Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 дек. 2011, 21:13 ч.

Подмокря се нарочно

 • 1 755
 • 9
 •   1
Отговори
 • в дяволитите очички на моето тормозче
 • Мнения: 983
Да се  наредя и аз във форума  с проблемите  на моята девойка
Аз съм  родител, който не бие.
Когато кажа за нещо важно, че трябва да стане, то става, макар и  насила/ например обличане/, след като  съм   убеждавала  половин час примерно.
Обръщам й внимание, играя  си  с нея, говорим си, доскоро вечер я гушках, докато заспи. Сега  се опитвам да я приуча да заспива сама.
Дъщеря ми отдавна е без  дневен памперс. Памперс  се слага, само когато спи. За това не бързам. Ще дойде времето, когато  ще  остава суха и през нощта.
Мисълта ми е, че инциденти нямаше. Допреди две седмици, когато през почивните дни няколко пъти  се  подмокри и дори един път- наака.
В яслата никога  не се е напикавала. Нито навън.
Забелязах, че   се подмокря и че ака нарочно в гащичките. После идва и предизвикателно,  с  широка усмивка , ми казва: Мамо, дай ми сухи гащички, Мими чишка, дупето е мокро. Първите пъти не  реагирах бурно. Реших, че по някаква причина регресира и  се отнесох с разбиране. Мълчаливо я преобувах с коментара , че нищо страшно не се  е случило и да не се притеснява.
След като  обаче в събота  се наака и  ми заяви: "Дупето ми е много м-ъ-ъсно, чу ли?", й се скарах, сериозно  се размислих и  стигнах до извода, че го прави, за да  ме  накара да й обърна внимание , когато реши, че прекалено дълго съм я оставила  да се забавлява сама. А я оставям без внимание  само когато  готвя или нещо подобно.Липсата  ми на внимание  не  представлява  тотален игнор, а просто  невъзможност да си играя с нея и да  й обръщам  онази   доза внимание, което тя е решила, че заслужава. Вярно, през седмицата е на ясла, но вечер, докато заспи, прекарваме времето си заедно. В почивните  дни пак сме заедно  по цял ден- излизаме, играем, гушкаме се, закачаме се, чистим, перем, простираме заедно...не знам  какво повече  да направя, за да почувства   още повече  грижата и любовта ми.
Няма здравословен проблем. Обикновено при нужда сама си сваля гащичките  и  се изхожда, даже без да ме уведоми.  После грабва  гърнето и ми го носи, за да се похвали.
е знам как да реагирам в такива случаи. От една страна, тя е обсебваща. От друга, освен нея, имам и  други ангажименти. Баща й често е на работа  втора смяна и не винаги успяваме  да  ме отмени, още повече, че тя  понякога   изобщо не го отразява и   винаги  идва там, където съм аз. Смешно е, но  дори в тоалетната  продължавам да  не съм сама.
Своенравна е, палава е, не стои на едно място  и  трудно се поддава на убеждение.
Напоследък  често  си изпускам нервите  и й крещя, за което съжалявам, но  наистина започва да ми липсва търпение. Докато отстранявам последиците от едната беля, вече е сътворена друга и то не нарочно. ПРосто е прелюбопитна и склонна  към постоянна  опозиция. Имам чувството, че  губя контрол и  не знам  дали не губя авторитета  си, защото  чрез крещенето  показвам безсилие в отделни моменти. А само то е начина  да  ме отрази.
Любвеобвилността й се изразява  в мечешки ласки, които неведнъж са ми причинявали болка. Имаше  период, в който  ме удряше. Няколко пъти я наказвах да стои в стаята си и сега вече не ме удря, но удря баща си и бабите си, а те не й правят строги забележки.
Не знам..  имах увереността, че съм добра майка, а сега тази увереност е сериозно разклатена.
Моля Ви, дайте ми съвет!

# 1
 • Мнения: 1 760
Съвет ли търсиш?

Аз не съм добър съветник.
Обаче мога да се обзаложа,че всички бели,наакани гащи,компания в тоалетната,широката усмивка,търсеща твоето внимание и одобрение ужасно ще ти липсват,ако детето си играе часове само,ака само в тоалетната и изобщо не иска да го гушкаш.

Ти си мама.
Ти си най-интересната играчка.
Ти си целия свят.
ти си тази,без която не може,дори да има целия свят и всички играчки.

Никой не може да те замени.
Никой.
Да правиш бели,когато те гледа възпитателката от яслата не е същото.
И с никой друг не е толкова забавно да седиш в тоалетната.


Скоро този период ще отмине.Но детето ти ще има спомени как си го обичала,въпреки нааканите гащи и сторените бели.А увереността,че заслужаваш любов,търпение и разбиране,когато си на 2-3 години остава запечатана за цял живот.После от тази любов събираме сили,когато станем на 22 и мама не е наблизо.

Знам,че е много лесно на думи.Въпреки това- Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug,ще мине и това ,както минаха безсънните нощи до скоро. Heart Eyes

# 2
 • в дяволитите очички на моето тормозче
 • Мнения: 983
Не, грешиш, ти си страхотен  съветник.  bouquet
И аз съм на 100 процента съгласна  с теб.
Обичам много момиченцето си.
Само дето се чудя  дали  не съм  я разглезила твърде много, дали  тези  прояви  не са подсказка, че някъде, в нещо греша.
За пръв път съм родител  и се уча в  движение.
На всичко отгоре, от яслата  започнаха да ми се оплакват, че посягала  на децата  безпричинно. Пред мен никога  не е нападала дете. Всъщност, имаме  два- три случая, в които  я връхлиташе любов от пръв поглед  към някое мъниче и  го  гонеше  с викове" Искам гушна детенцето!", та аз и съответната майка едва успявахме да го опазим от Мимините  любовни  пориви, защото, както казах, тя обича по мечешки начин / може би защото  когато се заиграят понякога с баща й, тя скача по него, той я хвърля, борят се и т.н/
Та не знам дали тези нападения  към децата в яслата  са продиктувани от агресия или от криворазбрана  нежност, но пък и сестрите  не могат да ме ориентират. Помолих  ги на няколко пъти , като нападне дете, да я попитат   какво е искала от него, защо  го е направила...Ами не я питат. Наказват я да си седне на столчето. И аз не знам как  да се намеся адекватно. Засега обяснявам, че децата са мънички и когато  е грубя с тях, ги боли, но  не мисля, че ме разбира. Или удобно се прави, че  не ме разбира.
Картинка, знам, че търси вниманието ми. Но, повярвай, давам всичко, на което съм способна.  Просто нямам капацитет за повече, а явно това не й  достига, щом погажда тези номера.
Как  да  се справя? newsm78

# 3
 • Мнения: 1 760
Ами...аз бих въвела някаква система на поощряване на доброто поведение.Например,днес Мими е била послушна, не е удряла никого,акала е в гърнето и там,каквото според теб тя е в състояние да  разбере и направи добре.И за награда-приказка за лека нощ,нещо,което обича да прави,даже може и един бонбон.А ако твърде много те пробва-няма приказки, няма бонбони.Стикери също вършат работа.Или нещо за принцеси.
Моят син много се притесняваше,когато му кажех,че само бебетата правят така.Твоето е само на 2 и вече е без памперс,аз до 3 и половина се борих с памперсите.Обаче в занималнята имаха 2 тоалетни,една за момчета и една за момичета и той си знаеше,че е момче, а аз съм момиче.У дома имаме само една и като ме видеше аз да влизам там казваше,че няма да ходи в нея,понеже била момичешка.... ooooh!

Освен това твоето дете е едно, а в яслата е в група с други деца,които вероятно имат братя и сестри и са научени да си отстояват територията,играчките,борят се за внимание с нокти и зъби, а тази конкуренция има нужда от време да се осмисли и да се понаучи детето на някои  първични,но ценни умения.
А и на тази възраст децата почват да осъзнават,че мама е друг,отделен човек и те сами трябва да се "очовечат".Холандците казват "аз съм на две и казвам само "не".Ще порастне,ще се научи.Няма как да се прескочи този етап.

И моето дете е имало трудни моменти,помня,че не съм знаела какво да правя ,питслс съм се какво не правя както трябва и съм била мислила често,че не съм добра майка.Обаче сега дори не мога да се сетя за конкретен случай. Simple Smile

Спокойно,има време за всичко!

# 4
 • София
 • Мнения: 2 181
Картинка -прекрасен човек си!
Какво ли може да се добави след думите ти Hug  bouquet

Бронте, стискай зъбки още малко....Най-малкият ми син е едно към едно с дъщеричката ти.
Отминава....И не е задължително тез дела да са от липса на внимание....

# 5
 • България
 • Мнения: 743
Ооо, имам си го в къщи, макар че този период отмина Laughing
Чак ме е яд да изброявам всичките му дяволийки Wink
Както се казва- криза на тригодишната възраст Thinking

# 6
 • София
 • Мнения: 892
   И аз си ги имам вкъщи тамън два броя такива. Точно същия проблем досега не сме имали (пу пу да чукам на дърво да не се сетят и за това), но търсенето и просенето на внимание буквално на всяка цена ми е до болка познато. До такава степен, че дори ходенето ни до тоалетна се превръща в голяяям проблем какво остава за готвене и други домашни задължения. Просто съм се отказала да върша каквото и да било в тяхно присъствие, защото става страшно - започва се демонстративно беля след беля, карат се и пищят за глупости, опитват се да си строшат главите сами или взаимно и всичко това с цел да ме отвлекат от конкретното занимание в момента. Няма сила на света, която да ги убеди, че мама трябва да сготви, за да имат какво да ядат, да измие чиниите, да почисти:  все дейности насочени към общото семейно благо, а не за мое лично удоволствие. Направо завиждам на познати майки, които ми казват, че децата им обичат просто да ги наблюдават докато правят нещо или да си играят кротко имитирайки съответната дейност. Честно казано и аз не знам как да противодействам на това обсебващо поведение. Все си мисля, че на близа 3 годишна възраст вече трябва да разбират някои неща, но засега проблясъците са редки и за кратко. Обяснявам до посиняване, но истината е че съм се примирила и върша нещо в тяхно присъствие само ако е крайно належащо иначе е страшно изнервящо. И това като се има предвид, че няма на кого да разчитам. Всичко се върши светкавично вечер докато татко им си е вкъщи и ги занимава.

 Съгласна съм с казаното от Картинка, аз самата така се успокоявам. Но истината е че не всички деца са толкова обсебващи и тиранични. От друга страна точно това е възрастта, в която трябва да разберат, че има известни граници в поведението. При някои явно става по-трудно обаче.

# 7
 • Мнения: 142
Когато правеха такива неща нарочно, с най-мила усмивка ги придружавах до банята, давах сапун, показвах как и им давах да изперат нацапаните дрешки.

# 8
 • Мнения: 6 177
Мисля си, че по скоро те провокира с някаква цел newsm78, нещо се е случило за нея за да започне да го прави. Обикновено децата по някакъв си свой начин отразяват нещата които ги вълнуват. Дали не е това, че си започнала повече да повишаваш тон....в смисъл аз не разбрах кога си започнала преди или след случката. А това че ти липсва търпение, ела го кажи на мен  Tired Tired, синът ми също е доста своенравен и тръшкащ се и доста често си изпускам нервите след което се чувствам ужасно Rolling Eyes. В тоалетната и аз често не съм сама Blush, и в банята ме наглежда.... както kartinka казва - Мама е целият свят, поне на този етап от време.
kartinka страхотни неща си написала, браво Peace

# 9
 • Мнения: 10 583
Голямото ми дете правеше подобни номера. Сега наред е малкото. Два, три, пет пъти запазих спокойствие, после леко повиших тон. Голямото ме погледна с укор: "Знаеш ли колко е суперско да си мислиш, че си голям и даже да можеш да си смениш гащите сам!". А сигурно е и така "суперско" да го покажеш на мама.  Simple Smile
Тези прояви на "непослушание" аз отдавам на продължението на детските игри и степента на изпробване на маминото търпение. Поне при моите деца особената искра в погледа го показва.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт