Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 дек. 2011, 20:53 ч.

Как говорите с децата за смъртта?

 • 3 299
 • 54
 •   1
Отговори
 • FRANCE
 • Мнения: 1 186
Здравейте,

Каката ни е 4,5г и наскоро ме попита какво става с нея когато умре? Нищо не можх да измисля. Тя до скоро вярваше че като човек умре и после целувка и се събужда. Но (въвъ връзка с това и попита де) си играеше с прежда и беше си я омотала около врата  Shocked Баща и в стреса се развика колко е опасно е това и колко пъти и е обеснявал че така не се прави и че може да умре и отива на буклука. разбира се детето беше силно стресирано. Та сега търся приемливо за нейната възраст обяснение. Не искам да я лъжа, но пък не и да и кажа че става храна за червеите.


Благодаря ви предварително

# 1
 • Мнения: 15 379
Моят син преди около година ме попита за смъртта и какво става, когато някой умре.
Отговорих му, че когато някой умре става звездичка, която отива на небето.
Преди няколко месеца в контекста на някакъв наш разговор, той ми каза, че "Да умреш означава да затвориш очи, да заспиш завинаги и да станеш звездичка, която свети на небето".
Мисля си, че за тази възраст е достатъчно. Все още не е търсил отговорите защо умират и млади хора и защо всъщност хората умират.
Знае, че да умреш означава, че вече няма да бъдеш сред близките си хора и че смъртта сама по себе си е необратим процес.
Истината е, че много често децата сами достигат до отговорите.

# 2
 • Мнения: 860
Аз пък диретно заявих, че когато умрем, вече ни няма и повече няма да ни има. Нищо не става с нас, просто вече ни няма. Прие го като нещо съвсем в реда на нещата. Бяхме видели умряло коте и той ме попита какво става с него, обясних, че мирише и постепенно изчезва. На закономенрия въпрос "къде?", казах, че го изяждат червейчетата. Също реши, че няма нищо смущаващо в това. А огато котето изчезна, просто констатира, че червейчетата са го изяли цялото.
Всъщност, мисля, че е много важно да не се насажда страх, но същевременно и да не се измислят разни кой знае какви "приказки"

Последна редакция: сб, 03 дек 2011, 23:58 от nosferata

# 3
 • София
 • Мнения: 11 610
Когато сина ми попита му казах, че човек умира, когато сърчицето му спре да бие и става звездичка. Умишлено не казах, че човек заспива, защото може да провокира страх в детето да заспи.

# 4
 • Мнения: 154
Аз също доста директно обясних на дъщеря си какво става (на 3г. и 8 месеца беше). Казах й, че след смъртта на човек (или животно, защото ми се наложи да водя разговора след смъртта на котето ни, което много обичам), вече никой не може да види този човек, както и той не може да види любимите си хора и на тях им е много мъчно. Явно й беше интересно, защото цяла седмица след обяснението ми ме разпитваше за подробности.

# 5
 • Мнения: 2 331
Като умре човек, душата му отива на небето и става звезда, а тялото се заравя в земята и става на пръст, от която поникват цветя и дървета. Това обясних във връзка със смъртта на баба им. Ходим заедно с тях на гроба и и това е нейната къща-на тялото, което ще се грижи за цветята и дърветата. А вечер поздравяваме звездите и пожелаваме лека нощ на баба. Нямало е някакви сътресения, освен мъката, че не виждат баба си.
Децата ни са на 5г. и 7г.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 181
За сега не ми се е налагало да обяснявам това, но се замислих, наистина, какво бих казала.....
Ще ви чета.....
Не мога да измисля отговор, който хем да не създава нездрав интерес към явлението, хем да не стресира.....
Звезичката на небето е най-безобидна май.....

# 7
 • FRANCE
 • Мнения: 1 186
Благодаря ви. Най ми допадна звездичката в небето и за тялото което става на пръст и храни цветята и дърветата.

# 8
 • Мнения: 27 524
Когато сина ми попита му казах, че човек умира, когато сърчицето му спре да бие и става звездичка. Умишлено не казах, че човек заспива, защото може да провокира страх в детето да заспи.

Да, но и за сърчицето го има този вариант. Децата започват да се пипат и ослушват дали сърчицето им още бие и да се питат дали няма внезапно да спре. Аз бях така като дете, синът ми виждам, че е податлив към същото и лично аз много се пазя да свързвам смъртта със сърцето  Confused

# 9
 • София
 • Мнения: 10 854
Аз обясних на моята дъщеря, че смъртта е, когато физическото тяло поради някаква причина спре да функционира, но душите на хората не умират, защото са безсмъртни. Те просто напускат тялото, което им е било като дом, но остават наоколо да бдят над близките си хора и да бъдат близо до тях, само дето ние не можем да ги видим и усетим и затова ни е толкова мъчно, когато някой почине - защото не можем отново да го видим, да го прегърнем и да поговорим с него, независимо, че той е някъде наоколо.
Обяснението беше наложено от страха й, че може да умра и да остане без мен.

# 10
 • Мнения: 2 401
Хареса ми обяснението на Биляна. Моята дъщеря по-скоро сама си обясни нещата(с малко моя помощ) понеже напоследък доста пъти ходихме на гробищата, защото почина наша роднина. Тъй като аз и казвах, че като отиваме на гробищата отиваме при нашата роднина, тя общо взето стигна до извода, че тя вече живее там.

# 11
 • Мнения: 3 673
Първоначално бях обяснила, че човек изчезва, обаче на детето не му беше достатъчно. Когато се разбра, че ще изгубим дядо ми, към когото големият ми син беше много привързан, се сетих за една серия на "Том и Джери", в която Том уж умира и душата му излиза от тялото. Казах, че тялото заспива, а душата е невидима и излиза от тялото. Обаче, когато дядо ми почина и му казах, че е починал и вече го няма, детето някак си не прие моето обяснение и си измисли историята, че прадядо му е станал ангелче и е при облаците. Не знам това за ангелите откъде го измисли, защото в нас не говорим за такива неща, предполагам, че е от някое друго филмче. Сега стои на прозореца и гледа облаците и все си говорим, че дядо му е там. Не е имало драми, определено му липсва, защото често го споменава.

# 12
 • Ямбол
 • Мнения: 24 244
Каквото аз знам, това казвам. Когато човек умре, той спира да бъде с нас, погребваме го и край, не го виждаме повече.

По повод на това със заспиването и сърцето, звездичките също може да се разглеждат като опасни. Детето може да приеме, че е нещо прекрасно и да иска да умре.

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 6 023
Аз обясних на моята дъщеря, че смъртта е, когато физическото тяло поради някаква причина спре да функционира, но душите на хората не умират, защото са безсмъртни. Те просто напускат тялото, което им е било като дом, но остават наоколо да бдят над близките си хора и да бъдат близо до тях, само дето ние не можем да ги видим и усетим и затова ни е толкова мъчно, когато някой почине - защото не можем отново да го видим, да го прегърнем и да поговорим с него, независимо, че той е някъде наоколо.

Toва казвам и аз. И най ми допада като обяснение.

Сега синът ми знае, че дядо му се е разболял и е починал, но го няма само тялото му, душата е безсмъртна. Тя е някъде там, в един друг свят...
Ние не можем да го видим, да говорим с него или да го прегърнем, но него го има... И все така ни пази и обича... е такива работи говоря... Не знам правилно е... За шестте му години засега е достатъчно и приема нормално нещата...

Последна редакция: пн, 05 дек 2011, 00:03 от Мон...

# 14
 • Мнения: 1 142
Как заспива сърцето,какви звездички на небето...?На 4,5 год. са достатъчно големи децата,за да им обясните какво точно представлява смъртта.

Мон го е обяснила добре-тялото го няма,но душата остава.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт