Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 571
Та това е.
Много мои познати се върнаха на работа непосредствено след раждането-около половин годинка.Някои даже преди бебето да навърши 3 месеца.
България е една от малкото държави с платено майчинство 2г.До колко парите,които дава държавата са достатъчно е друг въпрос.
Вие кога се върнахте на работа?Как приеха това мъжете или близките ви?Парите ли бяха основната причина или работодателя ви постави пред дилема-или се връщаш или няма да ти пазя мястото?
А какво се случва с вас/или познати/които са били уволнени заради бременност?намериха ли лесно работа след раждането?
Вие сте.

# 1
 • Мнения: 1 327
Първият път се върнах на работа когато детето беше на 1г.и 2м.Парите бяха единственият и основен мотив.Второто майчинство си го изкарах до края.Всеки знае него си,но лично аз бих оставила малко бебе само ако  семейството има остър финансов дефицит.Работодателят не ми е поставял условия,не ме е изнудвал.От страна на близките имаше подкрепа,никой не ми е казвал колко време да си стоя в къщи,нито кога да се връщам на работа.

# 2
 • Мнения: 2 460
Моето мнение е, че бебето има ужасяваща нужда от майка си и 3 месеца след раждането би било много "неприятно" за него, майка му да изчезне. За това е желателно тя да присъства в ежедневието му поне през първата година и половина. За мен самата  и според това което съм чела, е най-добре до 3 годинки  майката да е с детето си. За работата не мога да говоря, пред мен не е стояла такава дилема, защото аз не работех и преди да забременея. Мисля обаче, че е не по-малко важно след третата година, майката да отстъпи малко място в света на детето си и за други хора, а не да стои залепена за него. Peace

Последна редакция: чт, 01 дек 2011, 16:33 от $hantalche

# 3
 • София
 • Мнения: 3 680
Има определени позиции, при които се налага жената да се върне скоро след раждането на работа.  Това най-вече се определя от желанието да задържи работата и позицията. В моя кръг (професионален и приятелски) се е случвало често жените да работят и дистанционно, докато се върнат за постоянно в офиса.  
Въпрос на специфика на работата, приоритети, желание за кариера при жената.

# 4
 • Мнения: 6 183
Върнах се на работа след изтичане на 2 годишния платен период, последван от полагащата ми се платена отпуска, т.е. детето беше на 2г и 3м. Върнах се по финансови причини, ако можех да си го позволя бих си стояла още година у дома Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 2 776
С второто се върнах на 6тия месец, защото сама поисках. Много жени познавам, които се върнаха дори по-рано, всичките защото искат, никой не ги е притискал, и парите им стигаха.
Сега с третото ще изкарам една година.
Не ме интересува какво мислят хората около мен, те оявно са тактични и не споменават нищо, та и не знам какво им е мнението. Мъжът ми ме подкрепя, това ми е достатъчно.

Само не превръщайте темата в за/против гледането на бебета от майките им, моля!

# 6
 • Winterfell
 • Мнения: 583
Три дни след първия рожден ден на детето вече бях на работа.Започнах само и единствено заради финансов недостиг,остър при това.Близките се зарадваха,обаче се започнаха едни шушукания и подмятания от страна на познати,колко безотговорна и лоша майка съм да си пусна детето на ясла толкова малко.Явно според тях е по-отговорно да мръзнем и гладуваме дружно,да не излизаме,щото нямаме дрехи и обувки и пр...

# 7
 • Мнения: 6 365
Бях готова да се върна около месец след раждането,непривично ми беше да не работя. Но вместо съкращения, имаше натиск да си стоим в майчинство, а и беше финансово изгодно първата година. Ако имаше опция, бих избрала да съм в майчинство около 6 месеца, а после пак да си взема почивка, когато детенце е на три, по-сладко и интересно.

# 8
 • Мнения: 1 092
Планувам да се върна на работа около 2.5 години след раждането. Ако имам възможност бих останала вкъщи до 3 г (или докато детето започне да ходи без проблем на детска градина - не ясла, а детска градина!). Единствено парите биха ме накарали да се върна на работа по рано (но не по-рано от първата годинка). За жалост реалноста не позволява да се правят обаче толкова категорични планове.

# 9
 • Мнения: 571
Аз лично не се върнах Rolling Eyes нямаше къде
Започнах работа,когато малката беше навършила 2,6 г.Според мен много време стоях в къщи,но просто не можах да си намеря работа по-рано.
Според близките ми беше крайно време да се"откача" Проблема не беше финансов.Просто толкова време само с детето и бабите покрай мен #Crazy Бях започнала да откачам.Не минаха дори 6м и азбременях отново.Уволниха ме съответно заради изпитателния срок #2gunfire #Cussing out Сега съм решила да стоя не повече от навършена годинка на малкия/ЖЗ да се роди и всичко да е наред/И като сложа и месеците преди раждането...то ще си стане година и половина.
Ок.Любопитно ми е какъв е мотива на някои майчета да се върнат на работа 6м след раждането.След като не е финансов и т.н newsm78 Явно има кой да гледа бебето та това не е проблем.Но все пак.Някои дечица на 6м са още основно на кърма.Не е за да убидя някой.Просто ми е чудно

# 10
 • sf
 • Мнения: 5 218
Ако има как въобще не бих работила. Хич не ме гонят кариеристични мечти  Crazy
ако има как бих си стояла вкъщи, да си возя децата насам-натам по уроци,тренировки и паркове  Mr. Green

# 11
 • Мнения: 11 813
Цитат
.Любопитно ми е какъв е мотива на някои майчета да се върнат на работа 6м след раждането.След като не е финансов и т.н
Една позната се върна след 5-я месец,защото работата й го налагаше.За да не изостава и да не губи клиентите.Адвокат е.Но и не е на пълен работен ден,т.е. тя си определяше работното време ,с изключение на явяването в съда.

# 12
 • Мнения: 1 072
Знам всякакви случаи покрай мои познати - едни останаха по желание вкъщи до 5-6-тата годинка на детето, други - тръгнаха на работа на 6-тата седмица след раждането, защото такива са законите при тях.
Лично аз бих изкарала цялото си майчинство при детето си, но това не означава, че е най-правилно, най-точно.
Всеки сам решава какво иска и как да живее.
Друг е въпросът, че в България много хора нямат право на избор. Или по-точно са притиснати да се върнат на работа, да напуснат работа и т.н.

# 13
 • Мнения: 4 966
Зависи от гледната точка. Реално си останах вкъщи през цялата бременност и до след 2-та година на децата. Но не съм спирала работа за повече от 2-3 седмици около раждането. Работех у дома на граждански договор - същата работа, която вършех и от офиса " + допълнителна работа по проекти.
Причините - точно в онзи момент целта ми бяха пари. Имахме планове, цели и т.н., които изискваха всяка стотинка. А и сама си разпределях времето за работа и имах достатъчно време за още доста неща.
Към днешна дата, ако забременея, бих останала у дома минимум 2 г. и не бих правила абсолютно нищо, освен да си гледам бебето. Но нищо не се знае как ще се развият нещата и какво ще ми предложи бъдещето.

# 14
 • Мнения: 2 460

Лично аз бих изкарала цялото си майчинство при детето си, но това не означава, че е най-правилно, най-точно.

Със сигурност няма да му навредиш ако си останеш в къщи (на бебето)  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт