Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 1 404
"На всеки два месеца стартира нов курс. Имаме и вечерни курсове, и се стараем да ги редуваме. Има не малка възможност следващият курс да бъде вечерен. Програмата за следващите курсове ще бъде готова до края на феврури. Ще ви уведомим като имаме готова програма."

това казаха Simple Smile
то тази група е събота-неделя, неудбно ми е, лично на мен, за това ако има вечерен през седмицата ще е ок.

# 46
 • Мнения: 2 475
Най-вероятно и аз ще се запиша. Интересът ми е голям, но сама вкъщи не всичко се получава. Rolling Eyes

# 47
 • Мнения: 137
Записвам се в темичката  Simple Smile

# 48
 • Мнения: 5
Здравейте,
Записвам се в темата, защото смятам че бих могла да ви бъда от помощ. Учила съм холандски в Холандия около 1 година и 2-3 месеца, имам NT2 диплома ниво B1. Малко съм го позабравила, защото от известно време съм в БГ и не го практикувам (освен когато поръчвам нещо от холандски продавач и се налага писмена кореспонденция). Имам учебници и упражнителни тетрадки за ниво В1 и В2, както и дискове към тях за слушане. Става въпрос за учебници - Code 1, 2 и 3. Учила съм в Capabel Taal в гр. Хага.
При желание от ваша страна мога да снимам и да кача снимки от учебниците, за нещо което ви интересува като граматика или правопис например. Имам и много упражнения, които са ни давали в час. Питайте ако нещо ви интересува.

На живущите в Холандия също мога да помогна ако нещо ги интересува относно (gemeente, politie, belasting и др.)  bouquet

# 49
 • Мнения: 1 404
Днес ми писаха от Нордстудео:
Здравейте,
Следващият курс започва на 23.03 и ще се провежда понеделник и вторник от 18:30 до 21:00. Записването става до 3 дни преди началото на курса.


Аз мисля да се запиша, има ли желаещи?
Цената, май беше 300 лв с учебника.

# 50
 • Мнения: 2 475
Днес ми писаха от Нордстудео:
Здравейте,
Следващият курс започва на 23.03 и ще се провежда понеделник и вторник от 18:30 до 21:00. Записването става до 3 дни преди началото на курса.


Аз мисля да се запиша, има ли желаещи?
Цената, май беше 300 лв с учебника.

Аз се отказах категорично от Нордстудео. Двама познати, непознаващи се помежду си, ходили в различно време в Нордстудео на нидерландски ми написаха сходни отвратителни неща за курсовете там. Та мисля да инвестирам в по-късен етап 600 лв в екселанс или както се казваше школата.

# 51
 • Мнения: 1 404
Би ли да споделила (може и на лични), тъй като аз имах голямо желание да се запиша.... newsm78

# 52
 • Мнения: 2 475
Разбира се, пействам ти кореспонденцията ни на лс, да не стане твърде очернящо  Rolling Eyes

# 53
 • Мнения: 5
Ето линк за граматика, обяснена на холандски обаче http://www.dutchgrammar.com/nl/?n=Grammar.DutchGrammar и тестове, които може да си изтеглите и да правите в къщи https://www.hetcvte.nl/item/voorbeeldexamens_en.

Тестовете са за изпит NT2, трябва да изберете нивото, на което сте.
"Er zijn twee examenprogramma’s. U kiest een van deze programma’s:(Съществуват 2 изпитни програми. Вие избирате една от тези програми.)
Programma I, op taalniveau B1/2F, als u wilt werken of studeren op mbo-niveau 3 of 4. (Програма 1 на езиково ниво B1/2F ако искате да работите или учите на ниво средно училище, т.е. нивото на езика е гимназия).
Programma II, op taalniveau B2/3F, als u wilt werken of studeren op het niveau van hbo/universiteit.(Програма 2 на езиково ниво B2/3F ако искате да работите или учите на ниво колеж или университет).
Граматиката трябва някой да ви я обяснява, иначе ще ви е трудно да се справите сами. Има мноооого неправилни глаголи, които се учат на изуст и много думи с de и het, за които също няма правила и най - използваните трябва да се заучат. В холандският език има много изключения или неща, които нямат никакви правила и трябва просто да се наизустят. Също така правописът се променя веднъж на 5-6 години, само на някои думи разбира се. Т.напр. думата pannenkoek (палачинка) в речника от 2005г. е записана като pannenkoek, а в речника от 2011г. вече са възможни 2 варианта - pannenkoek и pannekoek и нито един не е грешен.

Ако знаете граматика и думи и можете да съставяте прости изречения, то може би трябва да опитате ниво В1, ако това ви е доста трудно, то тогава сте за А2.
Успех!

# 54
 • Мнения: 1 404
Вчера ми беше първото занятие по нидерландски в Excellence.
Определено съм много доволна. Учителят е холандец, почти само на холандски говори почти само на нидерландски и малко на английски. Интересно е.

# 55
 • Мнения: 5
Вчера ми беше първото занятие по нидерландски в Excellence.
Определено съм много доволна. Учителят е холандец, почти само на холандски говори почти само на нидерландски и малко на английски. Интересно е.

Защо смятате, че има разлика между холандски и нидерландски език? Все пак Холандия и Нидерландия са една и съща държава.

# 56
 • Мнения: 1 404
не смятам, просто съм направила грешка, като съм пускала поста (понеже бързах) и не можах да го редактирам после (сега като си го чета си личи, че просто съм написала едно и също два пъти, без да го изтрия).
   Peace

# 57
 • Мнения: 47
Здравейте, момичета. И аз се включвам към темата. Започнах от скоро да уча холандски, още съм съвсем в началото, прости думички и сегашно време. За момента нямам финансова възможност да уча чрез курс, ще опитам сама, пък да видим до къде ще стигна. А и си имам холандец, който отговаря, когато изникнат въпроси Embarassed Аз уча чрез едно приложение, наречено Duolingo, може би сте го чували, има го за много езици. Също така и с една програма, Rosetta Stone. Иначе съм си изтеглила всякакви речници, чета различни сайтове, направила съм си flashcard и да, определено имам голямо желание Simple Smile

Извинявам се, че толкова време ми отне да кача обещаните материали! Днес намерих време и след малко ще пусна линкове и кратка анотация, за да знаете кое какво е.
http://www.4shared.com/document/rAJ4XctD/Teach_Yourself_Dutch_Grammar.html?  - много приятна граматика
http://www.4shared.com/document/Q2BW58q_/Dutch_comprehensive_grammar.html? - още една
http://www.4shared.com/document/cEuad_0H/Dutch_An_Essential_Grammar_9th.html?  - и третата

ще си разровя другия архив и ще потърся една книжка с граматически упражнения, която е страхотна!

Ето я! http://www.4shared.com/document/Hig9AaK3/Eenvoudige_basisgrammatica_NT2.html
- това е най-страхотното нещо, което имам за изучаване на граматика на холандски език!
Опитвам се да сваля нещо от линковете, но не успявам.. може би защото е минало мноог време от постването им.. Ще се радвам, ако все още ги пазиш и ги качиш някъде за да мога да ги дръпна   bouquet
При мен линковете работят и успях да ги сваля, така че ако някой иска и при него не се получава, мога да ги кача на друго място.

Искам да ви попитам, ако някоя от вас има този речник: http://www.mobilis.bg/mobilis/catalog/product/view/sku/12391 Можете ли да ми кажете дали думите са с определителните си членове, защото за мен това е много важно, а такива има само в единия речник, който имам (той е на английски, иска ми се българо-нидерландски).

# 58
 • Мнения: 2 475
Искаш да кажеш, че си намерила речника и се двоумиш дали да си го купиш?  Rolling Eyes

Споделям малко ресурси:
http://examenmvv.ru/free-books/leerboeken.htm

# 59
 • Мнения: 47
Не съм го намерила. Чудя се дали изобщо да го търся, затова и питам.
Благодаря за книгите Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт