Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 4 500
 • София
 • Мнения: 5 118
От къде заключи умозаключението в първото изречение? Никога не съм го твърдяла. Да не говорим, че според мен логиката е ясна, но очевидно за теб не е. Та ще я разясня.
В настоящия момент банката, която и да е тя е преценила, че не може да предвиди до къде, как и кога ще се вдигат лихвените нива и е преценила, че никаква надбавка за лихвен риск не може да покрие рисковите вероятности. Защото надбавката за лихвен риск при кредити с фиксирана лихва се фиксира в момент Т, но никой не знае в момент Т+10 дали тази набавка вече ще е достатъчна. Затова и не се предлага на масовия клиент в момента. При очаквания за покаване на лихвите. Но го предлага на клиенти, които държат на този продукт и, които банката иска да задържи на всяка цена. Това се случва рядко и за малко клиенти, които са достатъчно ценни и носят други ползи за банката. Такива, че една загуба по точно този ипотечен кредит в бъдеще да бъде пренебрежима за банката за сметка на нещо друго. Сега разбра ли?
Аз разбирам много добре, защото това работя. Но вие не разбирате и си тълкувате произволно неща, които не знаете как функционират. На банката и е все тая в кой момент как ще се променят лихвите. Тя сключва застраховка за лихвен риск за 10 години напред (въпросния лихвен хедж) в момента на договаряне на кредита. Тя струва "х%" в момента - да речем 0.5%. За целта се разбира с насрещна страна (друга банка примерно) да й плаща въпросната премия и да плаща фиксирана вноска, а да получава плаваща (точно обратно на операциите, които ще прави с клиента кредитополучател). В резултат банката не носи никакъв риск през тези 10 години. Получава фиксираната лихва от клиента, плаща я на условно да го речем застрахователя си. Получава плаваща лихва (пазарна) от застрахователя си и не носи пазарен риск никакъв.

# 4 501
 • Мнения: 5 709
Зазу ти сама си си отговорила. Хеджа има краен срок. Wink. С всичките последствия от това за банковите продукти. Има и падежна структура на кредитите и разни други условности. След 10-тата година не е ясно на какви нива ще се поднови хеджа, а отпуснатия кредит е фиксиран при 0,5% надбавка за риск и е с например 20 годишен срок. Та не е абсолютно вярно, че на банката и е все тая и не носи никакъв пазарен риск. Може и да го работите това, ама явно не всичко в картинката сте обхванали, а само въпроса с хеджирането.

А дали не знам как функционират е отделна тема. Аз си мисля, че добре знам как функционират. Нищо не тълкувам, а говоря само с примери. Реални кредити. Wink Колкото и те да не отговарят на разбирането ти и познания за банковата практика.

Както и да е. Много задълбаване, без да е от полза.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2018, 17:37 от Felice

# 4 502
 • Мнения: 531
аз не говоря за следващия  етап - да ти определят индивидуален лихвен процент. Аз говоря за лихвен процент на банките, в техни реклами, в полулярни сайтове, калкулатори, ако има. т.е  на етап още преди клиента да е дошъл с документите си и да е подал молба.  Той иска да сравни няколко банки и да си избере.  И той пита, искам да изтегля кредит Х лева за 30 години. Какъв ви е лихвения % при плаваща лихва, какъв ви е при фиксиран % на 5г и на 10 г?   Без да са му прегледали документите, без да го познават ще му отговорят ли? Или той може да си го изчисли сам, ако е публикувано на сайта на банката. Това имам предвид под 'табличка'.

# 4 503
 • София
 • Мнения: 5 496
Преди предоговаряне лихвата по кредита и частично погасяване - да попитам, как се отразява една кредитна карта от 1000лв лимит на месечното състояние при преглед? Идеята е да не ни намалят месечната вноска.
30лв ли се приспада от нетния доход?
 Може и след това да я извадим, но идеята беше да вложим парите и от нея в кредита, понеже тя реално няма да има оскъпяване.

# 4 504
 • Мнения: 4 097
Доколкото си спомням делят лимита на 12 и го прибавят към задълженията на домакинството. Един вид, ако погасяваш на равни вноски, с толкова ти намалява месечната сума, която остава.
Аз лично избягвам револвиращи кредити, много са хлъзгави, защото в един момент се изкушаваш да внасяш само минималната сума. Първото нещо, което направихме, когато решихме да сменяме жилището, беше да закрием КК, която имахме.

# 4 505
 • Мнения: 84
Някой има ли представа от какъв порядък са сумите за подновяване на ипотека на 10 г от кредита. За остатък около 19 000 евра.

# 4 506
 • Мнения: 4 097
200 или 250 лв дадохме ние за приблизително същата сума.

# 4 507
 • София
 • Мнения: 908
Преди предоговаряне лихвата по кредита и частично погасяване - да попитам, как се отразява една кредитна карта от 1000лв лимит на месечното състояние при преглед? Идеята е да не ни намалят месечната вноска.
30лв ли се приспада от нетния доход?
 Може и след това да я извадим, но идеята беше да вложим парите и от нея в кредита, понеже тя реално няма да има оскъпяване.
Ще изтеглите лимита, за да го внесете по кредита?! Това е доста неразумно, има оскъпяване и то в пъти по-голямо. ОК са само покупките, и то в рамките на гратисния период.

# 4 508
 • София
 • Мнения: 5 496
Естествено, че няма да го теглим от банкомат.
Няма лихви за периода, ако се внася мин.вноска от 30лв.

# 4 509
 • София
 • Мнения: 908
Естествено, че няма да го теглим от банкомат.
Няма лихви за периода, ако се внася мин.вноска от 30лв.
Коя банка предлага тази супер оферта?
И аз нямам лихви в ЦКБ, но ако си внеса всичко в рамките на гратисния период, не само минималната вноска.

# 4 510
 • Мнения: 1 151
Няма лихва, ако се внесат 1000 в рамките на 45 дневния гратисен период. Не се надявайте банката да ви остави да внасяте 1000 на вноски от по 30, без лихва Simple Smile

# 4 511
 • Перник
 • Мнения: 3 340
И аз имам кредитна карта за 1000 лв. от ЦКБ. Няма лихви за покупките. Ако изтеглиш в брой, има лихва и тя се начислява от момента на тегленето - няма гратисен период.

# 4 512
# 4 513
 • София
 • Мнения: 5 496
Картата не се отнасяше за ЦКБ, а в ДСК (MaxiGo).

# 4 514
 • София
 • Мнения: 1 274
Това как го разбираш "Дължите лихва единствено върху използваната част от кредита"?
И също "Стандартен лихвен процент по кредита 21,95%"

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт