Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2011, 09:54 ч.

TOEFL или IELTS ?

 • 7 730
 • 13
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 748
Здравейте,

Пред дъщеря ми седи дилемата на кой от двата изпита да се яви.
Още не се е ориентирала на къде ще се насочи след завършване на АК догодина, но като че ли повече клони към Европа.

Вашите съвети биха ми били много полезни.

Предварително благодаря   bouquet

# 1
 • Мнения: 411
Също ме вълнува това.
Нещо май втория е по-добър вариант ,но не знам.Чакам да споделят и други.

# 2
 • Вече на светло в София
 • Мнения: 1 195
 Има табличка, за преобразуването на единия в другия като резултат
Преди две години моята държа и двата. Кандидатства с резултата от IELTS. Според нея в Англия това е по-популярния изпит, не че TOEFL не го признават и той също върви. Трябва да види в дадения университет дали няма специални изисквания

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 382
TOEFL има давност (6 месеца мисля че беше) за разлика от IELTS.

# 4
 • Мнения: 131
Давността и на двата сертификата е 2 години. Специално за Англия по мой наблюдения, изикванията за високи резултати по IELTS са по-ниски от тези за TOEFL. Примерно 110 точки от 120 максимални на TOEFL , срещу 7.0 от 9.0 максимални по IELTS. Изпитът на TOEFL става пред компютър, а това допълнително стресира някой кандидати. Според мен е специфично за всеки човек.

# 5
 • Мнения: 2 423
Въпрос на личен избор.
Моята дъщеря държа TOEFL.
Казват, че IELTS е по-лесен.
Английските университети приемат и двата. Няма никакво значение какъв сертификат ще вземе детето - CAT, CAE, TOEFL, IELTS тежат еднакво.
Когато дъщеря ми кандидатства, един от университетите имаше изискване на сайта си - "IELTS минимум...". Тя им писа, те й казаха точките, които искат и къде да си качи резултатите... и така.

... Изпитът на TOEFL става пред компютър, а това допълнително стресира някой кандидати. Според мен е специфично за всеки човек.

Да, специфично е, но защо пък това, че никой не ти диша във врата да е стресиращо? Досега не съм чула някой да се оплаква, напротив.

# 6
 • Мнения: 903
... Изпитът на TOEFL става пред компютър, а това допълнително стресира някой кандидати. Според мен е специфично за всеки човек.
В химическия факултет (там съм държала) като четяха текста на над 100 човека, кой чул кой не. Мисля, че беше по-стресиращо. С тестовете на компютър се свиква бързо и всички са в еднакви условия.

# 7
 • Мнения: 397
Ваня М,

учудена съм, че след завършване на АК децата се нуждаят от сертификат по английски за кандидатстване в университети......Аз явно съм била в заблуда, че завършването на АК е достатъчно доказателство, че знаеш езика на много високо ниво. Поне това на мен досега ми беше една от водещите причини да се пробваме догодина в АК. Имаш ли информация дипломата от АК важи ли след това директно за кандидатстване в чужд университет?

# 8
 • София
 • Мнения: 748
Ако ме питаш дали получават IB диплома, то отговорът е НЕ. Само чужденците в колежа получават такава.

А що се отнася до езика, не виждам какво те учудва изискването за сертификат Rolling Eyes В крайна сметка това показва нивото.

Надеждата ми е, че подготовката в АК е достатъчно добра, така че да постигнат добри резултати.

# 9
 • Мнения: 411
Какъв сертификат ще получиш има значение:
CAE е вторият международен сертификат на University of Cambridge и отговаря на ниво C1 от общата европейска езикова рамка. Той се изисква от университети и организации по целия свят като свидетелство за владеене на английски език.
Cambridge ESOL е част от световно известния Университет Кеймбридж, прочут със своята история и традиции. Получаването на сертификат CAE от Университета Кеймбридж е сериозно постижение и носи следните преимущества:
• сертификатът е безсрочен
• сертификатът е широко признат в академичните и бизнес среди по света.
• хиляди работодатели, университети и правителствени институции официално признават този сертификат за удостоверение владеене на език на ниво C1 от Европейската езикова рамка
Сертификатът СРЕ е третото и най-високо ниво от изпитите на Кеймбридж и отговаря на ниво С2 от Общата Европейска Езикова Рамка
SAT е аналог на кандидатстудентските изпити в България. Училищната подготовка в повечето случаи не е достатъчна. Тестовете SAT биват SAT I (Reasoning test) и SAT II (Subject test). Някои университети и колежи изискват резултати само от SAT I, а по-престижните - от SAT I и SAT II. SAT I се провежда в продължение на 3 часа и се състои от езикова (Verbal) и математическа (Math) част. SAT II е изпит по избрани от вас предмети, например: физика, биология, американска и световна история, езици и др. SAT I и SAT II се провеждат 6 пъти в годината (октомври, ноември, декември, януари, май и юни). Регистрацията се извършва в Информационния център към МФ "Св. Св. Кирил и Методий".
Що се отнася за TOEFL или IELTS ,мисля че кой знае какво значение няма,но ако се кандидатства в САЩ е по добре САТ1 и  поне два САТ2.Просто престижните университети го изискват.Иначе по-смотаните приемат само с TOEFL .
Ако се кандидатства в Европа си мисля ,че най добър вариант са сертификатите на Кеймбридж,но всичко си зависи от конкретния университет

Последна редакция: ср, 30 ное 2011, 20:55 от asya asya

# 10
 • Мнения: 411
Ваня М,

учудена съм, че след завършване на АК децата се нуждаят от сертификат по английски за кандидатстване в университети......Аз явно съм била в заблуда, че завършването на АК е достатъчно доказателство, че знаеш езика на много високо ниво. Поне това на мен досега ми беше една от водещите причини да се пробваме догодина в АК. Имаш ли информация дипломата от АК важи ли след това директно за кандидатстване в чужд университет?


Доколкото знам в АК получават българска и американска диплома.В Европа кандидатстват с българската диплома.Тя е равнозначна на дипломите на децата завършили и останалите български училища.Така че не виждам защо си учудена,че се изисква подобен сертификат.
Пък и даже да се изучава всичко на английски смея да твърдя ,че всеки овладява езика до различна степен.Подобно е на това както е матурата по български език след 12 клас -за да се установи ниво.
В САЩ се кандидатства с американската диплома и въпреки ,че училището е изключително престижно предполагам ,че  отново ще трябва САТ 1 и 2 за престижните унита.Може би,правят някакво изключение участниците по международни олимпиади-за тях университетите се надпреварват.

# 11
 • Мнения: 2 423
asya asya , хубаво си ме цитирала и разяснила, но не си ме разбрала - казах, че няма никакво значение какъв сертификат ще вземе детето за кандидатстване в университетите в UK - приемат резултатите от всички, като сериозните имат изискване за безсрочните CAE и CPE - да не е взет по-рано от две години преди кандидатстването.
Никъде не съм споменала работодатели, САЩ или другите държави от ЕС.
Така че, моля, обяснявай, но не ме цитирай!

# 12
 • Мнения: 411
Цитирах те защото темата е специално за TOEFL или IELTS и споменаването на останалите без причина ,не смятах за уместно.
Не виждам някакъв проблем,но щом те притеснява,трия цитата Peace

# 13
 • Мнения: 26
В Англия приемат и двата теста,но мисля че за другите страни в Европа важи само тойфел.Ние кандидатствахме в Англия с тойфел,но някои казват,че англичаните повече ценели йелтс.

Общи условия

Активация на акаунт