педиатърката ме накара да се изцедя/около 50мл/следобяд към 5 часа. Бебка си беше спокойна през цялото това време. До момента не съм я чула да плаче че е гладна....и 5 часа да не яде пак не плаче...
След като започнах да се цедя и да давам /на 3 часа през деня - 5 хранения/заочна и да ака по веднъж на ден.

# 5
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 949
Не е ненормално бебе на тази възраст да не ака всеки ден. Смята се, че до 6 седмична възраст бебето трябва да ака редовно, всеки ден. След това вариацииите са най-разнообразни - от няколко пъти на ден, до веднъж на няколко дни. Възможно е този период на неакане да е бил временен, а не защото не се храни добре.  Peace

Според мен съвсем спокойно можеш да опиташ да се върнете към гърдата, ако го желаеш.
Знам колко е ужасно трудоемко и ангажиращо да цедиш.  Hug Отделно, че често пъти изисква големи усилия да се запази лактацията при цедене.

Ако решиш, можеш да ми пишеш на лични, ще ти пиша какво можеш да направиш като идеи за връщане към гърдата.

Поздрави и успех!   bouquet Hug

# 6
 • Мнения: 234
vkas, да ти споделя, че аз почти нищо не мога да изчедя с помпата, само при препълнени гърди понякога успявам да събера 80 мл, но това не е показател, че нямаш кърма. Моята бебка например преди седмица се наложи да се храни еднократно от шише и беше изяла едва 90 мл., но пък за сметка на това, когато се прибрах притеснена защо дедето не яде беше заспала сладко-сладко. Нощни очи те е посъветвала, ако искаш отново да се върнеш към храненето от гърда. Аз лично така направих, тъй като първия месец се изчеждах и давах от шише заради разранени зърна. Тогава освен да се изцеждам, да храня бебка и да сменям памперси за нищо друго нямах време...  успех ти желая  Hug

# 7
 • UK
 • Мнения: 621
Първият месец и аз постоянно си го задавах този въпрос,когато се налагаще да оставям бебето майка ми.Но и до днес незнам колко . Понякога изяжда 100-120 наведнъж понякога само по 50-60мл.

# 8
 • Мнения: 220
Момичета пак си повдигам темата. Няма да стане да се върнем на гърда - предлагам я сутрин, но само 2-3мин суче и се отказва и не иска повече. После предлагам изцедена със шише и само около 30мл яде. Имаме 5 хранения с по около 60 най много до 100мл и то с почивки и настояване от моя страна. Днес пак звънях на педиатърката и тя ми казва, че това е много малко количество. Каза ми да купувам някакви прахчета биобаланс /пробиотик, аз давам бифидус на аквасорс, ама тя ме накара да съм ги сменяла/ и капки колиеф /увеличавали апетита/. Някой ползвал ли е такива неща?

# 9
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 949
Ако все още имаш желание да продължите с кърменето и евентуално да се върнете на гърда, свържи се с Ла Лече Лига.
Това е националния телефон: 0888555385. Може да се обадиш да те насочат към ЛЛЛ лидер-консултант в твоя град, който да ви помогне. Хубаво е да се видите на живо.
Може да питащ и тук да те насочат с кого да се видиш: http://www.facebook.com/lllplovdiv
Ако не се лъжа, беше от Пловдив. Там със сигурност има кой да ви погледне и евентуално да те насочи какво може да направиш.

Успех!  Hug

# 10
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 949
Момичета пак си повдигам темата. Няма да стане да се върнем на гърда - предлагам я сутрин, но само 2-3мин суче и се отказва и не иска повече. После предлагам изцедена със шише и само около 30мл яде. Имаме 5 хранения с по около 60 най много до 100мл и то с почивки и настояване от моя страна. Днес пак звънях на педиатърката и тя ми казва, че това е много малко количество. Каза ми да купувам някакви прахчета биобаланс /пробиотик, аз давам бифидус на аквасорс, ама тя ме накара да съм ги сменяла/ и капки колиеф /увеличавали апетита/. Някой ползвал ли е такива неща?

Принципно е добре да предлагаш гърдата на всяко хранене, не само сутрин, за да имате по-сериозен резултат. За тези 2-3 минути тя може да изсуче неподозирани от теб количества. За мен количеството на едно хранене не е притеснително, по-скоро ми се струват малко като брой.
Опитай се да преглагаш гърдата по-често. На час и половина два и виж какъв ще е резултата. Будна-небудна, дори една глъдка да цокне, пак е влязло в тялото ѝ храна. Възможно е да се съпротивлява, това да не те отказва. Ако се разтрои, махни я от гърдата и опитай пак след няколко минути. Важно е да предлагаш гърда колкото се може по-често и да не даваш вода, чай и други течности, които пълнят излишно стомаха.

За добавките нищо не мога да кажа. Не съм специалист. Възможно е да ѝ създават и те някакъв дискомфорт. Доколкото знам специално Колийфа често пъти причиняват запек на бебетата.
Принципно кърмата има всичко необходимо в себе си за добрата регулация на стомаха и за възбуждане на апетита.

# 11
 • Мнения: 220
Момичета май имаме някакъв проблем - лактозна непоносимост или нещо такова:(
Днес е галдна...хапва 2-3 глътки и се започва ужасен рев:(

# 12
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 949
Как го откриха този проблем?  Thinking Кой диагностицира бебето?

# 13
 • ул. "Мечтание"
 • Мнения: 5 949
Ако желаеш, може отново да минем на лични да изясним проблема. Аз имам няколко въпросчета по темата.
Много ме съмнява да е лактозна непоносимост. Тя не се проявява с рев и се проявява веднага след раждането, не когато детето е на три месеца.

Ето тук, накратко по темата: http://old.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4606

# 14
 • Мнения: 220
Нощни очи отново много ти благодаря. Ще ти пиша на лични. Веднага след раждането си имахме рев и трудности с яденето. Сега обаче като връщам лентата назад точно с една ваксина се влошиха нещата и тогава стана и кризата с кърменето...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт