Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2011, 10:07 ч.

"Какво е татко?"

 • 3 575
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 403
Здравейте мамита ... и татковци:) Трябва ми съвет ... може би от психолог, но като начало ще се обърна към вас.
Отглеждам дъщеря си сама. На скоро тя стана на 2 и с това дойде първия въпрос за който не бях подготвена. Една вечер вдигна мн. висока температура и потърсих помощ от един съсед, който е баща на детенца от детската площадка на която играем,  да ни закара до спешен кабинет. Дъщеря ми беше много впечатлена, че друг кара колата, а не мама. Че друг и купува лекарствата от аптеката, а мама стои с нея в колата. Всичко това толкова я впечатли, че няколко дни след това споменаваше постоянно "Мио", т.е. "Миро". Последния път когато спомена "Мио" аз и обясних, че той е татко на Йоанка...и тук ме обстреляха с въпроса "Ки е татко?" т.е. "Какво е татко?" . Загубих и говор и картина. За всичко се подготвях от две години... да обяснявам защо живеем само двечките, къде е нейния татко и дали има татко. Но за това какво е татко не бях подготвена. Смотолевх нещо от сорта "Татко всъщност са две майки в къщи!!!!" Пълна глупост... но все пак как се обяснява на двегодишно дете какво е татко, така, че да го разбере???  От тогава си мисля, че някъде бъркам генерално. Факт е, че нямам връзка, а и от както тя се е родила не съм имала.  Но не в това  е проблема... проблемът е в това, че тя не знае, какво е мъжко присъствие. И тук вече съм безсилна... Струва ми се, че все още е малка и няма да може да разбере, ако започна да и обяснявам за нейния "татко", но пък от друга страна децата в яслата си говорят за техните татковци и се опасявам да не сгреша, ако не го направя. Не зная... Дайте съвет Simple Smile

# 1
 • Мнения: 6 365
Една много достойна жена, която познавам, осинови момченце. То е на три и я пита къде е татко. Тя му е обяснила, че някои дечица са звездички и имат само мами.

В 21 век често се налага да признаем, че се случва просто да няма татко. Не че и в предишни векове не се е случвало; "нормалното" семейство е доста скорошно изобретение, както и фройдистката идея за мъжко присъствие.

Не се безпокой, на земята има 7 милиарда човека, около половината са от мъжки пол- ще види какво е мъжко присъствие.

За себе си и за детето си съм решила, че няма да си играя на функционализъм- тоест, да оставям пространство за присъствието на БНД в живота на сина ми, поне не над санитарния минимум, наложен от закона. Ако го няма- няма го и това  е нормална ситуация, без липси. Може да не успееш да обясниш какво е татко, но те моля да не създаваш изкуствена "дупка" в живота на дъщеря си, все едно с нещо е ощетена. Със сигурност не е така, особено в съвременното общество. С времето и хората ще станат по-толерантни.

Всеки ден си повтарям, че семейството ми е пълен и ненарушен кръг, таткото е добавка, а не липсващ елемент, който се явява веднъж на две седмици. Така ще се старая да уча и сина си- че нищо не му липсва. Макар да се опитаха да ме изкарат, че съм "лишила" детето от баща...

Не се връзвай много и на психолозите- прекалено разчитат на теории, а специалността не привлича най-умните и аналитичните. По-скоро потърси от ония школи за приложна философия, които да ти помогнат да видиш същността на нещата, а не какво е мислил Фройд или друг някой за нещата.

# 2
 • Мнения: 403
Благодаря ти Mamacita Bandida! Дори и не съм си помисляла да оставям пространство за някой... просто защото това пространство няма с какво да бъде запълнено. По скоро притесненията са ми в посока правилен подход при запознаване на детето със ситуацията. И то точно с цел да не остане "дупка" в живота на дъщеря ми. Твърдото ми убеждение /това не значи, че е правилно!/ е, че детето ми трябва да знае истината за своя произход, за биологичния си баща, въобще за ситуацията, защото се опасявам, че след време този индивид може да се присети за това дете и тогава изпадам в ролята на лъжкинята. Т.е. истината наистина ще ме направи свободна. Но дали това ще бъде добре за детето? Ей Бога ми ... явно тези отговори няма да ми ги даде никой... ни Фройд, ни Конфуции Confused

# 3
 • Мнения: 6 365
Приказки за деца. Има приказка с двата мъжки пингвина, които измътват яйце- четат я на децата, за да им обяснят защо имат двама татковци. Има и книжки за две мами.

Аз пък имам една книжка, където има само мама лисица и малък Лиско. Изобщо, намери начин да обясниш, че понякога татко го има, понякога го няма и всичко това е нормално.

Не знам дали и аз ще се справя идеално, но се опитвам. Не оставям пространство, защото не виждам доблест и мъжество в БНД, та да си заслужава да е пример за сина си.

# 4
 • Мнения: 403
Mamacita Bandida Hug Сега остава да намеря книжка с детенце /животинче/ и татко му и да обясня, че в някои семейства  дечицата имат майки и татковци, други имат само татковци, а трети имат само майки Rolling Eyes

# 5
 • Мнения: 1 127
Здравей! Да, ще бъде добре за детето да знае, че някъде там има мъж, който е неин баща, че тя има правото когато порасне сама да избере дали иска да познава този мъж или не, дали иска да го нарича "татко" или не. Сигурна съм, че на дъщеря ти не и липсва нищо. Силните мъже изчезнаха и са заместени от силни жени. На този етап ти си нейният татко и тя ще го осъзнава с годините. Но това не ти пречи да и обясниш нещата. Моя позната каза на дъщеря си, че е осиновена и й обясни какво всъщност означава това когато детето беше на 3годинки. Сега е на 14. Знае, че има биологични родители, но не се интересува от това. Мама си е жената, която я е възпитавала, тя я обича повече от всичко и това е най-важното. Един мой много близък приятел, който израсна в дом пък, съвсем на скоро потърси баща си. Момчето вече е на 24 години и не иска нищо от него, нито пари, нито бащински грижи, а просто да го познава, да знае за корените си. Оказа се, че баща му е в чужбина и иска тест за бащинство когато се върне, за да е сигурен. След 24 години!!! Децата растат и идва момент в който сами избират какво да правят. Това, което трябва да те прави по-силна е, че дъщеря ти ще расте обичана от теб и ще го осъзнава с всеки изминал ден. Татко е мъжът в семейството. Нашият татко замина, защото не беше готов да се грижи за нас, но ние двете сме силни и нямаме нужда от него, защото ще се грижим една за друга. На този етап, за малката принцеска книжките с приказки ще свършат работа. След година,  две или пет, може би ще трябва да й обясниш отново, по друг начин. Желая ти много сили, живо здраво детенце и кураж, а всичко останало има своето решение. Няма грешен или правилен подход, но съм сигурна, че малката сама ще ти посочи какво точно трябва да направиш и кога.  Hug

# 6
 • Мнения: 6 365
Аз в момента съм Мама Тигърка, а Ачи ми е "малкото тигърче". Големите, а и малките котки, сами си гледат децата, таткото си има друга територия за лов.

Пингвините обаче, ако не са двама, няма да могат да измътят яйцето си: разменят го, докато се хранят, за да не измръзне.

Като порасне, ще обяснявам по друг начин.

# 7
 • Мнения: 455
Просто постепенно ,постепенно ,малко по малко и поднасяй информацията .Въпроса на детето ти е дошъл изневиделица и затова си объркана с отговора.Но съм сигурна ,че с времето малката ще схване правилно нещата .

# 8
 • Мнения: 350
Ние имаме активно присъстващ татко, но въпреки това разликата в начина ни на живот се забеляза рано и я коментирахме.

Четяхме за Лиско и майка му. Живеят двамата значи, няма драми, няма липси. Те са семейство.

Четохме и за Тропчо. Той пък е зайче от филм на Дисни, има много сладки книжки с твърди корици за Тропчо. Той има майка, баща, 4 сестрички. Това също е семейство, различно семейство. В началото синът ми показваше- ето Тропчо, майка му и баба му. Т.е. възпроизвежда своя домашен кръг. Казах "не, той живее с майка си, татко си и сестричките".

# 9
# 10
 • Мнения: 403
inkel, мислила съм и върху този сценарий... за съжаление това е от нещата, които не мога да променя, така че трябва да приема. Но пък от друга страна си мисля, че не може да ти липсва нещо, което не знаеш какво е и никога не си имал.
Иначе...признавам си не бях се сетила да асоциирам приказките, към нашата си действителност. За обясненията по същество мисля, че вече съм подготвена /но това не значи, че няма да бъда изненадана:)/, но си мислех, че въпросите ще започнат след третата, четвъртата година... когато забележи, че другите деца от градината ги взимат и татковци. Но май пропуснах през тези две години да споменавам думичката "татко" - тя просто не знае какво е това !

Желая ти много сили, живо здраво детенце и кураж, а всичко останало има своето решение. Няма грешен или правилен подход, но съм сигурна, че малката сама ще ти посочи какво точно трябва да направиш и кога.  Hug

Благодаря ти за усмивката Поли и за куража, който ми даваш Simple Smile Не мисля, че съм мама-супермен, но наистина се опитвам нищо да не и липсва... друг е въпроса до колко успявам.

# 11
 • Мнения: 28 766
elea33 ,

Извинявай , но ти нямаш ли родители , не е ли ставало дума за твоя баща ?
Просто да е чуло детето , че освен мама има и татко ?

Хубави идеи са ти дали момичетата , вярвам , че ще избереш най-достъпния и щадящ начин да обясниш на детето , че семействата са различни . Hug

# 12
 • Мнения: 403
elea33 ,

Извинявай , но ти нямаш ли родители , не е ли ставало дума за твоя баща ?
Просто да е чуло детето , че освен мама има и татко ?

Хубави идеи са ти дали момичетата , вярвам , че ще избереш най-достъпния и щадящ начин да обясниш на детето , че семействата са различни . Hug

Не happy mama, нямам. Родителите ми са покойници.
А иначе съм много благодарна на момичетата. Наистина ми дадоха идеи, които ще са ми полезни.

# 13
 • Мнения: 3 378
На доста труден въпрос ще се отговаря. Идеята с книжките и приказките ми се струва добра. На тази възраст биха свършили чудна работа.
По - дълбоките обяснения ги остави за след време. Детето просто пита що е то татко и как се използва. Из книжките и приказките има много примери за това.
Стискам палци всичко да е наред. И да си все така смела.  Hug

Когато казвах на Иван, че татко му вече няма да е при нас, го направих в прав текст. Но той е на 7 години. Много плака, много въпроси зададе и на всеки отговорих, както бих отговорила на себе си. Сега пък когато трябва да казвам, че таткото ще го взима го правя най - много часове преди да се случи. За да не го излъжа.

Общо взето ни е трудна задачата, но пък сме борбени жени и няма да позволим човечетата да са наранени. Поне не и от нас.
Успех от мен и дано дете приеме отговора на въпроса поне за сега.

# 14
 • Мнения: 6 365
Само в последния момент казвам, че таткото ще идва, защото се случва два пъти да не дойде, без предупреждение.

Като се замисля за приказките- зайчето Питър има само майка, иначе четем за Мумините, където семейството се състои от: Мама Муминка, Татко Мумин, Муминтрол и Малката Мю, която пък е извънбрачното дете на Татко Мумин от буйната му младост.

Да не говориим за Хълма Уотършип, където зайците живеят в комуна, крадат зайки от съседното стадо и имат хареми:)

За момче е малко по-сложно, защото вижда, че е различен и може да усети някаква липса, но засега има достатъчно мъжки модели, а и ще има, защото аз не се страхувам от комуникация с мъже, има си спортове, треньори, планински водачи- това са дори по-чудесни модели.

Общи условия

Активация на акаунт