Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 дек. 2011, 09:12 ч.

Ново предложение за избор на лекарски екип

 • 1 505
 • 25
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 437
Гледах сутрешен блок, в който коментират премахването на правото да платиш за лекарски екип.

Г-н Начев каза, че ако избираш екип, то лекарят не може да бъде който и да е от болницата, ами с титла- завеждащ отделение и т.н. някой доказал се, с име и вложени средства в образование.

Г-жата (съжалявам не запомних името) пък каза, че се внася предложение изцяло да премахнат тази услуга на болниците и всичко да мине през допълнителното здравно осигуряване. Ако имаш такова, то тогава ще имаш право на избор.

Е, какво мислите? По-добре или по-зле?

Лично аз още съм потресена и мислите ми са доста хаотични, но в негативна посока към промените, които ни гласят.

# 1
 • Мнения: 5 591
 Преди да взема отношение като пряко засегната, ми се ще да направя уточнение: правото да платиш за избор на екип в Бг е право да те изнудват, така че този термин(право) не трябва да се използва, дразни.
Не съм гледала сутрешния блок, но доколкото схванах искат да махнат избора на екип и да може да избира само този, който има допълнително здравно осигуряване. Стъпка в правилна посока, но само половинчата. Трябва се премахне изобщо. Един лекар става добър именно със сложните случаи, които лекува или оперира. Най - добрите - за най-тежките операции, там е истината. Иначе хабилитирани лица ще оперират апандисити, а начинаещи ще морят неплатежоспособните болни с тежки и редки заболявания. Това - сега. Ами бъдещите поколения? Няма как, платежоспособните трябва да се примирят да плащат допълнителна здравна осигуровка, от която да се правят операции на тези, които не могат да плащат, но пък опитът натрупан от техните случаи ще бъде в полза и на платежоспособните един ден. Не виждам нещата иначе....
Що се отнася до избор на екип за едно нормално раждане, виждаме какво става като е едва ли не задължително....
Всичко до тук е само на теория. Практиката най - вероятно ще върне пак парите под масата.... ooooh!

# 2
 • Мнения: 10 583
И "изборът" и липсата му са злини, въпросът е, коя е по-малката.

# 3
 • Мнения: 17 109
...Г-н Начев каза, че ако избираш екип, то лекарят не може да бъде който и да е от болницата, ами с титла- завеждащ отделение и т.н. някой доказал се, с име и вложени средства в образование.
..

Това новите легални монополи ли са?

Подмасечните пари са си били и са налични и с "правото на избор" и без него.
Те се дължат и на "интересните" разбирания на народонаселението и на определени характерови белези на лекуващите. Процесът е двустранен и произходът му е много дълбок, поради което изкореняването му у нас за мен е невъзможно.
Почвата ни е такава- изключително благодатна за плевелизъм.

# 4
 • Мнения: 142
Невъзмоността за избор, според мен, повишава риска от даването на пари под масата.

# 5
 • Мнения: 10 583
Невъзмоността за избор, според мен, повишава риска от даването на пари под масата.

Която опасност обаче и сега е абсолютно реална. Днес /или може би вчера/ по някакъв сутрешен блок чух жена, която разказваше за раждането си- платила на каса 500, "под масата" още 400. До края на тази седмица ще направят секциото на роднина- 950 на каса, 550 под маса.  Wink
Отделно са сумите, които роднини на пациенти плащат на санитари и сестри да вършат задълженията си, като да сменят подлоги или да следят кога изтича системата и да я махнат от абоката.

# 6
 • Мнения: 142
То е ясно, че сега нещата са абсолютно опорочени. Аз мисля, че трябва да има възможност да избираш конкретен лекар и/или екип, средствата от този избор да отиват в голямата си част у избрания.
Възможност, право, а не задължение.

# 7
 • Мнения: 17 109
Разбира се- когато раждаш не по каса и изобщо когато търсиш медицинска помощ не по каса би следвало всичко да си избираш ти.

# 8
 • Мнения: 116
Това някакъв начин да принудят хората да си правят допълнително здравно осигуряване ли е?Аз съм ЗА правото да си избереш и платиш екип без излишни усложнения.

# 9
 • Мнения: 5 591
Липсата на избор е злина за каквото и да е. За себе си отдавна съм взела решение и го прилагам винаги по отношение на лекари и лечение - оставям те да ме изберат, не аз тях. Когато раждах, бях проблемен случай и завеждащият на отделението не ме искаше, никой не ме искаше, трябваше да раждам със секцио. Тогава още нямаше такова нещо като избор на екип, беше 1990 година. Накрая от всички лекари ме избра едно момче, което познавах от училище, беше наистина момче, нямаше още 30 години. Целият екип бяха под 30, но се справиха перфектно. Оттогава реших, че ще се лекувам при този, който ме избере сам, а не аз него. Когато се разболях тежко преди 4 години постъпих точно така. Лекувам се при лекари, които ми предложиха да ме лекуват, защото знаех ,че ще положат максимални усилия. За тяхното професионално развитие моят случай е интересен и важен, стараят се. Пари не съм дала под масата на никого, нищо че съм с рядко заболяване. Още съм жива.... Laughing
Това мисля за "избора" на екип  Money

# 10
 • Мнения: 10 583
Разбира се- когато раждаш не по каса и изобщо когато търсиш медицинска помощ не по каса би следвало всичко да си избираш ти.

А защо да нямаш право на избор и, когато си по ЗК? В крайна сметка този "избор"  е доплащане над онази сума, която дава за теб Касата по КП.

# 11
 • София
 • Мнения: 11 522
unadaptable, всичко това е много хубаво, стига да има все пак някой, който да иска да те лекува, без пари Simple Smile. С плащане всеки иска да те лекува и това да оставиш лекарите да те изберат е просто смехотворно, няма лекар, който да не те иска, ако си плащаш Simple Smile

Аз съм от бъзливите плащащи. Заради избора на екип, платих два пъти, както е описала Касита. Ако го нямаше избора, можех да платя само на лекаря.
Така или иначе, опре ли до лечения, болници, раждане, деца, аз съм толкова наплашена, до истерия съм наплашена, че влизам с портфейла напред. Да, знам, че аз съм виновна за всички кривини на системата (четох го в друга тема за плащането под масата), ама съм готова да я нося тая вина, пък аз и децата да сме живи.

# 12
 • Мнения: 17 109
Разбира се- когато раждаш не по каса и изобщо когато търсиш медицинска помощ не по каса би следвало всичко да си избираш ти.

А защо да нямаш право на избор и, когато си по ЗК? В крайна сметка този "избор"  е доплащане над онази сума, която дава за теб Касата по КП.

За мен лично е все едно- това не решава проблема с плащането под масата, вече писах. Само дето мизата може да се малко покачи- да има официалното, ма и нещо отгоре.
Аз не плащам, когато съм по каса и не избирам лекар. До сега съм бивала доволна. Но пък и не съм бивала сложен случай.
Лечението трябва да е такова, щото да е качествено независимо от пациента и от това, дали той е "избрал" въпросния специалист. Това лечение следва да е едно и също за всички, които се лекуват по каса. Имаш право да избереш лечебно заведение, все пак. Едно време имаше обвързаност и с населеното място.

# 13
 • Мнения: 5 591
unadaptable, всичко това е много хубаво, стига да има все пак някой, който да иска да те лекува, без пари Simple Smile. С плащане всеки иска да те лекува и това да оставиш лекарите да те изберат е просто смехотворно, няма лекар, който да не те иска, ако си плащаш Simple Smile


Кое ти се вижда смехотворно? Написала съм ясно, аз пари не давам. Получават си заплащане от ЗК чрез направлението, което нося, или от диспансеризацията, не знам колко им плащат... Аз самата не давам нищо и колкото и странно да е, има желаещи да ме лекуват, точно защото съм с рядко заболяване. Те няма откъде да намерят толкова пациенти като мен, за да навлязат в особенастите на заболяването, а който иска да е наистина добър трябва да може да лекува и заплетени случаи.
Не съм от страхливите. На принципа съм, че ако ще се мре, ще ме умори и най - добрият. Искам да ме лекува заинтересован лекар. Досега тази практика е била правилна, нататък.... ще видим... Rolling Eyes

# 14
 • София
 • Мнения: 4 851

Лечението трябва да е такова, щото да е качествено независимо от пациента и от това, дали той е "избрал" въпросния специалист. Това лечение следва да е едно и също за всички, които се лекуват по каса.

Е, ако е така, как ще накарат изобщо някой да си плаща?  Двете са взаимноизключващи се.

Общи условия

Активация на акаунт