Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 157
Здравейте,
тъй като не успях да намеря абсолютно никаква информация в интернет по този въпрос, и след като  не ми дадоха подходящ отговор в кварталната църква, реших да задам въпросът си тук с надеждата, че може някой някога да е чувал за подобно нещо.
Защо жените са стояли от лявата страна, а мъжете от дясната, когато са се молели?
 Случайно да имате някаква идея каква може да бъде причината? Thinking

# 1
 • София
 • Мнения: 2 181
Лявата олтарна икона е на Богородица, а дясната - на Христос. Това са двете големи икони от двете страни на олтарните врата.
Предполагам, че има връзка с местоположението на миряните в храма.

# 2
 • Мнения: 106
Аз също съм се питала това и няма да забравя отговора на един поп /баш български поп!/ :
- Е ,как мъжете да са на "левия бряг" бе... - каза той с едно такова възмущение ,че видиш ли не се досещам... ooooh!

# 3
 • София
 • Мнения: 3 043
Защо точно от ляво или от дясно, не знам. Но разделението е било и с цел да се отдадеш изцяло на литургията, а не да се ръчкате и гушкате с гаджето, пардон, съпруга. В някои църкви мъжете са стояли отпред, а жените с децата отзад. Целта е била да не се пречи на богослужението, т.е. отпред сериозните и набожните, а отзад усмирителите, дето шъткат на децата, успокояват кърмачетата и си оглеждат крадешком тоалетите. По този повод има доста поучителни слова за жените от 18 век, укоряващи ги, че вместо да слушат литургията, се занимават с клюки и тоалети в църквата. Simple Smile

# 4
 • Мнения: 60
жената отляво на мъжа , за да може той да си извади бързо сабята , ако бъдат нападнати

# 5
 • Мнения: 223
жената отляво на мъжа , за да може той да си извади бързо сабята , ако бъдат нападнати

и аз така знам...

# 6
 • София
 • Мнения: 3 043
жената отляво на мъжа , за да може той да си извади бързо сабята , ако бъдат нападнати

и аз така знам...
Грешите, в църквата оръжие не се вади и църковните канони не се опират на рицарските. Възможно е да е свързано с местоположението на иконите, както каза Gentil, но пък сега се сещам за друго обяснение. В християнската религия, както и в исляма, мъжът е по-ценният човек. Затова той стои от дясната страна на Бога, а жената от лявата. Доколкото знам в християнската религия отдясно на Бога стоят праведниците и понеже мъжете по презумция са по-праведни от жените (така учат всички отци на църквата, не е мое мнение), те стоят отдясно, а жените отляво.

# 7
 • Мнения: 60
жените изобщо се седели и движили от лявата страна на мъжа , не само в църквата ,
просто се пренесли навика и там ...

# 8
 • София
 • Мнения: 2 181
сега се сещам за друго обяснение. В християнската религия, както и в исляма, мъжът е по-ценният човек. Затова той стои от дясната страна на Бога, а жената от лявата. Доколкото знам в християнската религия отдясно на Бога стоят праведниците и понеже мъжете по презумция са по-праведни от жените (така учат всички отци на църквата, не е мое мнение), те стоят отдясно, а жените отляво.

И това също.... до някъде....Брат ми е свещеник, питах го, каза, че е прието жените да са от страната на Богородица....Тя, реално, е изографисана от дясно на Христос, така че, ако се задълбаем, ще видим, че всъщност мъжете са от лявата страна на Бога....
Христос е казал, че и жените могат да водят. Та, не ми се вярва позицията на половете в храма да е на база кой е по-ценен като създнание.....Иначе и аз първо за това се сетих, когато прочетох темата....

# 9
 • Мнения: 5 720
А защо булката стои отдясно на младоженеца в църквата Wink

Позицията на жените е такава, че да ги потиска и да ги кара да се чувстват 2ра ръка, защото Църквата през цялата си история е фаворитизирала мъжете.
Така че откъдето и да стоят, реалната причина е тази.

# 10
 • Мнения: 4 966
Защото жената е дясната ръка на мъжа. Sunglasses
А в църквата е наопаки, заради иконите.

# 11
 • Мнения: 1 276
Може би питате защо са били разделени? За да няма свалки. В синегогите и сега е така. Жените седят на пейките отляво, а мъжете на другите пейки, които са отдясно. Не зная дали това е абсолютно правило-кой да бъде отляво и кой отдясно, но е факт, че са разделени. Преди години и в католическата църква е било така. В джамиите  сега е така. Някои си мислят, че там не се допускат жени. Това не е вярно. Жените са отделени от мъжете. Вероятно и там логиката е същата.

# 12
 • Мнения: 24
Не само в църквите, едно време и в театъра жените са седели отделно от мъжете. Целта е била да нямат възможност да общуват.

# 13
 • на брега на морето
 • Мнения: 2 753
Позицията на жените е такава, че да ги потиска и да ги кара да се чувстват 2ра ръка, защото Църквата през цялата си история е фаворитизирала мъжете.

В Бибията пише, че Бог поставя от дясната си страна добрите, а лошите отделя в ляво. Предполагам, че това е причината, за която пита Щастлива звезда.

Преди години на жените не е било позволявано да влизат в църкви (става дума за християнски храмове).

# 14
 • Мнения: 6 365
Традиционно жената стои от лявата страна на мъжа, защото мечът се закачва отдясно. Та- като се стигне до вардене на дамата, кавалерът има свободна дясна ръка.

Общи условия

Активация на акаунт