Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 дек. 2011, 00:34 ч.

АБВ на икономическата криза :-)

 • 19 031
 • 375
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 720
Тази тема е за всички, които се интересуват от случващото се, но не им достигат знания, за да си обяснят поне някаква част от картинката.  Така че, питайте тук, за да не отклоняваме другите теми ( за пенсиите, за правителството и пр) с изясняване на най-различни понятия.

Ето 2 лесни  за начало Simple Smile

Цитат
Простете за лаишкия въпрос... Ако всички икономики са на дълг, кой го дава на заем? Откъде се вземат тези хм... средства?

Цитат
Какво е дефицит

# 1
 • Мнения: 5 720
На въпросът ми какво е дефицит вече получих отговор в другата тема и го пренасям и тук:)

Хайде с пример
Бюджет
Приходи- 1200 (500- от заем, 700- от данъци)
Разходи- 1250, накрая на годината вземаш спешно още 50 за да балансираш и да платиш всичко дължимо ( не да си погасиш заемите, ами да платиш пенсии, заплати и т.н.).

В случая за тая година имаш 50 единици дефицит ( под 5%)  
 и 550 единици дълг (  50%).
Сега тук вече има значение тези 550 ед. дълг в какво ще ги сложиш- в нещо, което догодина ще ти донесе възвръщаемост, или просто ще изтекат. И те се натрупват към дълговете от предни години.

# 2
 • Мнения: 5 540
Вместо запис - още един въпрос Embarassed
Говори се за ръст на икономиката с 2-3-5%. Защо това е толкова важен показател?
Какво лошо има, ако една нормално развита икономика не бележи растеж, ами си стои на същото ниво от предходната година? Защо е толкова важно да има ръст?
Предварително благодаря за отговора.

# 3
 • София
 • Мнения: 450
това са данните за американският дълг. структурата на дълга на другите държави е сходна.
http://news.expert.bg/n337524

# 4
 • Мнения: 327
Дългът най-общо се изразява в емитирани държавни облигации с различен падеж, закупени от банки, институционални инвеститори (пенсионни фондове) и др. Има различни периоди на плащане по тях. С тях най-често се финансират бъджетен дефицит, различни социални разходи или държавни инвестиции. Това е начин държавата да генерира приход.

Ръстът означава, че имаме растеж на БВП, който е универсален икономически измерител за стандарта на живот.

# 5
 • Мнения: 5 691
Вместо запис - още един въпрос Embarassed
Говори се за ръст на икономиката с 2-3-5%. Защо това е толкова важен показател?
Какво лошо има, ако една нормално развита икономика не бележи растеж, ами си стои на същото ниво от предходната година? Защо е толкова важно да има ръст?
Предварително благодаря за отговора.
Май за съжаление въобще не се говори за ръст в такива размери .
В момента прогнозите за нивото на икономика са показател за това как се развива кризата и за това са важни.За това е важно да има ръст.
2006 и 2007 сигурно не са били от такова значение.
На каква база обаче ги правят ?

# 6
 • Мнения: 5 720
A държавни облигации какво е? Книжа, зад които стои  какво?

# 7
 • Мнения: 445
10 c's   bouquetза темата!
Моят съвсем лаишки въпрос  е: "Как буквално от нищото се получават такива икономически кризи? Всичко е в подем, растеж и изведнъж такава криза, при положение, че не е имало кой знае какви катаклизми."

# 8
 • Мнения: 768
Мисля, че е старателно подготвен и добре заложен план, съвсем не така дошъл от нищото.

# 9
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
запис.

# 10
 • Мнения: 60
е , хайде сега , не знаете какво е дефицит и кой седи зад държавните облигации ?!

# 11
 • София
 • Мнения: 1 636
A държавни облигации какво е? Книжа, зад които стои  какво?

И аз това питам. Имат ли реално парите ни някакво покритие, кой казва колко пари ще се печатат.

# 12
 • Мнения: 1 224
Цоп и аз тук!
Не съм експерт, моля да се има в предвид! Т.е. всичко , което кажа подлежи на съмнение и оборване. Mr. Green

Важно е да има ръст на икономиката, защото за една държава това е като ръст на заплатата за едно семейство. Колкото повече икономиката расте, толкова повече данъци събира държавата, и разполага с повече пари за погасяване на дълг. От друга страна - колкото повече се свива, толкова по-малко данъци прибира, не само това, ами толкова повече расте безработицата и от там - повече разходи за социалния сектор. Ако една икономика не расте, а се свива, то тя няма как да си плати текущите сметки, камоли да си върне дълговете.

Държавните облигации грубо казано представляват едни хартийки, на които пише "дължа ти едиколко си", подписани от съответната държава. Затова им казват "държавни ценни книжа" - те са си официални, с печати и прочее. Когато дадена държава се нуждае от пари тя не може просто да отиде в банката и да вземе кредит. Тя емитира (отпечатва) въпросните хартийки на определена стойност (колкото си е решила че й трябват) и после ги продава на търг. На това му се казва "емисия на държавни ценни книжа". На въпросния търг различни инвеститори наддават за тези книжа, определяйки лихвата. Ако държавата е надеждна и платежоспособна има много кандидати за закупуването на облигациите и лихвите са ниски. Ако обаче държавата е със съмнително финансово здраве, вероятността инвеститорите да си получат обратно парите намалява, расте риска и растат и лихвите, които въпросната държава се задължава да иплзти в замяна на заетите пари. Така например Германия плаща много ниски лихви по заемите си (0,5%), а Италия е принудена да обещае лихва от над 7% за да накара някой да си купи от облигациите й. Лихви от 7% и нагоре се смятат за непосилни, т.е. за десет годишни облигации при 7% лихва на всеки 100 евро Италия трябва да върне след 10 години 107 евро, а тя няма откъде да ги намери тези пари.

Лошото е, че верен изход няма - ако се правят съкращения и увеличения на данъците, това намалява ръста на икономиката и приходите в хазната намаляват заедно с намалените разходи и пак няма излишни пари за връщане на заемите. Ако пък се правят увеличения на разходите (както съветват някои икономисти), това значи увеличение на заемите и макар и икономиката да расте - расте и дълга и пак не може да се изплати.

А по въпроса от къде се взимат кризите - от безграничността на човешката алчност - от там от където и всички нещастия...

# 13
 • Мнения: 5 720
Самурайка, а зад книжата стои ли някаква гаранция тип държавно имущество , или само се има предвид някаква обща икономическа ситуация и фактори предполагам най-различни , които определят  цената и лихвите?
Това ли е продажба на дълг?

И друго, това ли е спред, тоест аз го разбирам като отстоянието м/у цената на Германските облигации спрямо Италианските и ако надвиши 7% това ли е 'психологическата бариера"?

# 14
 • Мнения: 2 944
Имам нужда от елементарни познания. Засега - запис. Ще питам по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт