Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 дек. 2011, 23:30 ч.

UPS за печка с водна риза

 • 19 225
 • 22
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 305
здравейте! Имам спешна нужда от съвет и помощ. Имам камина с водна риза. Там, където е тя обаче често спира токът. Бабата и дядото изпадат в паника и започват да заливат оганя с вода, за да го угасят или пък изгребват жарта. Трябва ми устройство, което да върти помпата известно време, след като спре токът, докато огънят сам си угасне. Иначе без помпата има опасност да изгърмят връзките по системата. Водата от разширителния съд се изпарява моментално и всичко става  б о м б а . Намерих нужният уред, но струва 195 лева, които в момента няма как да заделя. Нужна ми е схема на такова подобно UPS устроиство, да се направи с подръчни материали, за да стане по-евтино. Благодаря от сега за всякаква помощ! Hug  

Последна редакция: вт, 06 дек 2011, 10:22 от Abigail

# 1
 • София
 • Мнения: 12 939
Виждала съм акумулатор от кола, който беше приспособен за такова нещо, но нямам представа как става.

ПП Не трябва да заливат с вода, може да спукат водната риза.

# 2
 • Мнения: 0
Такива помпи консумират малко, така че UPS с малка мощност щети свърши работа, такива има от 60 до 100 лв. Но имай впредвид, че повето UPS са направени да работят до 30 минути и изключват след това.
Другото което можеш да направиш е намираш си автомобилен акумулатор и трансфертер от 12V на 220V и когато падне тока се превключва ръчно помпата към трансфертера.

# 3
 • София
 • Мнения: 12 939
.. Но имай впредвид, че повето UPS са направени да работят до 30 минути и изключват след това.
...

Това не важи за тези, които са за камина. Нашият издържа 2 часа и е от средностатистическите за камина, а има такива и за по-дълго време. Когато го избирахме преди няколко години, имаше 2 вида: с вграден акумулатор, какъвто е този в нас, и с външен, които и издържат по-дълго време. Предполагам, че и сега са същите.

Допълвам - ето няколко примерни - http://www.kaminotehnika.com/html_aksesoari/4_ups.html

Последна редакция: вт, 06 дек 2011, 11:31 от milenaka

# 4
 • София
 • Мнения: 305
Много ви благодаря за бързите отговори. Имате ли представа за цените на тези UPS-и? milenaka, за акумулатор като този за кола, за който говори MaritoDim ли говориш? Такива трансфертер от 12V на 220V продават ли се, или се правят като направи си сам?Simple Smile
Пак благодаря и се надявам с ваша помощ да разреша този казус  bouquet

# 5
 • София
 • Мнения: 12 939
Значи говоря за два вида акумулатори. Единият е към UPS-а и е специално за него (без значение вграден или външен), а другият е най-обикновен за кола и може да се приспособи, но не знам как. Но не помня никакви цени. Този в нас го купихме преди 3-4 години някъде. Може да звъннеш във фирми за камини, доста от тях продават UPS-и и да провериш какви са цените.  Simple Smile

# 6
 • Мнения: 1 182
Като спира тока често , защо не е направена гравитачна схема?
Питай колко ще струва да се преправи парното.
За заливането с вода - да спрат, защото това е много хубав начин да си спукат водната риза. Изгребването на жарта, добре, става.

Последна редакция: вт, 06 дек 2011, 17:48 от ябълка

# 7
 • Мнения: 1 296
Като спира тока често , защо не е направена гравитачна схема?
..
Ябълка е права за гравитачната система.
Но ако нямате възможност за изглаждането на такава, пуснете още 1 ,,клон,, с поне 1-2 големи радиатора и ръчни спирателни кранове. Когато спре тока, някой само трябва да отвори тези кранове, без да се гаси огъня. Допълнителните радиатори ще поемат натоварването от камината. Когато има ток, крановете ръчно се затварят и този клон няма да се използва.
Това е много по-лесен вариант за изпълнение от решението с UPS-а.

# 8
 • София
 • Мнения: 12 939
Под "пускане на още 1 клон" имаш предвид да се поставят 1-2 допълнителни радиатора и да се прокарат тръби към тях или говориш за съвсем друго  newsm78 Питам, защото свързването на UPS-а е много лесно и бързо.

# 9
 • Мнения: 1 296
Под "пускане на още 1 клон" имаш предвид да се поставят 1-2 допълнителни радиатора и да се прокарат тръби към тях или говориш за съвсем друго  newsm78 Питам, защото свързването на UPS-а е много лесно и бързо.
Да, това имам предвид. Само че водата трябва да се стича по гравитачен метод и няма да има нужда от помпа.
UPS-а е наистина бързо и лесно решение, но има някои ограничения.
1-вото най-важно такова е времевото ограничение. Максималното време за използване на UPS-а със собствен акумулатор е 30 минути. С подвключване на допълнителни акумулатори /външни/ може да работи нормално до 2 часа.
2-то ограничение е, че изграждането на такава система струва доста средства. Един професионален UPS  за камина е от 350 до 450 лева. А допълнителни акумулатори /на Бош напр./ са от 500-700 лева бройката. Калкулацията всеки може да си я направи сам.
3-то важно нещо - допълнителните акумулатори задължително трябва да бъдат обслужваеми и изискват поддръжка и проверка на течността. А това изисква допълнителни знания и умения.
Предимството на моето предложение е, че веднъж направено, не са необходими никакви средства и поддръжка. Неудобството му е, че трябва да се направи еднократно прокарване на този ,,клон,, през стените и монтаж на радиаторите. Но след това със завъртането на двете кранчета, проблема се решава и не са нужни технически компетенций и познания.

# 10
 • София
 • Мнения: 12 939
Това за UPS-а не е вярно. Нашият е български, с вътрешен акумулатор, издържа 2 часа, като въобще не е от по-мощните, превключването става автоматично за секунда-две, свързването му към помпата на камината стана за около 10 минути и когато го купихме струваше около 150 лв.

Допълвам - ето на тази фирма е - http://www.technogamma.org/products/sineups/

Последна редакция: вт, 06 дек 2011, 16:40 от milenaka

# 11
 • Мнения: 1 296
Е, да, въпрос на компетенции.

Това за UPS-а не е вярно. Нашият е български, с вътрешен акумулатор, издържа 2 часа, като въобще не е от по-мощните, превключването става автоматично за секунда-две, свързването му към помпата на камината стана за около 10 минути и когато го купихме струваше около 150 лв.
Всичко зависи от изграждането на инсталацията - големина, дебит, температура, топлообмен и т.н. Ако ползваш UPS за компютър /съдейки по цената/ - да, такава е стойността.
Но след два сезона експлоатация, ако се наложи да си купуваш нов, сигурно няма да го споделиш във форума Laughing

# 12
 • Мнения: 1 296
Да, разгледах сайта. Като решение, този UPS наистина не е лош.
Но като дълготрайност на експлоатация какви гаранции ти дадоха?

# 13
 • София
 • Мнения: 12 939
Ами не помня  newsm78 Имаме го от 4 години и даже не знам дали пазя документите. 1 или 2 години сигурно, не вярвам да е повече. И трябва да издържа 2 часа. При нас досега се е налагало най-много час и половина.

# 14
 • Мнения: 1 296
Ок, желая ти късмет в ползването.
Аз говорех за ,,истинските,, неща. Въпрос на лично мнение и компетенции.

Общи условия

Активация на акаунт