http://old.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4710

Видове компреси и тяхното приложение

Компресите се използват като допълнително средство при лечението на различни заболявания. Като цяло, те водят до положителен ефект. Макар и безобидни, при тях също има някои противопоказания – повишена телесна температура, както и поставянето им в областта на лопатките, гръбначния стълб и сърцето.

Компресът представлява многослойна превръзка от памучна, ленена или вълнена материя, върху която се поставя лечебното вещество. Тя трябва да обхване цялата площ на болното място.

 
Преди да поставите компрес, винаги се консултирайте с лекуващия ви лекар!


Видове компреси и тяхното приложение

Компресите могат да бъдат сухи и влажни. Избягвайте тези с етерични масла, които могат да предизвикат алергия.

За да избегнете изгаряне на детето, винаги проверявайте температурата на компреса, преди да го наложите.

Компресите трябва да престояват в течение на 2-3 часа.

 

    При кашлица и бронхит

При кашлица и бронхит може да се наложи компрес върху гърдите (да се избягва сърдечната област!). Компресите могат да бъдат с пчелен мед, със синапено семе, с извара и др.

Синапен компрес

В 600 мл топла вода се потапя торбичка с 1 супена лъжица смлян синап. След 5 минути торбичката се изстисква, докато водата позеленее. В тази вода се навлажнява компресът (за деца той трябва да е широк 10-12 см), изстисква се и се поставя върху гърдите на детето, предварително намазани с вазелин. Отгоре се облича дебела вълнена дреха. Не трябва да се държи повече от 2 часа.

Компрес от растително масло

За целта растителното масло се нагрява до 40-45°С. В него се потапя парчето плат, обвива се около гърдите на детето, а отгоре се завързва с кърпа или шал. Държи се 2 часа. След това детето трябва да се измие, за да не се запушват порите на кожата, чрез които трябва да се отделят токсините.

Компрес с пчелен мед

Лист плътна хартия се надупчва и се намазва с пчелен мед. Залепва се на гърдичките на детето, покрива се с парче найлон, а отгоре се завързва шал или се облича стегната дрешка. Този компрес може да престои през цялата нощ.

Компрес с прясна извара

Взима се 1 л сурово мляко и в него се изстисква сокът на един лимон (при липса на лимон може да се използва лимонена киселина или оцет). След половин час млякото се слага на огъня да заври. Заради киселината то се пресича. Получената извара се прецежда, изстудява се до стайна температура и се намазва върху парче плат с дебелина около един пръст и половина. След това се покрива с друго парче плат и се налага на болното място. Държи се 1-2 часа.

    При ангина

Компресите при ангина се прилагат само при отсъствие на висока температура. Особено ефикасни са компресите с мед и извара, описани по-горе. Освен тях можете да приложите и:

Картофен компрес с оцет

Настържете 3 картофа и ги смесете с 1 с. л. оцет. Намажете получената смес върху марля и наложете компреса на гърлото. Завържете го с шалче или кърпа.

Компрес с белтък

Приготвя се компрес от белтък на твърдо сварено яйце и пудра захар. Прилага се 3-4 пъти дневно.

Компрес със зелеви листа

Пресни зелеви листа се намачкват и се налагат на гърлото. Сменят се през няколко часа.

    При отит

При отит най-подходящи са топлите сухи компреси. Мога да се използват още и:

Компрес с лук

Нарежете на ситно глава лук и я завийте в марля. Няколко пъти дневно налагайте така получения компрес на ушите на детето.

Копрес с лайка

Запарват се пакетчета чай от лайка, изстискват се и се налагат като топъл компрес на ушите на детето.

Компрес със зелеви листа

Вземете 3-4 от средните листа на една зелка и ги сложете да врат 5 минути. След това ги размачкайте с точилка и ги поставете на болното ухо, като отгоре завържете шал. Нека копресът престои 2 часа.

    При висока температура

Компрес с оцет:

Смесете равни части студена вода и плодов оцет. Натопете кърпи в сместа, изцедете ги и ги увийте около прасците. Отгоре завийте с хавлиена кърпа. Сменяйте компресите, щом се затоплят. Те отвеждат топлината от тялото и така нормализират температурата. Важно е по време на лечението цялото тяло, включително краката, да останат топли.

Компрес със суров картоф

Използва се суров картоф, нарязан на филийки и наложен на слепоочията или челото.
Може и да настържете на едро ренде картофа, да го увиете в марля и да наложите на челото и слепоочията.

Компрес с яйчен белтък

Суров белтък се разбива на сняг, намазват се стъпалата на детето и се обуват отгоре памучни чорапки.

Компрес с мас и сода бикарбонат

Намазват се ходилата на детето с мас, посипват се със сода бикарбонат и се обуват с памучни чорапки. Детето трябва да преспи така през цялата нощ.

    При ударено

Детето ви падна и се удари силно? Няма нищо страшно, в тази ситуация ще ви помогнат отново компресите.

За да намалите болката в удареното място, наложете го с парче лед, завито в кърпа. Така ще намалите отока и ще предотвратите посиняването на мястото.

Много ефикасни са компресите с риванол или с намачкани листа от живовлек.Може да споделите кои компреси правите и в какви случаи. Как се повлиявате Вие или децата Ви?