Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 дек. 2011, 08:44 ч.

Идиоми и крилати фрази, "литнали" от вашия дом

 • 11 826
 • 102
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8 367
Всеобщо известните идиоми и крилати изречения често изпъстрят езика ни, употребяват се и без да помним задължително историята на създаването им, а при изучаване на чужд език, това се оказва най-трудната, но и най-интригуваща материя.

Да споделим за другитекрилати фрази- тези които са създадени във вашия дом, семейство, приятелска среда, както и историята на "литването им".Във всяко семейство има такива, изречени при определен повод, а след това години наред повтаряни.За околните може и да са неразбираеми, но след споделяне на историята им, както и на "превода"им, се оценява духовитостта.

Моля, разкажете за вашите домашни идиоми и крилати фрази.
По-късно ще разкажа и аз.

# 1
 • Мнения: 8 316
"Всяка баба да си знае гьола" - това не е точно от семейството ми, а от една приятелка, която внимателно слушаше оплакванията ни от бабите ни навремето и просто един ден перефразира познатата вече поговорка.
"Тръц, Керо, бяла дъвка" - лаф на баба ми, която така и не можа да ми обясни точното значение, но винаги го употребяваше в смисъл на: "Голяма работа, нищо не каза"
"Много съм възмутен" - това с мъжа ми го използваме имитирайки един мой колега, който не прави разлика между думите "възмутен" и "възхитен". В случая го използваме, когато уж сме много възхитени от нещо.

# 2
 • Мнения: 1 128
"Всяка баба да си знае гьола" - това не е точно от семейството ми, а от една приятелка, която внимателно слушаше оплакванията ни от бабите ни навремето и просто един ден перефразира познатата вече поговорка.
"Тръц, Керо, бяла дъвка" - лаф на баба ми, която така и не можа да ми обясни точното значение, но винаги го употребяваше в смисъл на: "Голяма работа, нищо не каза"
"Много съм възмутен" - това с мъжа ми го използваме имитирайки един мой колега, който не прави разлика между думите "възмутен" и "възхитен". В случая го използваме, когато уж сме много възхитени от нещо.

 Joy това много ми хареса

И за да не е само спам - аз често използвам "добре беее, ти ше кажеш нещо", когато примерно някой ме е питал нещо и аз съм съгласна с него.

# 3
 • Мнения: 3 405
"Крушата не ражда сливи" - лаф на свеки, отнася се за сина й  Simple Smile

# 4
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
"Аз нали виждам" - Мъж ми показва рисунката си след взимането от детска градина и казва на свекърва ми, че е най-хубавата. Свекърва ми го пита учителката ли му е казала така, а той й отговорил: "Не, ама аз нали виждам, че моята е най-хубавата!"

# 5
 • Мнения: 202
"Колкото по големи крачки правиш,толкова по бързо стигаш" народна поговорка

Бях го казала един път на приятелка ,която се влачеше , а по принцип бързахме за някъде.
От тогава като тръгнем заедно да се разхождаме има" Айде ,върви.. нали знаеш поговорката"  Grinning

# 6
 • София
 • Мнения: 4 862
Аз често употребявам израза "Какъвто си, с такива се събираш" като контрапункт на "С какъвто се събереш, такъв ставаш".

Преди години в студентската ми компания спонтанно се зароди терминът "гавър" в смисъл на нескопосан кавър - гавра. Наскоро ми се случи да го срещна и на друго място и бях изненадана Simple Smile

Страхотна тема, ще се подсетя и за още нещо сигурно.

# 7
 • Мнения: 133
Нашата основна крилата фраза дойде от израза "Тати ще ти купи колело, ама друг път". Мъжът ми искаше някакъв джойстик за компютъра да играе на някакви игрички, обаче имахме някакви финансови затруднения та моя отговор беше "Ще купим мило, ама друг път". И така милия си остана без джойстик, а израза го използваме много често.

Има и други неща обаче не се сещам сега! По-късно ще пиша пак.

# 8
 • Мнения: 125
Когато нещо е добро, у нас спонтанно възкликваме "Лау"..Това е китайското "Уау", според Половината. Laughing

Страхотна тема, ще допълвам  bouquet

# 9
 • Мнения: 4 892
Баща ми има един лаф като направи нещо, като измайстори, като поправи и много се кефи на резултата вика -     "Стана - жми градо!"

И аз го ползвам нещо като ме кефи - жми градо!

# 10
 • Мнения: 1 243

 Joy чудна тема!!

първото, за което се сещам е: "знам ти банковата сметка!", което означава в свободен превод "много добре знам какво си мислиш/чувстваш и не искаш да си кажеш!"..

# 11
 • Мнения: 304
"Животът е борба,  поздравИ, Цоне, майка си" - това със сигурност не сме го измислили ние и може би сте го чували, но е любим лаф.  Joy  

"Не ща акъл от твойта глава"

"Мълчи, не ме ядосвай, че съм нервен у главата!!!" - тук заслугата е на един циганин, който се караше на детето си, че не мирува  Wink

"Бабо, изчезни!" - употребяваме го в смисъла на "Нерде Ямбол, нерде Стамбол", а поводът беше репликата "Како, хайде посвири", която баба ми чу като "Бабо, изчезни!"

"Да направим круша и върба" - означава много ентусиазъм, но не особено смислен. Един съсед се опитваше да кръстоса крушово дърво с върба пред блока, оттам се роди изразът.   Laughing

Има и още, но не се сещам сега. Никоя обаче не е "литнала" от дома, останали са си само за наше ползване.

# 12
 • Мнения: 103
Лафчето не литна, а кацна в дома ни от служебния фолклор. Един бивш служител на фирмата, в която работя, многократно идваше да търси разни документи, които е изгубил, та да му ги възстановим и всеки път на тръгване си искаше цигара. Пристига пак в една жега и този път си поиска чаша вода. Скачам аз /ние цигарка не му отказваме, че водица ли?/, наливам  и му подавам запотената чаша, а той се дърпа: "Аааа, да не ме пресече!"

# 13
 • град-държава
 • Мнения: 5 115
" Разбрах ти интимната мисъл" - по повод на това, че всеки в нашата къща, като си приказва обикновено разбира само себе си. Не знам дали е семейно-авторска.

" Случва се и в най-добрите английски семейства" - обикновено винаги към мен или от мен към мене си,  когато съм недоволна от нещо или съм замазала пейзажа.

"Плюс т'ва и без т'ва" - го изцепих в момент на изгубена мисъл и си го употребявам в такива моменти.  Laughing

# 14
 • Мнения: 1 983
Преди години се оплаквам на свеки нещо от синето и
Тя  ме парира с думите "така си си го превъзпитала"

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт