Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 123
Моля ви прочетете този текст, макар че е малко страшен

http://www.reduta.bg/?p=1922

# 1
 • Мнения: 6
Моля ви прочетете този текст, макар че е малко страшен

http://www.reduta.bg/?p=1922

Прочетохме го. След това какво да правим, след като го прочетем. Нещо друго има ли или е само да го прочетем.

# 2
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 823
Да, нужно е да отделим малко време. Най-добре малко повече.

# 3
 • Мнения: 4 932
Не харесвам авторката. Няма какво да ми каже, особено пък по такъв сериозен проблем.
Да си гледа псевдо-политическо-анализаторските памфлетчета  Stop

# 4
 • Мнения: 2 405
И като го прочетем?

# 5
 • Мнения: 2 123
 Peace
харесва ми, че чакате директива  Grinning.

Нищо, просто не е лошо да се замислим върху написаното,  независимо кой го е написал.  10 минути за четенето на този текст не са загубено време.

# 6
 • Мнения: 4 932
Peace
харесва ми, че чакате директива  Grinning.

Не мисля, че някой чака "директива".

Но ако ти очакваш елементарен текст от псевдо-провокативна авторка да стане предмет на някакво широко обсъждане - мисля, че подценяваш аудиторията. Такива и подобни теми отдавна се обсъждат, и то определено на по-високо ниво от това в линка  Peace

# 7
 • София
 • Мнения: 17 755
Мен пък статията ме развълнува. Хареса ми много!
Явно такова ми е нивото Wink

# 8
 • Мнения: 16 460
Не разбрах защо темата е озаглавена "Насилието сред децата...", когато в статията всъщност става въпрос за овчедушието на възрастните.

Цитат
Като възрастен, признавам, и аз веднъж отклоних поглед в другата посока, след като видях, че група 14-15-годишни момчета трошаха автобусната спирка с ритници и плюеха срещу жената, която единствена се беше осмелила да им направи забележка.

После всички се качихме в автобуса, а шумната компания продължи да храчи и да се хили вулгарно.


Как пък никой не се сети да звънне в полицията?  Thinking

Добре, че авторката се усеща за някои работи (личната ѝ вина), но все пак изводите ѝ не са съвсем точни.
Да, децата наследяват агресията от родителите си.
Да, децата я развиват под благосклонните им погледи или благодарение на затворените им очи.
Но най-фрапиращо е мълчанието на стадото...

# 9
 • Мнения: 10 583
Дали е авторка, дали е псевдо, дали е провокативна, не се наемам да квалифицирам, но пък сериозно се замислих, след като в елитното училище, в което учи първолачето ми, в класа му, където са записани деца на родители, претендиращи, че са много интелигентни, ерудирани и възпитани, 7-годишни са се били и псували като каруцари.
Децата, колкото и да са само и преди всичко деца на роделите си, те са и деца на цялото ни общество, колкото и да звучи бла-бла.

# 10
 • София
 • Мнения: 7 131
Статията няма да коментирам- всеки пише както може.

Насилието сред децата не е изненада, за съжаление и по- лошо ще става. Причините са много, повечето са известни на всички, но на повечето възрастни не им изнася да ги приемат и променят. Нещо повече, самите възрастни са все по- невъздържани, агресията е все по- престижен модел на поведение. Инволюираме като същества, явно, и ставаме предчовеци. Най- жалкото е, че тръшкането по подобни теми само генерира още агресия.

# 11
 • out of space
 • Мнения: 7 733

Да, децата наследяват агресията от родителите си.


Сутринта хванах някакво предаване  по НТВ, "съдебно заседание" или нещо подобно се казваше. Та, ставаше дума за някаква абсолютно луда бабичка, вещица, пребила с метални тръби половината си съседи, смазала от бой племеницата си и я вкарала в инвалиден стол.
Каква беше изненадата ми като казаха, че била баба на онзи изрод от 35-то у-ще, заради който друго момче остана без бъбрек и далак...................

# 12
 • Мнения: 2 123
за насилието сред децата ни сме виновни ние - това казва статията. Сигурно  е банално, вероятно е клише, но аз лично се замислих върху собственото си поведение, а и понякога  липса на реакция ...

# 13
 • София
 • Мнения: 7 131
за насилието сред децата ни сме виновни ние - това казва статията. Сигурно  е банално, вероятно е клише, но аз лично се замислих върху собственото си поведение, а и понякога  липса на реакция ...
Вменяването на вина не е решило нито един проблем, напротив, създава нови, а в случая с агресията създава още агресия.
Когато децата станат на 7-8-10 години вече повечето причини за склонност към агресивно поведение са в миналото. Но хайде каже на майка на бебе, което супер се храни пред рекламите и на дете, което е влюбено в Бен тен, на майка на дете, което играе неподходящи компютърни игри, че последствията ще са ужасни. Кажете, че боя и наказанията у дома и в градината ще доведат до агресия в бъдеще и най- много да ви набият. Кажете, че липсата на ограничения не е любов, а неглижиране и резултатите ще са същите.
Само чепкаме вълна тук. За съжаление или за радост никой не може да усвоява чужди изводи, всеки сам трябва да достигне до тях.

ПП И най- тъпото е, че и разсъждаващите в момента смущаващо предлагат все мерки, които ще създадат още проблеми. Тежките наказания на провинилите се побойници ще ги превърнат в още по- големи чудовища. Ако наказанията бяха решението в държави със затвори и тежки наказания не следва да има престъпност, но такива държави няма.

# 14
 • Най-сетне у дома
 • Мнения: 860
Умереният тон на Бояна е непостижим, затова ще карам както умея.

Мен лично тази статия ("статия" условно казано) ме плаши повече дори и от насилието сред децата. Плаши ме, защото е писана от възрастен човек, който вярва, че този тип публично самобичуване и сочене с пръст помага. Знам, че на авторката й е поолекнало след като го е написала, вентилирала е емоциите си и така до следващия път. С това разтоварване обаче е отблъснала от темата немалко хора, които иначе биха могли да бъдат ангажирани. Опасна илюзия е, че като се съберем, преброим и си кажем колко сме лоши, ще се ангажираме повече с проблема. Кой нормален човек, който през деня работи, а вечер се грижи за децата си (например) ще си каже: "Да, бе, колко съм лош, трябва да се старая повече". Негативните послания отблъскват, не това е начинът да се говори за случващото се. Посланието "За насилието сред децата сме виновни ние" пък насажда фантазии, че всеки един, поотделно, държи в ръцете си отговорността и може да се пребори с явлението. Това е наивно, несериозно и повежда по много грешна следа. Може и да ни дава имагинерен контрол, че само да станем малко по-добри и по-активни, всичко ще се оправи, но за съжаление нещата не работят така. Проблемът е много по-сложен. Но се радвам, че на авторката й е олекнало.  

Общи условия

Активация на акаунт