Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте,
Ние сме на 1 година и 3 месеца и ни се налага да се отбием, поради предстоящо за мен пътуване за 2 седмици. Храненията ни са изцяло с твърда храна, но между тях си се кърмим на поискване и през деня, и през нощта. Освен това, от 2 дена приемам антибиотик Ceroxim заради ангина и личният ми лекар посъветва да спра с кърменето. По тази причина от снощи се опитвам да го отбия - малкият спа при баба си през нощта и плака доста, днес през целият ден е с мен, но ми се струва тъжен. Явно и двамата не сме готови за отбиване, но незнам какво да правя? Sad((
Ако сега антибиотикът не пречи и продължа да го кърмя, мислите ли че за 2-те седмици през които ще отсъствам ще мога да поддържам лактацията си и ще мога да продължа да го кърмя след това? А дали и той ще прояви интерес след толкова време? Друго, което ме притеснява е, че ще пътувам в държава с различен климат и незнам дали ще успея да си поддържам кърнмата, без гърдите ми да се възпалят Sad
Ако пък вариантът е да го отбия сега, както вече съм започнала, незнам как да го направя - да си бъда ли вечер през цялото време с него, или да го оставям да спи при друг? Как ще бъде най-малко болезнено за детето, при положение че досега винаги сме били неразделни?
Моля ви за съвет!

# 1
  • София
  • Мнения: 2 348
Здравей, Natalie2, съжалявам за закъснелия отговор! Надявам се, че не е твърде късно.

 Щом намираш, че и двамата не сте готови за отбиване, вероятно още не е настъпил момента за вас  Simple Smile . Активната съставка на антибиотика е cefuroxime, която според краткия справочник "Medications and Mothers' Milk" на Dr.Тhomas Hale, 2010г. стр.51 е с ниво на риск L2(SAFER - безопасно), отделя се в минимални количества в кърмата. Ако искаш, мога да ти пратя информацията за антибиотика и съвместимостта му с кърменето, за да обсъдите отново с личния лекар.

 Пауза от 2 седмици на тази възраст на бебето може изобщо да не повлияе на желанието му да суче след това, но е възможно и да има отдръпване от негова страна.  Щом и твоето желание е да продължавате да се кърмите, би могла да си кърмиш до времето за командировка и след като се върнеш, отново да предложиш. Дори като първа реакция да откаже сучене(поради дългата пауза, в която не е бил с теб), може след няколко часа, в които се наслаждава на присъствието ти и близостта ти, да пожелае отново да суче.
 Отделянето от майката нощем за някои бебета може да не е проблем, когато са с близък човек и това дори спомага отбиването. За други обаче може да бъде травмиращо, особено ако се съчетаят отбиване с отделяне от майката. Щом твоето момченце реагира негативно, вероятно това не е подходяща за него тактика. Ако искаш, въпросите за отбиването може да обсъдим, когато прецениш, че е настъпил момента  Simple Smile

 Какво в климата те притеснява? Притесняваш се от запушване и последващо инфектиране ли? За да предотвратиш подобни неприятности, може да обърнеш внимание на някои неща и предварително да се подготвиш за командировка. Удачно е да изцеждаш, ако усещаш тежест и напрежение в гърдите. Ако не държиш да поддържаш млякото в по-големи количества, може да цедиш само за облекчение, а като се върнеш, с по-често сучене млякото би се увеличило. Вариант е също последните дни от командировката да увеличиш цеденето, за да помогнеш на бебето. А има и трети вариант - цедиш докрай и поддържаш млякото в обичайните количества през цялата командировка. Може удачния за теб да е и нещо различно от предложените  Simple Smile , важното е, ако гърдите се пълнят, да се изцеждат, за да не седят дълго време напрегнати.
 Ако умееш да цедиш на ръка, това може да те облекчи, като няма нужда да носиш помпа със себе си. Може да направиш тренировка преди да тръгнеш, ако до сега не ти се е налагало да цедиш.
 Друго съображение е бельото - подходящи са сутиените без банели или дори да има, те да обхващат добре гърдата и от двата й края, без да излиза гърдата от извивката на банела. Да не е стегнат сутиена. Също е възможно да се наложи да ползваш подплънки за кърмачки, които може да приготвиш в багажа(или ако не си имала до сега спонтанно изтичане на мляко, може само за бързо реагиране да си приготвиш памучни парчета плат(сгънати на няколко слоя, да успеят да абсорбират), които да мушнеш в сутиена.
  Би могла да започнеш прием на лецитин(след консултация с лекар). Това е хранителна добавка, която възпрепятства запушванията. Профилактично се взимат по 1-2 капсули на ден от 1200мг. Ако се случи да се сблъскаш със запушвания, дозата може да се увеличи на 3-4 капсули.
 Ако ще имаш възможност да съхраняваш изцеденото мляко(за толкова дълго време е необходим фризер), би могла да подготвиш подходящи съдове ( специални контейнери, специални пликчета или стерилни чашки с капачета, които обичайно са предназначени за урина или обикновени стъклени бурканчета с капачка с винт или шишенца)

 Желая безпроблемен развой на предстоящите събития  Peace Ако по път ти изникнат въпроси или трудности, вариант за помощ може да е националният ни телефон: 0888 555 385

Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 02:14 от skrech

Общи условия

Активация на акаунт