Историята, която ще Ви разкажа, навярно ще Ви се стори банална. Ако това е така, то е прекалено жалко и напразно съм си направила усилията, за да потърся съдействие и подкрепа от Вас и институциите. Въпреки, тези мои опасения, ще Ви разкажа това, което ме вълнува дълбоко и искрено, а заедно с това и чувствам голяма и човешка болка.

Историята е за едно момче. Казва се Алекс и е на 14 години от с.Ябълково, Кюстендил. Всичко може би щеше да свърши до тук, ако Алекс не бе по-различен от своите връстници. Разликата е в това, че Алекс е болен от мускулна дистрофия и е одобрен за лечение в чужбина, което е скъпо за семейството. Това лечение е скъпо за всяко българско семейство, средностатистическо се нарича в определени случаи.

Да, уважаеми господа, ние не можем да си позволим този „лукс” – пътуване и лечение в чужбина.

Майката на момчето работи като социален асистент – гледа своето болно дете. По тази програма е предвидено да се грижи за него 6 часа на ден, за което получава част от минималната работна заплата. Бащата е работник, с ниски доходи, с които трябва да оглежда своето четиричленно семейство.

Моят апел към Вас не се състои в промяна на минималната работна заплата, или пък във факта, дали наистина само 6 часа на ден тази майка отделя в грижи за своето дете.

Моят зов за помощ е да дадем шанс за нормален живот на това дете, като семейството получи финансова подкрепа, за да осъществи лечението.

Президентът има право да „помилва” осъдени. Ние, като цивилизовани индивиди, приемаме този факт. Приемаме и факта, че лица, извършили престъпление имат право на обжалване, амнистия, промяна в наложеното наказание. Алекс е получил присъда не от обществото, а от природата, и според мен, той също право на „помилване”.

35 000 лева са необходими за лечение в клиника в Израел на 14-годишния Алекс Лазаров от село Ябълково. Той страда от форма на мускулна дистрофия тип "Дюшен".

Мускулната дистрофия е болест, пия която детето не може да ходи, да си движи ръцете. Понеже е болест на мускулатурата, на по-късен етап може да порази и сърцето, диафрагмата и тънките черва.

За събиране на средства за Алекс са открити сметки в Райфайзен банк:
BGL BG47 RZBB 9155 1001 7314 18 Банков код: RZBBBGSF

EUR BG03 RZBB 9155 1001 7315 31 Банков код: RZBBBGSF


Скоро имаше благотворителен концерт за Алекс, на който беше събрана една част от средствата за лечението, които обаче не стигат. 3 676 лева са постъпленията от благотворителния концерт за Алекс

Нека помогнем на това дете отново да може да ходи и играе!